Autor Wątek: Pellet do zanęty  (Przeczytany 4773 razy)

Offline Remik

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Pellet do zanęty
« dnia: 18.09.2017, 01:46 »
Witajcie! Chcę spróbować dodać jakiś pellet do zanęty Sonubaits, i teraz mam pytanie. Czytam, że co nie którzy ten pellet namaczają,  czy to tak ma wyglądać? I jaki to daje efekt ? Na razie robię eksperymenty z tą zanętą i konopiami prażonymi, i przy okazji - jaki pellet warto do tych zanęt dodawać? Chodzi mi głównie o firmę nie o smak :)
Pozdrawiam
Remigiusz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Pellet do zanęty
« Odpowiedź #1 dnia: 18.09.2017, 02:05 »
Co do pelletu, to się go namacza, jako podstawowy dodatek do zanęty stosujesz pellety 2 mm. I nie powinieneś pytać o markę, ale o rodzaj pelletów, i ewentualnie markę :)  Najlepsze są szare pellety karpiowe, jest to kwintesencja konkretu. Możesz też przełamać szary kolor zanęty pelletami krylowymi, to też dobrze działa, można też użyć pelletów z betainą w kolorze zielonym.

Z firm - polecam na wagę Skrettinga (ma go Drapieżnik), może być też Lorpio czy coś z propozycji firm zachodnich.
Lucjan

Offline Remik

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #2 dnia: 18.09.2017, 10:02 »
Dzięki Luk za pomoc! Z pelletow krylowych znalazłem 2 mm z firmy Sonubaits właśnie w sklepie Drapieżnik, patrzyłem również na pellety Skretting w Drapieżniku są standardowe i wolnotonące, który z nich byłby lepszy?
Pozdrawiam
Remigiusz

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 18.09.2017, 23:43 »
Witam.

Chciałbym się dołączyć do tematu ponieważ zakupiłem pellet Dynamite Baits Carp Pellet i chciałbym się zapytać czy on posiada już jakiś zapach czy trzeba go podrasować jakimś liquidem?? Bo kupiłem też po przecenie liquid Trapera spicy.
- Arek -

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #4 dnia: 19.09.2017, 01:29 »
Pellety karpiowe to nic innego jak pasza dla ryb, odpowiednio może zmodyfikowana do użycia 'wędkarskiego'. Mają w sobie wszystko co trzeba, w tym intensywny rybny zapach, który jest niezmiernie skuteczny. Oczywiście można łamać to jakimiś nutami owocowymi, pikantnymi itd., ale jest to dodatek do podstawowego zapachu. Polecam Skrettinga, którego namiętnie używam i sobie chwalę.

Z pelletow krylowych znalazłem 2 mm z firmy Sonubaits właśnie w sklepie Drapieżnik, patrzyłem również na pellety Skretting, w Drapieżniku są standardowe i wolno tonące, który z nich byłby lepszy?

Nie słyszałem nic o pelletach wolno tonących :) Pellet Skrettinga jakiego powinieneś używać, to coarse pellet, czyli karpiowy właśnie, można też Coppensa. Nie polecam pelletów Coppensa premium carp, ponieważ mają gorsze właściwości, nie chłoną tak wody. Ich lepiej używać jak się wie jak wykorzystać ich zalety :)
Lucjan