Autor Wątek: Bag'em Moist Feeder Pellet 2 mm Natural - problem z namoczeniem  (Przeczytany 2774 razy)

Offline bibosz

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: feeder
Będąc w czwartek na rybach ok. godziny 16 skończył mi się przygotowany pellet Coppens. Ponieważ mieliśmy łowić do godziny 18 stwierdziłem, że nie będę przygotowywał kolejnej porcji tylko wykorzystam już domoczony pellet z Bag'em Moist Feeder Pellet.

Po otworzeniu paczki okazało się, że pellet jest suchy, praktycznie tak jak Coppens do przygotowania. Pomyślałem, że kilka razy psiknę spryskiwaczem i po chwili będzie miał odpowiednią konsystencję. Niestety po 10 minutach dalej się nie kleił i prawie nie wchłonął wody. Kolejna porcja wody ze spryskiwacza i następne 15 minut nie dały znów efektu. Zalałem go wodą na ok. 3 minuty i odsączyłem tak jak przygotowuję normalny pellet (miała być 1 minuta ale miałem branie i zanim wyholowałem rybę zrobiły się 3 minuty).

Po kolejnej godzinie pellet dalej się nie kleił. Wyglądało to tak, jakby nie chłonął praktycznie wody.

Czy ktoś z Was używał już domoczonych pelletów z Bag'em i miał podobny przypadek?
Pozdrawiam - Robert

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Bag'em Moist Feeder Pellet 2 mm Natural - problem z namoczeniem
« Odpowiedź #1 dnia: 19.06.2017, 20:26 »
Ciekawe. Najwyraźniej czymś został pokryty i może ta warstwa sprawiała, że nie dało się go namoczyć.
Nie stosowałem, więc nic więcej nie napiszę :(
Widać jednak, że chyba coś im nie wyszło z tym pelletem.

Próbowałem znaleźć na angielskich forach, ale wyjątkowo mało informacji.
Póki co znalazłem taką tylko wypowiedź w wątku, w którym ktoś narzeka na Fin Perfect Feed Pellets:

For the method I use the Bag-em Moist Feeder pellets, there perfect for method feeder fishing & theres no waste, you just put what you don't use back into the bag.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline bibosz

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Bag'em Moist Feeder Pellet 2 mm Natural - problem z namoczeniem
« Odpowiedź #2 dnia: 19.06.2017, 21:07 »
Ciekawe. Najwyraźniej czymś został pokryty i może ta warstwa sprawiała, że nie dało się go namoczyć.

Mateusz, mogę się domyślać, że pellety, które są już z paczki gotowe do użycia są nasączane jakąś substancją ale nie jest to woda. W tym roku na Rybomanii w Poznaniu rozmawiałem z przedstawicielem Meusa odnośnie ich pelletów gotowych do łowienia i zdradził mi, że nie nasączają ich wodą, ponieważ wtedy mogłyby się psuć. Być może w tym przypadku pellet Bag'em zaabsorbował cały ten płyn, który jednak później nie pozwolił mu chłonąć wody.

Widać jednak, że chyba coś im nie wyszło z tym pelletem.

Zapewne jest to jakaś wadliwa paczka lub ewentualnie partia, dlatego pytałem czy ktoś nie miał podobnej sytuacji. Sam zapach pelletu był rewelacyjny, praktycznie taki sam jak zanęta MMM, więc jakościowo musi być robiony z dobrego towaru.
Pozdrawiam - Robert