Chciałbym przedstawić kołowrotek który zakupiłem dla żony
Spro Opera 12400 (prezent na dzień kobiet :flowers).Kołowrotek przeznaczony do metody, będzie współpracował z Daiwa Harrier 3.3 m
Informacje producenta:
-11 łożysk kulkowych + 1 wałeczkowe
-Korpus i rotor wykonany z wytrzymałego aluminium
-„One Way Clutch” natychmiastowa blokada biegu wstecznego – jednokierunkowe łożysko oporowe
-Ślimakowy system posuwu szpuli typu „Worm Shaft”
-Superlekki i mocny kabłąk
-Precyzyjne nawijanie żyłki z systemem zapobiegającym jej skręcaniu
-Szpula główna wykonana z aluminium
-Zapasowa szpula grafitowa
-Dynamicznie wyważony rotor
-Precyzyjny hamulec przedni
-Uchwyt korbki wykonany z pianki EVA
-Aluminiowa korbka wykonana w technologii CNC
-Siła uciągu – 5kg!
Wielkość: 4000
Waga: 421g
Łożyska: 11+1
Poj. Szp.: 0,30/200mm/m
A teraz moje wrażenia po wstępnych oględzinach ,z kołowrotkiem otrzymujemy zapasową szpulę z grafitu i materiałowy pokrowiec .Grafit szpuli zapasowej jest twardy a sama szpula bardzo dobrze wykonana. Pierwsze wrażenia odnośnie wykonania są bardzo dobre ,matowe grafitowe malowanie i czerwone wstawki na szpuli, dodają szlachetnego wyrazu.Kołowrotek wygląda bardzo ładnie ,małe niedociągnięcie znalazłem ,nadmiar farby (lub nie wygładzone aluminium przed malowaniem) przy przełączniku kierunku obrotów,nie jest to w moim odczuciu rażąca wada.Piankowa gałka korbki jest przyjemna w dotyku, ale moim zdaniem mogła by być innej budowy,bardziej smukłej ,ciekawi mnie trwałość użytej pianki.Plusy Opery to na pewno bardzo fajny metalowy klip

wkręcana korbka ,aluminiowa obudowa i rotor.
Kołowrotek jest ciężki 421g ,ale po konsultacjach z przyszłym użytkownikiem czyli moją żoną, taki miał być zakupiony.310 g Spro Red Arc 4000 a 421g Spro Opera da się odczuć.
Wrażenia z pracy na sucho

nie odczułem żadnych luzów ,kołowrotek kręci się bardzo płynnie ,choć mój Spro Red Arc jednak aksamitnej

.Kręcąc w rękach mam wrażenia ,że kołowrotek jest bardzo mocny ,obudowa sztywna, wręcz pancerna.
Pierwsze wyjazdy nad wodę ,pokarzą czy to słuszny zakup

grafitowa szpula

Spro Opera 12400 vs Spro Red Arc 4000

Spro Opera 12400 Okuma Travertine 45

Spro Opera 12400 Spro Super Long Cast

Spro Opera 12400 Ryobi Zauber 4000

Spro Opera 12400 Spro Passion 730