Autor Wątek: Kompletny zestaw do feeder'a: wędka, kołoworotek, koszyk, żyłka  (Przeczytany 5936 razy)

Offline Symik

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Witam Wszystkich serdecznie,

Niestety, nie udało się znaleźć na forum porad dotyczących kompletnego dobrego lub bardzo dobrego zestawu do feedera. Może by tak zawrzeć to tutaj - sprawdzone zestawy od wędki do żyłki, haczyków itp.?
Właśnie stałem się posiadaczem Trabucco sSlektor XS Commercial i szukam do tego całej reszty. Zaznaczam, że nie mam doświadczenia w feederze, wszystkie porady mile widziane, na pewno przydadzą się też innym.
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
Zacznijmy od tego na jaką wodę ten zestaw ? . Rzeka,jezioro ? . Jak Lake, to rozumiem że będziesz łowił tylko na wodach stojących ?

Na rzekę używam wędki Trabucco Precision XT River Feeder 360 - 150 gr, Zyłki Trabucco Xps 0.23 lub grubszej, haczyki 10-12. Kręcioł jakiś Jaxon z wolnym biegiem, nie musisz od poczatku mieć sprzętu z górnych półek, wszystko z czasem :)
Krzysztof

Offline Laur77

• Ekspert
  • Reputacja: 60
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Cześć
Ja osobiście łowię na sprzęt (wędka i żyłka) firmy Trabucco
- pierwszy zestaw to Trabucco Sygnum XPS Competition Feeder + Shimano Baitrunner X-Aero FA 4000 (wyjąłem na to Karpia 15,75 kg),
- drugi zestaw to Trabucco Selektor XS Master Feeder 3,6 // ≤90g wcześniej kołowrotek Mitchell Avocast FS4000 (wyjąłem na to karpia 10,5 kg) ale teraz zakupiłem do tego zestawu kołowrotek Penn Spinfisher 4500LL zobaczymy jak się spisze.
Na obydwu zestawach używam żyłki T-Force Pro Carp Trabucco 0,255. Od tego roku również za radą Luka zmieniam długość i rodzaj przyponów. Dotychczas używałem gotowych przyponów firmy Drennan Carp Method z Quick Stopem ale po małych konsultacjach właśnie z Lukiem i doświadczeniach z nad wody doszedłem do wniosku że trzeba to troszkę zmodyfikować. Haki pozostają firmy drennan żyłka trabucco tylko długość zmienię i dostosuję do rodzaju wody.
Pomysły cały czas ewoluują. Wszystko zależy do czego - jakiego rodzaju łowienia chcesz skompletować sprzęt. 
Pozdrawiam
Wawrzyn

Offline Symik

• Nowy użytkownik
  • *
Szukam rozwiązania w miarę uniwersalnego (wiem, wiem, takie nie istnieje), może chociaż niektóre elementy będą się nadawały do zastosowania wszędzie (jakiś kompromis). Kupiłem 2 wędki - match i feeder i teraz muszę kompletować resztę. Na Tamizę i kanały spinning i feeder. Na jeziora i stawy komercyjne - 2 karpiówki, wagger, może czasami feeder. Niestety, to początki, nie znam jeszcze akwenów

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
Jeśli chodzi o Tamizę to zapytaj Lucjana, lub popatrz filmy gdzie łowił na Tamizie, tam opisuje zestawy od a do z.
Krzysztof

Offline Symik

• Nowy użytkownik
  • *
Bardzo interesujące zestawienia, za chwilę poczytam więcej o tym sprzęcie, dziękuję i proszę o więcej.
Chyba niechcący kupię Shimano Aero C14+ 4000FA i nie jestem do końca przekonany, czy będzie dobry do matchówki ...

Offline Laur77

• Ekspert
    • Galeria
Dokładnie tak, Lucjan jest na bieżąco i na pewno dobrze Ci doradzi.
Wawrzyn

Offline Laur77

• Ekspert
    • Galeria
Zresztą sam również korzystam z jego rad.... :)
Wawrzyn

Offline Symik

• Nowy użytkownik
  • *
Na forum nie mogę namierzyć Lucjana, możesz podrzucić jakikolwiek link?
Ok, sorry, już mam, dziękuję