Autor Wątek: Wybór wędki - Mikado czy Mistrall  (Przeczytany 12304 razy)

Offline bałuciarz 44

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: method feeder
Wybór wędki - Mikado czy Mistrall
« dnia: 20.05.2017, 13:43 »
Witam,proszę o pomoc w wyborze wędki. Mam do wyboru dwie propozycje ( budżet to 250 pln ).
1. - Mistrall Aqua method feeder 3,30 cw.60g
2. - Mikado Ultravilet method feeder 3,30 cw.90g
Łowiska to raczej komercja, lecz od czasu do czasu może być to jakieś jeziorko lub rzeczka.
Proszę o porady Szanowne grono :) Pozdrawiam.........

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Wybór wędki - Mikado czy Mistrall
« Odpowiedź #1 dnia: 20.05.2017, 14:41 »
Ja bym brał Mikado.

ProBono

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20.05.2017, 15:34 »
Ja osobiście wybrałbym Mikado. Miałem przyjemność posiadać te wędki przez 8 lat i warto. Mistrall ma w miarę dobre baty. Jeśli chodzi o ten wybór to ja stawił bym na Mikado.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #3 dnia: 20.05.2017, 23:17 »
Gienek (Driud) ma pewne doświadczenie z wędkami Mikado, więc po powrocie z weekendu być może będzie w stanie coś pomóc :)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 21.05.2017, 10:18 »
Tak. Mam doświadczenie z wędkami Mikado . Niestety nie mogę napisać obiektywnie co lepsze gdyż wędek Mistrala nigdy w ręku nie miałem
Co do Mikado uważam że jak za taką cenę z jakością nie jest źle. Ultraviolet jest dobrą wędką także jeśli chodzi o zasięg rzutów i ich dokładność .Zobacz sobie filmik reklamujący tą wędkę :

Mam wędkę Ultraviolet 330 i Commercial 330. Ta druga jest bardziej kluskowata i pozwala wyholować większe ryby
Jedynym minusem ( choć to moja wina) jest brak możliwości zakupu oryginalnych szczytówek a ja łamię je dość często .Dziwna to trochę polityka firmy bo gdy zwróciłem się z pytaniem o możliwość zakupu odpisali że owszem ale jako całe komplety czyli 3 szt. Łamie się najczęściej te najdelikatniejsze szczytówki więc po cholerę mi kupować na zapas te które mam ? Można oczywiście zastąpić je Jaxonem ale te jaxonowskie mają inne mniejsze przelotki co wpływa na długość rzutów
Spytaj przed wyborem wędki jakie są możliwości z Mistralem - czy można bez problemu dokupić szczytówki , to może przesądzić temat wyboru wędziska

Pozdrawiam - Gienek

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
« Odpowiedź #5 dnia: 21.05.2017, 10:19 »
Z tego co widzę Mikado to patyk dwuczęściowy, ja bm nie kupił takiego kija ze względu na dł.transportową 170 cm.
A jeśli już sie na niego zdecydujesz to popytaj o to czy rękojeść wędki jest z korka czy  "oszukiwany" .
Mam  kij mikado (model z przed lat) i rękojeść "korkowa" po prostu zlazła.
Nie przeszkadza to w łowieniu ale paskudnie wygląda.
 Ten kij kosztuje 180 zł więc raczej korka nie będzie tylko biała pianka pokryta okleiną.

Na twoim miejscu wybrałbym coś innego
np https://sklepdrapieznik.pl/sklep/trabucco/17901-trabucco-precision-feeder-xt-sw-sensor-33-70g.html
Może ktoś ma taką wędkę? popytaj o opinie.

Offline Druid

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #6 dnia: 21.05.2017, 10:22 »
Z tego co widzę Mikado to patyk dwuczęściowy, ja bm nie kupił takiego kija ze względu na dł.transportową 170 cm.
A jeśli już sie na niego zdecydujesz to popytaj o to czy rękojeść wędki jest z korka czy  "oszukiwany" .
Mam  kij mikado (model z przed lat) i rękojeść "korkowa" po prostu zlazła.
Nie przeszkadza to w łowieniu ale paskudnie wygląda.
 Ten kij kosztuje 180 zł więc raczej korka nie będzie tylko biała pianka pokryta okleiną.

