a jeszcze pytanie o ciężar wyrzutowy 5-25 czy raczej 10-30?
To zależy jakiej wielkości i wagi przynęt będziesz używał. Podpowiem, że gumy 10cm ważą około 9-12g. Natomiast 12,5cm mają 16-20g. Do tego dolicz masę główki jigowej. Tą odbierasz do głębokości łowiska. Do 3m ja stosuję między 6-12g. To tak orientacyjnie.
Oprócz gum pewnie będziesz używał blach. Te są z reguły ciężkie. Gnom, Alga w rozmiarze 2 to 24g. W rozmiarze 3 to już 30g.
Jeśli planujesz łowić "na lekko" czyli gumy 8-10cm to proponuję CW do 25g. Jeśli ciężej to do 30g. Niektórzy łowią na kija nawet do 35-40g.
Daiwę Sweepfire sobie odpuść. Kij ciężki, leci na pysk. Są lepsze w tej cenie. Okuma Black Rock ma dość długi dolnik, który sporo wystaje poza łokieć. Osobiście nie lubię takich.
Osobiście posiadam Dragon Express Spinn 2.75m 7-30g. Kij o wyraźnej akcji szczytowej. Duża przelotka startowa 30mm, dobrze przenosi drgania, dobre wykonanie. Najlepiej współpracuje z przynętami 12-25g. Jestem zadowolony. Na necie idzie go dostać za około 200 zł.
Twoja Catana 3000 będzie zbyt mała do kija szczupakowego. Zdecydowanie polecam 4000. To moje zdanie.
Pozdrawiam