Autor Wątek: Podbierak - na ryby o wadze do 5 kg / 250 zł  (Przeczytany 4381 razy)

Offline email

• Ekspert
  • Reputacja: 30
  • Ulubione metody: method feeder
Podbierak - na ryby o wadze do 5 kg / 250 zł
« dnia: 12.07.2016, 22:39 »
Cześć.
Chciałbym zakupić nowy podbierak, ale jestem w tym temacie zielony. Nie wiem czym się kierować, jaka firma i co taki podbierak powinien mieć i jak przekłada się cena na jakości.
Obecny podbierak kupiłem za 80 zł, jest jednoczęściowy, czyli rozkładany firmy mikado. Sam kosz jest duży, ale jak go testowałem to wydaje mi się, że ryba ok ł5kg spowoduje rozpadniecie się mechanizmu - rozkładania kosza.  Rączka ma ok 1,5 metra i jest rozsuwana, też mi się wydaje, że nie wytrzyma przy rybie ok 5 kg. Długość podbieraka sprawia mi problem z podebraniu ryby z pomostu czy z brzegu.
Dodatkowo meczy mnie w nim to, że śluz po rybach bardzo ciężko się z niego usuwa, a zapach ryby utrzymuje się bardzo długo. Ze względu na to, że mieszkam w mieszkaniu, a moja druga polówka nienawidzi ryb i ich zapachu, to po powrocie z wędkowania muszę "prać" w wannie w płynem do prania. Dodatkowo haczyk z mikrozadziorem tak bardzo w nim się haczy i plącze kosz, że czasami muszę podcinać siatkę, aby wyciągnąć hak.

Z tego co widzę po sklepach to lepiej kupić osobno kosz i sztyce, ale nie wiem czym się kierować przy zakupie.
Chciałbym, aby dzięki niemu nie miałbym problemu z  podebraniem ryby do wagi 5kg. , zapachem i z śluzem po rybach.
Co do kwoty to może 200-250 zł

Z góry dziękuje za pomoc.
Mateusz "Majcher"

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
Odp: Podbierak - na ryby o wadze do 5 kg / 250 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 12.07.2016, 22:44 »
Jeśli nie ma być zapachów to kosz z siatką żyłkową , praktycznie każdym podbierakiem można wyholować rybę do 5 kg może ty rybę podnosisz w podbieraku ???
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 13.07.2016, 07:01 »
@jean72 Siatka kosza z żyłki jest najbardziej przyjazna wędkarzowi (lekka, szybka w wodzie, nie chłonie zapachów) rybom już mniej;
pewnym kompromisem jest gumowa lub kryta lateksem siatka która zachowuje wszystkie parametry poprzedniej poza wagą; jest zwyczajnie cięższa.

topic: rybki do 5kg spokojnie obsłuży jakikolwiek kosz o wymiarach 50x40cm i jakakolwiek sztyca, nawet szklana ...przy budżecie 250zł jednak zainwestował bym w solidną nasadową  i najlepiej węglową sztyce (pozwala skrócić długość przy przeszkodach/zboczu za plecami) w stylu winnera logic 3.3m (świetna relacja cena-jakoś) cena w granicach 170zł a za pozostałą kwotę zakupił kosz  ale tu już musisz podać więcej szczegółów - gdzie i jak łowisz... karpiowe siatki pod metodę - kiepsko sprawdzają się na rzece, rzeczne są niezbyt przyjazne karpiom itd
Pozdrawiam
Olo

Offline email

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 13.07.2016, 11:48 »
... 5 kg może ty rybę podnosisz w podbieraku ???
hmm , wprowadzam rybę do podbieraka, później chwytam razem z wędką podbierak i przenoszę rybę na np pomost. Robię to nisko ledwo co nad ziemią aby w razie upadku ryba nie uszkodziła się.

Chaotic łowie wyłącznie na wodach stojących. Zwykłe jeziora lub stawy albo komercja. Z pomostów lub z brzegu.
Mateusz "Majcher"

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
« Odpowiedź #4 dnia: 13.07.2016, 12:05 »
To problem rozwiązany :)
Sam planuję jak umrze do końca mój kosz zakupić 20stke speedexa drennana, tylko cena trochę nie tego ... jakby nie polska ;/

Co do dźwigania ryb powyżej 1kg w podbieraku (kosz+sztyca) - nie polecam :) jak już to chwytem za ramę kosza przy łączeniu ze sztycą
Pozdrawiam
Olo

Offline email

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 13.07.2016, 12:29 »
Na szczęście nie pali się z kupnem wiec mam trochę czasu na wyszukaniu odpowiedniego zestawu. Na forum jest temat z podbierakami tylko ma 24 strony :-\ i na trochę mnie pochłonie. Luknę jeszcze jutro do wędkarskich i sprawdzę co mają.