Na twoim miejscu wybrałbym coś innego
np https://sklepdrapieznik.pl/sklep/trabucco/17901-trabucco-precision-feeder-xt-sw-sensor-33-70g.html
Może ktoś ma taką wędkę? popytaj o opinie.
Tak. Dwuskład przekłada się jednak na lepszą akcję kija . Nie rozumiem dlaczego długość transportowa cię odstrasza - jeżdżę na ryby VW Polo i mieści się swobodnie
Pozdrawiam - Gienek

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #7 dnia: 21.05.2017, 10:55 »
Ja mam UV 3.50 i 3.60 - różnica to grubość szczytówek (nie pasują na przemian) oraz dolnik w wędce (korek z metalową monetą vs gumowy korek).
Obie 90 gr, 3 częściowe.
Polecam jednak 3.6, bo mamy 5 szt. szczytówek, a cena praktycznie ta sama.

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
« Odpowiedź #8 dnia: 21.05.2017, 11:12 »

Tak. Dwuskład przekłada się jednak na lepszą akcję kija . Nie rozumiem dlaczego długość transportowa cię odstrasza - jeżdżę na ryby VW Polo i mieści się swobodnie
Dla tego że nie posiadam samochodu ,jeżdżę na ryby pociągiem/ busem i nie wyobrażam sobie podróży z pakunkiem  170 cm.

Offline Druid

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #9 dnia: 21.05.2017, 11:54 »

Dla tego że nie posiadam samochodu ,jeżdżę na ryby pociągiem/ busem i nie wyobrażam sobie podróży z pakunkiem  170 cm.
A to przepraszam, masz argument
Pozdrawiam - Gienek

Offline Sebula

• Ekspert
  • Reputacja: 225
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #10 dnia: 21.05.2017, 11:58 »
Stawiam na Mikado - zdecydowanie :thumbup: ... Przez cztery sezony łowiłem na tradycyjny feeder Mikado Ultraviolet i jestem bardzo zadowolony z tego kija. Fakt - to nie ten sam kij, ale gdybym miał kupować to wziąłbym kolejną wędkę z serii Ultraviolet :thumbup:
Pozdrawiam Seba

Offline Losiu74

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 23.05.2017, 22:18 »
A ja mam akurat odmienną opinię od poprzedników. Posiadam wędki  zarówno mikado jak i mistrall. W ostatnim czasie jakość tego drugiego uległa znacznej poprawie,przyłożyli się chłopaki,wzięli widać do serca rosnącą konkurencję i pod względem jakości wykonania jak i samej pracy wędziska zdecydowanie postawił bym na Mistralla. Odwiedzam małą komercję na której dość często na hak uwieszają się spore parokilowe jesiotry które potrafią nieźle się postawić,wystrzelić świecę albo zwinąć wędkę w kółeczko przy brzegu.I tu Mistrall spisuje się zdecydowanie lepiej od Mikado.Łowię na Thunderstrike 3,6 up to 80g...ale ile wędek tyle opinii a wybór i tak należy do wędkarza :P

Offline Magellan

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 31
« Odpowiedź #12 dnia: 23.05.2017, 22:41 »
A ja dorzuciłbym do wyboru jeszcze Mitchella Avocet Feeder. Mam takowego od ponad roku i dla mnie to pierwszy wybór jeżeli chodzi o łowienie feederem, chociaż dorobiłem się w swoim parku maszynowym już kilku innych kijów (min. Korum i Robinson). Kij wyholował u mnie karpie i jesiotry do 10 kg i nawet się nie zająknął (łowię przede wszystkim na komercjach). Jest dosyć sztywny, ale nie jest to w żadnym wypadku kij od szczotki, ma cienki blank i jest bardzo lekki jak na tą klasę wędek. Cenowo jest również bardzo przystępny (poniżej 200 zł można go kupić). Dodatkowy plus to szczytówka 0,75 oz, co przy kijach z cw w granicach 60-100 gr jest raczej rzadkością.