Autor Wątek: Zanęta do feedera ze zwykłym koszykiem  (Przeczytany 26304 razy)

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Zanęta do feedera ze zwykłym koszykiem
« Odpowiedź #15 dnia: 04.04.2017, 09:28 »
A myślałeś o jakiejś zwykłej zanęcie jako bazie? Mielone pellety są dobre, ale nie jako baza, bo zrobi się glina (zależy jaki to pellet, aller może wszystko zakleić). Przetestuj sobie mieszankę z jakiejś taniej zanęty, zmielonych pelletów, do tego trochę zmielonych ziaren oleistych i jakieś dodatki. Trzeba oczywiście dobrać proporcje, żeby nie kleiło za mocno.
Marcin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #16 dnia: 04.04.2017, 09:49 »

Z uwagi, że u mnie (pewnie u was też) ryba nauczona jest kukurydzy chciałbym przemycić jeszcze jakoś jej aromat do zanęty. Myślicie, że dobra będzie mąka kukurydziana? Czy pellety o zapachu kukurydzy?

Z tymi aromatami kukurydzianymi bym nie przesadzał :) Jaką masz pewność, że ryba zna i czuje zapach kukurydzy? Pytanie jakiej? Gotowanej, konserwowej? A może reaguje często na kolor? Ja nie słyszałem o skutecznych zanętach kukurydzianych :)

Według mnie przy miksie który zrobiłeś wyjdzie zbyt mocna mieszanka. Zielone pellety połącz z jakimś wypełniaczem w ilości 1:1, użyj taniej zanęty na przykład. Do tego możesz sypnąć jakiegoś dodatku i po sprawie.

Z tymi aromatami bym nie przesadzał. Zmielony pellet plus zanęta to dobry aromat, wystarczy więc dodatek jakiegoś atraktora lub czegoś słodkiego (melasa może dodać słodkości, to ryba czuje - słodycz) aby miec idealną kompozycję. Jak będzie cieplej, możesz zwiększać ilość pelletów w stosunku do wypeniacza, ale teraz bym uważał.
Lucjan

Offline YerbaMate

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
« Odpowiedź #17 dnia: 07.04.2017, 20:11 »
Kończąc ten wątek stworzyłem taką oto zanętę:

- Lorpio Magnetic Red Worm
- Pellety halibut/ochotka/czerwony robak
- Prażona bułka tarta
- Konopie

Wyszło fajnie, pracuje w wodzie elegancko, planuje nad wodą uzupełniać w/w mieszankę w koszu przez dodanie kukurydzy/białych robaków/pinki/pelletów 2 mm z Aller Aqua Primo, albo Coppens : Green Betaine/Premium Coarse.

W okresie letnim planuje dodać do wody melase waniliową namaczając pellety.

Wszystko w zależności od nastroju, a na drugiej wędeczce metoda 8) 8)

Pozdrawiam wszystkich, mam nadzieję że może komuś się przyda :thumbup:
Pozdrawiam Sławek <><

PB: Jesiotr 110 cm, Karp 80 cm, Leszcz 55 cm, Lin 40 cm, Płoć 30 cm, Karaś 38 cm, Okoń 33 cm, Szczupak 67 cm, Węgorz 70 cm, Jaź 50 cm.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 07.04.2017, 22:47 »
Odświeżyłem ten temat by nie zakładać nowego, mam pytanko do was.

Chce zrobić sobie zanętę koszykową i szukając temat na forum, czytając różne opinie, wymyśliłem coś takiego:

Wariant a:

1) zmielone pellety 2 mm Aller Aqua (ok. 3 kg)
2) zmielone konopie (ok. 300 gramów)
3) zmielone biszkopty.

Z uwagi, że u mnie (pewnie u was też) ryba nauczona jest kukurydzy chciałbym przemycić jeszcze jakoś jej aromat do zanęty. Myślicie, że dobra będzie mąka kukurydziana? Czy pellety o zapachu kukurydzy?

Wariant b:

to samo jak wyżej ale dodatek kukurydziany zastąpić chcę czymś owocowym na czerwiec/sierpień.

Pellet truskawka?

Myślicie, że będzie to okey do koszyczków i łapania na tradycyjnego feederka? Nie ukrywam, że nie dobrze mi się robi na te wszystkie zanęty z odpadów po-cukierniczych... i chce stworzyć coś "swojego" 8)

Z góry dzięki za każde dobre słowo :thumbup: :beer:

Pozdrawiam :)
Daj 4 kg Traper River Giant, przesiej przes sito 5mm. odpady zmiel, nie wyrzucaj. Domiel 2kg Allera + konopie+ mix pieczywo fluo. Na lato dodaj copromelase. Olej biszkopty. Konopie bym po mielił.
Arek