Może jeszcze ktoś ma jakieś propozycje i uwagi, z chęcią przeanalizuje to co macie do zaproponowania. :)
Mateusz "Majcher"

Offline domino

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #6 dnia: 13.07.2016, 13:50 »
Ja też stoję przed dylematem zakupu kosza i sztycy, więc podepnę się pod ten wątek. W koszyku w drapieżniku już czekają:
http://sklepdrapieznik.pl/sklep/siatki-i-kosze-do-podbierakow-guru/17563-kosz-do-podbieraka-guru-duel-550.html
http://sklepdrapieznik.pl/sklep/sztyce-i-kosze-do-podbierakow-drennan/16181-sztyca-drennan-red-range-x-strong-24m-landing-net-pole.html
Czy uważacie, że taki zestawik na wody stojące i rybki do 2-3kg będzie ok? Bo nie wiem czy zamykać koszyk i zamówienie :), a widzę że kolega email też może skorzysta z rady bo to podobny budżet.

Offline email

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 13.07.2016, 16:47 »
Siatka wygląda ok. Co to sztycy w innym temacie na forum jest wzmianka o sztycach Drennana i po zanurzeniu w wodzie robi się ciężka.
Mateusz "Majcher"

Offline Major0013

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #8 dnia: 14.03.2017, 16:41 »
Odgrzebię trochę temat, ponieważ mam podobny problem.

Szukam podbieraka (osobno kosz i sztyca) "bezzapachowego".
Łowię na rzece (Odra), oraz stawach należących do mojego koła, szukam więc produktu uniwersalnego.

Ryby - zazwyczaj karpie (średnia to ok 3kg, ale zdarzają się też większe ok 7-8 kg), czasem amur (5-8kg), leszcze, i inna drobnica.

Najchętniej kupiłbym taki ze składanym koszem (wygodnej w transporcie), ale nie mogę znaleźć więc pewnie wybór padnie na taki, którego złożyć nie będzie można (zawsze można go włożyć do złożonego fotela ;) ).

Wpadły mi w oko produkty Lorpio:

1. http://www.lorpio.pl/Katalog/2773_2519_produkty/15258_kosze/Produkt/54869_super-team-mono-06.aspx
2. http://www.lorpio.pl/Katalog/2773_2519_produkty/15258_kosze/Produkt/54870_super-team-river-mono-07.aspx
3. https://sklepdrapieznik.pl/sklep/sztyce-i-kosze-do-podbierakow-drennan/17284-kosz-do-podbieraka-drennan-speedex-carp-20.html
4. https://sklepdrapieznik.pl/sklep/kosze-do-podbierakow/13941-kosz-podbieraka-preston-supalite-nets-50cm.html

Sztyca:
1. https://www.e-fishing.pl/pit-bull-tele-pro-2-5m-browning-sztyca-do-podb,3,8157,5694
2. http://www.szczupak.pl/daiwa-sztyca-landing-net-2-5m-dvlnp250-i7091.html

Przewidziany budżet na całość: ok 150 zł (wiem, bez szału).

Jakieś opinie, sugestie, porady?

MM

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #9 dnia: 17.03.2017, 07:13 »
Jeśli chodzi o tą sztycę Daiwy, to sam zakupiłem jakiś czas temu, w sumie dzięki temu, że wiele chłopaków na forum o niej pisało w bardzo pochlebny sposób.
Przyznam, że jestem bardzo z niej zadowolony. Nie kosztuje wiele, wykonanie jest naprawdę dobre, spasowanie, wytrzymałość, grubość uchwytu, wszystko mi pasuje. Na dodatek można używać jej teleskopowo i jest znacznie krótsza co też dla mnie dobre na niektórych łowiskach.
Raczej będę jej używał do ryb do 5kg, ewentualnego bonusa chyba też da się wyjąć. Przy polowaniu na większe ryby mam mocniejszy podbierak. Kosz do niej mam z Koruma - 22" ;)
Czesiek

Offline Major0013

« Odpowiedź #10 dnia: 17.03.2017, 08:23 »
To sztyca prawdopodobnie wybrana.

Pozostał kosz.
Uniwersalny, bezzapachowy, szybkoschnący. Chyba spore wymagania..
MM

Offline bohdan321

« Odpowiedź #11 dnia: 24.06.2017, 18:18 »
Koledze potrzebuję opinii o koszu https://sklepdrapieznik.pl/sklep/kosze-do-podbierakow/12196-kosz-podbieraka-korum-folding-spoon-net-22.html Ma mi posłużyć do rybek 5kg+, czy spełni on moje oczekiwania pod takie klocki? :) Jeśli ktoś posiada proszę o komentarz :beer:

Bohdan

Offline ogrmaster

• Ekspert
  • Reputacja: 73
« Odpowiedź #12 dnia: 24.06.2017, 18:23 »
Bardzo dobry kosz. Używam już trzeci rok. Schnie w miarę szybko i łatwo wyczepia się ryby. Opcja składania jest bardzo wygodna. Spokojnie nadaje się do ryb do 10 -12 kg. Mi karpie 8-9 kg wchodziły bez problemu. Używam ze sztycą Drennana - Red Range. Złego słowa nie mogę napisać.
„To, co i tak ma spaść, należy popchnąć” – Fryderyk Nietzsche
Michał