Don_M, miałem na myśli pełne zabezpieczenie siatki w miejscach gdzie styka się z obręczą tak jak np: w Guru a nie tylko częściowe na narożnikach siatki jak np; w Preston
Szczerze, to jeżeli nie łapiesz na kamienistym brzegu albo nie planujesz regularnie wyciągać siatki z 30kg ryb w środku to nie widzę sensu w dopłacaniu, mam i Prestona i Matrixa, dwa sezony i praktycznie co tydzień zawody i jedyne co się uszkodziło, to sama siatka (gwóźdź w desce przy brzegu). Co do Guru to słyszałem opinię od jednego zawodnika, że ta pierwsza obręcz jest dosyć kiepskiej jakości - ale ponownie, nie miałem jej osobiście więc tego nie potwierdzę.
Dużo osób widziałem korzysta też z Nytro, ale tutaj pytanie na ile jest to skuteczny jutubowy sponsoring, a na ile faktycznie jakość tych siatek.
Wiem na pewno, że Matrix w tych 'starszych' siatkach (ciemno-szare logo na pierwszym elemencie) ma gruby materiał mniej więcej od połowy siatki na obręczach, w tej nowszej z limonkowym widać oszczędność i jest to chyba tylko na ostatniej i 3ciej od końca (teraz nie sprawdzę), a mam też obie wersje

Jesteście praktykami więc zapytam czy siatka z napisem carp w swojej nazwie faktycznie będzie bardziej przyjazna dla trzymanych w niej karpii od tych siatek bez tego słowa: wielkość oczek, rodzaj materiału, poszeżone obręcze w przedniej lub w tylnej części siatki?
To jest coś co zauważyłem po prostu na zawodach, regularnie widzę jak w tych siatkach z większymi oczkami mniejsze karpie się zaczepiają, no i ludzie po prostu szarpią, żeby ryba wypadła, co na pewno nie jest dobre dla jej zdrowia/kondycji. W przypadku tych z nazwą carp (u mnie Matrix i Preston) nigdy takiego problemu nie było. Niekoniecznie 'carp' jest wyznacznikiem tych małych oczek, po prostu Matrix i Preston stosują takie nazewnictwo

A powiększona pierwsza obręcz to wyłącznie wygoda dla zawodnika, łatwiej ulokować kosz podbieraka w takiej i szybko wpuścić rybę, co pewnie ma tam jakieś znaczenie przy bardzo szybkościowym łowieniu, natomiast do zwykłych siatek bez problemu wsadzisz nawet kosz guru specimen (60x50) po przekątnej.