Autor Wątek: Uniwersalny zastaw feederowy dla średnio zaawansowanego  (Przeczytany 1083 razy)

Offline Alleius

• Ekspert
  • Reputacja: 47
  • Ulubione metody: feeder
Kolega, zapalony spinningista, posmakował ostatnio feedera i pyta mnie o kije. Nie tyle o konkretne modele, co o CW i długości.  Chce skompletować trzy-cztery wędki do łowienia od komercji po Wisłę.
Po zastanowieniu sugerowałbym mu:
picker do 45 g 3 m do łowienia na komercji,
drugi kij 3,3 o CW 60-70g na większe sztuki i dalsze nieco odległości,
do tego jeden kij 3,6-3,9 m (kolega łowi głównie w Krakowie, podobnie jak ja, nie mamy tu wielkich połaci jezior a i Wisła jest stosunkowo wąska) o CW 120-150 g na rzekę i ogólnie do mocnego distance feedera.
Po sprzedaniu kilku wędek mam dziś podobny arsenał  feederowy (plus jeden kij brzanowy), jestem zadowolony, ale zastanawiam się czy nie powinienem zasugerować czegoś innego.
Co o tym myślicie? Powtarzam, nie chodzi o konkretne modele, lecz parametry wędek.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Uniwersalny zastaw feederowy dla średnio zaawansowanego
« Odpowiedź #1 dnia: 27.08.2018, 21:03 »
Hmm....
W sumie to ja się już trochę nakombinowalem i pare wedek przerobiłem. Teraz kompletowalbym zestaw trochę inaczej, mianowicie:
- Picker 2,7m taki średniej mocy. Można podłubać taka wędka jak i względnie sobie poradzić z kilku kg bonusem.
- Carp Feeder z Drennana w wersji Combo. W tym momencie mam 3 i 3,3m do dyspozycji, co pozwala cieszyć się mniejszymi i średnimi rybami, a także ogarniać niezle bonusy. Na komercji kij spisuje się świetnie. Dopalka pozwala polepszyć właściwości rzutowe, co ma czasem znaczenie. Wersja combo jest nieco sztywnawa w dolnych partiach, ale nie ma tragedii, a bywa to tez zaleta.
- Method Feeder w wersji Combo. Większa moc, większe możliwości, przy odpaleniu na 3,6m można całkiem daleko rzucać (trzeba jednak nabrać wprawy). Kij znajdzie tez zastosowanie na rzece, ale z naprawdę ciężkimi koszykami nie bardzo.
- kij 3,9 m do łowienia na większej odleglosci, lub tez z większym CW na rzekę, na większe uciągi.
W tym momencie ogarniasz drobnicę, komercje, dłuższe i dalsze rzuty, większe ryby i uciag rzeki. Szeroki wachlarz możliwości i długości ;)

Nie znaczy to, ze mam racje, ale w takim zestawieniu masz niemal wszystko :P
Czesiek

Offline Alleius

• Ekspert
  • Reputacja: 47
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 27.08.2018, 21:09 »
Dzięki.
Zastanawiam się tylko nad praktyczną różnicą między mocnym kijem do methody feeder a feederem o CW, powiedzmy, 120g, który da radę także na rzece.

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #3 dnia: 27.08.2018, 21:40 »
Gdybym miał wybierać absolutnie podstawowy zestaw, to byłby to trzy kije.
  • lekko wzmocniony picker 2,7 m, o cw w okolicach 40-50 g, koniecznie ze szczytówką 0,5 lub możliwością dokupienia pasującej - taka krótka wędka zwykle jest trochę delikatniejsza (ale bez przesady), idealna na krótkie rzuty, ze delikatną szczytówką pozwala połowić drobnicę. Jednocześnie, wybrałbym kijek niezbyt finezyjny, i najwyżej zastosował feeder gumę przy łapaniu drobiazgu. Chodzi o to, żeby można go było spokojnie wykorzystać też na komercji, i nie okazało się, że karp 3 kg to już za dużo dla kija.
  • średniej mocy feeder 3,3 m o cw do ~60 g - podobnie jak w poprzednim z opcją dokupienia delikatniejszej szczytówki. Jednak priorytetem byłby tu cw (żeby można było podnęcić np. mini spombem), oraz sporej średnicy przelotka umieszczona troszkę dalej niż zwykle od kołowrotka - wbrew pozorom, dobry, niezbyt miękki kijek z dobranym kołowrotkiem pozwala rzucać stosunkowo daleko i celnie. W wolnym tłumaczeniu, ta wędka 3,3 miałaby być takim "kucykiem jednej sztuczki" ;) czyli wędką najbardziej uniwersalną i najczęściej używaną ze wszystkich.
  • feeder 3,9 o cw przynajmniej 120 - do łowienia na dużym dystansie, nęcenia średnim spombem, łowienia ryb większych lub na rzece. Oczywiście cw uzależnione od tego jakie kto rzeki ma pod nosem, albo jak duże ryby :)
De facto mój obecny zestaw do feedera tak wygląda, z tym że ja z własnej fanaberii dokładam w każdej kategorii długości po jednej dodatkowej wędce, do delikatniejszego łowienia.