Autor Wątek: Gdzie na urlop?  (Przeczytany 3582 razy)

Offline Kornel

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 10
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Gdzie na urlop?
« dnia: 12.04.2017, 19:28 »
Hej,

Panowie, szukam właśnie miejsca, gdzie z rodziną pojadę w sierpniu na urlop. Szukam jeziora, gdzie będę mógł fajnie połowić podczas urlopu, blisko lasu, z dala od zgiełku...ale też fajnie jakby w pobliżu były jakieś ciekawe miejsca czy miasteczko gdzie można by się wyrwać...generalnie nastawiliśmy się na wynajęcie domku z działką najlepiej z własnym dostępem do jeziora...Znalazłem parę fajnych propozycji, niestety późno dowiedziałem się w pracy kiedy będę mieć urlop i terminy w większości są już pozajmowane...

Jeżeli ktoś ma jakąś fajną propozycje, która będzie odpowiadać naszym oczekiwaniom to bardzo proszę o pomoc :)

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 187
    • kanał YT
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Gdzie na urlop?
« Odpowiedź #1 dnia: 12.04.2017, 20:17 »
Bory Tucholskie: Ośrodek Szkoleniowo-Wypoczynkowy nad jeziorem Jasień, miejscowość Zawiaty.
Domki i ośrodek z epoki gierkowskiej, ale jest cicho, odludnie ośrodek leży na brzegu jeziora. Okolica piękna, dzika.
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos

Offline FanFeeder

• Reputacja: 34
« Odpowiedź #2 dnia: 12.04.2017, 20:25 »
Bory Tucholskie: Ośrodek Szkoleniowo-Wypoczynkowy nad jeziorem Jasień, miejscowość Zawiaty.
Domki i ośrodek z epoki gierkowskiej, ale jest cicho, odludnie ośrodek leży na brzegu jeziora. Okolica piękna, dzika.

Byłem na tym jeziorem ze dwadzieścia lat temu, może trochę mniej jeszcze z rodzicami za dzieciaka. W drugiej części jeziora w miejscowości Łupawsko. Do dziś pamiętam, jaka była w tym jeziorze czysta woda. Dookoła wszędzie las. Z rybami wtedy było strasznie słabo, ale w tamtych czasach pewnie wynikało to z mojej wiedzy tzn jej braku, bo było to na etapie że nie radziłem sobie z wygruntowaniem zestawu :D Z łódki łowiliśmy jakieś płotki i pojedyncze leszczyki, ale z tamtych wakacji mam do dziś nie pobity rekord węgorza 87 cm złowionego w dzień na żywca :)
"Ale w jednym i drugim przypadku musi mieć w sercu tą iskrę, ten żar który rozpala wyobraźnie i sprawia, że tęsknimy za kolejną wyprawą, za kolejnym sezonem. Sposób na życie, sposób myślenia: Ja, natura, ryba, pasja, wyzwanie, tajemnica."

Tench_fan

Offline greg13

• Ekspert
  • Reputacja: 45
« Odpowiedź #3 dnia: 12.04.2017, 20:28 »
Hej,

Tu jest fajne miejsce, pewnie też będzie ciężko z miejscami w sierpniu, ale może warto zadzwonić:

www.rudzienice.turystyka.pl

Grzesiek

Offline FanFeeder

• Reputacja: 34
« Odpowiedź #4 dnia: 12.04.2017, 20:30 »
Hej,

Tu jest fajne miejsce, pewnie też będzie ciężko z miejscami w sierpniu, ale może warto zadzwonić:

A możesz coś więcej na temat tego jeziora napisać jeśli to nie tajemnica? Ono ma chyba status łowiska specjalnego? Bardziej taka komercja czy dzika ale zadbana woda?
"Ale w jednym i drugim przypadku musi mieć w sercu tą iskrę, ten żar który rozpala wyobraźnie i sprawia, że tęsknimy za kolejną wyprawą, za kolejnym sezonem. Sposób na życie, sposób myślenia: Ja, natura, ryba, pasja, wyzwanie, tajemnica."

Tench_fan

Offline greg13

• Ekspert
  • Reputacja: 45
« Odpowiedź #5 dnia: 12.04.2017, 20:48 »
Hej,

A możesz coś więcej na temat tego jeziora napisać jeśli to nie tajemnica? Ono ma chyba status łowiska specjalnego? Bardziej taka komercja czy dzika ale zadbana woda?

Jezioro jest zarządzane przez gospodarstwo rybackie Iława (niestety ciągną ryby sieciami) tu masz link:
http://grybilawa.pl/index.php/jeziora/lowiska-specjalne/labedz

Komercja to nie jest, raczej dzika woda gdzie jest troszkę więcej ryb niż w reszcie jezior na mazurach. Łowić można z łódki i tylko w dzień. Pozwolenia dosyć drogie, ale jak się wstrzelisz w ryby to można połowić, choć nie jest to taka łatwa woda. Są piękne liny, bardzo dużo pięknej wzdręgi (która w ubiegłym sezonie zdominowała moje łowienie), leszcz karp i amur.  Problemem też była roślinność  -trzeba było natargać się moczarki zanim się przygotowało stanowisko.
Za to domki fajne i właściciele bardzo mili, łódki do dyspozycji, miejsce spokojne, własny dostęp do jeziora , a jednocześnie blisko do miasta gdzie łatwo zrobić zakupy  i coś zobaczyć :)

Grzesiek

Offline jurek

• Ekspert
  • Reputacja: 202
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 12.04.2017, 20:57 »
Gdybym miał kasę to na pewno tam bym się wybrał. Łowisko podobno super a i konne atrakcje dla rodzinki :D
http://www.folwark-karpno.goscinnawies.pl/

Offline Kornel

• Reputacja: 10
« Odpowiedź #7 dnia: 12.04.2017, 22:44 »
Hej,

:thumbup: bardzo fajnie to wygląda jutro zadzwonię i dopytam się jak wygląda sprawa terminów :)

Gdybym miał kasę to na pewno tam bym się wybrał. Łowisko podobno super a i konne atrakcje dla rodzinki :D
http://www.folwark-karpno.goscinnawies.pl/

Też fajna propozycja, ale nie dla nas - moja żona nie lubi i nie chce jechać do miejsca typu pensjonaty itd...pracuje w hotelu i chyba ma dość takich miejsc :) Generalnie w grę wchodzą samodzielne domki najlepiej z działką i dostępem do wody..  :thumbup:

Ośrodki odpadają, ale dzięki za propozycję :) Może jak jeziorko fajne to poszukam czegoś w moich kryteriach w tych okolicach.  :thumbup: