Autor Wątek: Jaki zanętowy pellet na poczatek?  (Przeczytany 2945 razy)

Offline niedzielnywedkarz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
Jaki zanętowy pellet na poczatek?
« dnia: 06.10.2017, 12:48 »
Wybieram sie w weekend na ryby i chcę sprobowac pelletu. Niestety, jest tego tyle rodzaju ze troche glowa boli i sie nie wyrobie z porzadnym researchem ;) Dlatego mam pare pytan:
* czy jest jakis tonacy pellet ktory mozna kupic gotowy do necenia?
* czy by pellet tonal, czy trzeba go potraktowac pompka, albo namoczyc noc wczesniej? Czy sa jakie inne tricki by przygotowac go juz na lowisku?

Poradzicie mi cos konkretnego na poczatek (2 dni lekkiego lowienia + inne przynety) abym nie zwariowal oraz tez nie wydal w sklepie za duzo kasy? Chce uzywac tez jako przynety - ale z tego co rozumiem, to taki moge kupic osobno.
waggler + feeder + spinning

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 532
Odp: Jaki zanętowy pellet na poczatek?
« Odpowiedź #1 dnia: 06.10.2017, 12:58 »
Coppens, skretting, aller aqua. Zależnie od szkoły i samego pelletu - albo zalewasz wodą do linii pelletu i zostawiasz na 20-30 minut i gotowe, albo zalewasz większą ilością i odsączasz po 2-3 minutach. Lepiej z namaczaniem być ostrożnym, bo zawsze idzie go do moczyć spryskiwaczem.

Na trapera uważaj, robi się beton. Lorpio ma niezłe opinie, ale jego nie przygotowywałem.

Z przynęt mi się sprawdzają lorpio poza klasykami od sonu czy ringersa. A lorpio ma te fajne torebeczki, gdzie masz nieduże ilości przynet, i do tego miks dwóch smaków - idealne na początek i testy :)

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Jaki zanętowy pellet na poczatek?
« Odpowiedź #2 dnia: 06.10.2017, 14:04 »
Gdzie będziesz łowił? Polska, Anglia?
Jakie łowisko, ryby, Twój sprzęt - podaj więcej szczegółów to Ci forumowicze doradzą.
;)