Autor Wątek: Siatka do przetrzymywania ryb  (Przeczytany 994 razy)

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 65
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
  • Ulubione metody: feeder
Siatka do przetrzymywania ryb
« dnia: 24.10.2025, 14:57 »
 Nigdy takowej nie używałem i nie wiem jaką kupić aby była dla mnie najlepsza...

Będę z niej korzystał na komercji i przetrzymywał głównie karpie te mniejsze i te większe...
A Wy, do jakiej wielkości karpie przetrzymujecie w tych dedykowanych siatkach w sposób bezpieczny dla nich?

Dłuższa czy krótsza, jedna a może dwie?
Ma być bezpieczna dla ryb i bardzo dobrej jakości.
C'est la Vie

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 148
Odp: Siatka do przetrzymywania ryb
« Odpowiedź #1 dnia: 24.10.2025, 18:35 »
Prostokatna , jak najszersza i minimum 3m . Ja osobiscie uzywam 4m i przy zawodach komercyjnych w zależności od lowiska minimum 2szt . W regulaminie zawodów jest ze nie wiecej jak 30kg w jednej siatce ale ryby powyzej 5 kg najlepiej ważyć lub przetrzymać w oddzielnej siatce .

Offline lupik

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
    • http://www.lipinskiwalczak.pl/
« Odpowiedź #2 dnia: 25.10.2025, 16:53 »
ja też zazwyczaj używam czwórki i też mi sie najlepiej sprawdza - najlepsza wydajność

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 169
« Odpowiedź #3 dnia: 26.10.2025, 16:53 »
Preston quickdry 4m. Faktycznie szybciej schnie od zwykłych, ryby rzadko się zahaczają, siatka wytrzymała.

Offline tench

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 26.10.2025, 18:00 »
 Zauważyłem, że obręcze siatki Preston Quick Dry są wzmocnione tylko w narożnikach.
 To oznacza, że w miejscach gdzie tego zabezpieczenia nie ma to może się szybciej uszkodzić...?
C'est la Vie

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 169
« Odpowiedź #5 dnia: 27.10.2025, 11:45 »
Używam tych siatek od 5 lat i nic sie nie przetarło. Jedyne co sie dzieje to dziury od faszyn podczas wyciągania. Na zawodach jestem w miarę często.

Offline Don_M

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 39
  • Bartek
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 28.10.2025, 09:53 »
Jezeli chcesz najbezpieczniejszą dla ryb, ale paskudnie wolno schnącą, to generalnie Matrix/Preston z dopiskiem "carp", mają bardzo drobne oczka, ryby się tam nie mają jak zahaczyć płetwami, no ale długo to schnie.

Zaleta i wada Prestona - regulowany kąt pierwszej obręczy (lubi się to zepsuć po dłuższym czasie, chociaż moja już drugi sezon skończyła i się trzyma).
Zaleta i wada Matrixa - gwint na stałe (nie ma się co zepsuć, ale bardzo często brakuje regulacji tego kąta).

Są jeszcze wszelkiej maści Nytro, MatchPro itd., ktore mają ten cały "innowacyjny" system regulacji kąta pierwszej obręczy, ale tego nie miałem i nie wiem na ile jest to wytrzymałe.

Tak naprawdę każda siatka 4m będzie dobra, jeżeli nie zależy Ci na regulacji pierwszej obręczy to szedłbym w Matrixa. Można jeszcze dyskutować na temat zabezieczenia obręczy i materiału ich wykonania, ale prędzej porwiesz siatkę o jakiś kamień czy inne badziewie, niż te obręcze "puszczą".

Offline tench

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 28.10.2025, 10:41 »
 Don_M, miałem na myśli pełne zabezpieczenie siatki w miejscach gdzie styka się z obręczą tak jak np: w Guru a nie tylko częściowe na narożnikach siatki jak np; w Preston

W sumie to siatka będzie mocowana tylko do podpórki wbitej w ziemię raz na wyższym brzegu a raz na niższym... Na chwilę obecną to nie problem bo do podpórki można dokupić adapter regulacji kąta, który nawet jak się po pewnym czasie popsuje to jego wymiana jest duuużo tańsza od nowej siatki.

Na razie trawię Wasze podpowiedzi  na spokojnie, ponieważ siatka nie jest mi pilnie potrzebna. Na pewno namówiliście mnie na długość siatki 4m, a uchwyt regulacji kąta... no cóż, siatka Guru też ma taką regulację a jest prawie dwa razy droższa od siaty Preston, Matrix czy Drennan...

Jesteście praktykami więc zapytam czy siatka z napisem carp w swojej nazwie faktycznie będzie bardziej przyjazna dla trzymanych w niej karpii od tych siatek bez tego słowa:  wielkość oczek, rodzaj materiału, poszeżone obręcze w przedniej lub w tylnej części siatki?
C'est la Vie

Offline Don_M

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 39
  • Bartek
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 28.10.2025, 11:10 »
Don_M, miałem na myśli pełne zabezpieczenie siatki w miejscach gdzie styka się z obręczą tak jak np: w Guru a nie tylko częściowe na narożnikach siatki jak np; w Preston

Szczerze, to jeżeli nie łapiesz na kamienistym brzegu albo nie planujesz regularnie wyciągać siatki z 30kg ryb w środku to nie widzę sensu w dopłacaniu, mam i Prestona i Matrixa, dwa sezony i praktycznie co tydzień zawody i jedyne co się uszkodziło, to sama siatka (gwóźdź w desce przy brzegu). Co do Guru to słyszałem opinię od jednego zawodnika, że ta pierwsza obręcz jest dosyć kiepskiej jakości - ale ponownie, nie miałem jej osobiście więc tego nie potwierdzę.
Dużo osób widziałem korzysta też z Nytro, ale tutaj pytanie na ile jest to skuteczny jutubowy sponsoring, a na ile faktycznie jakość tych siatek.

Wiem na pewno, że Matrix w tych 'starszych' siatkach (ciemno-szare logo na pierwszym elemencie) ma gruby materiał mniej więcej od połowy siatki na obręczach, w tej nowszej z limonkowym widać oszczędność i jest to chyba tylko na ostatniej i 3ciej od końca (teraz nie sprawdzę), a mam też obie wersje :P

Jesteście praktykami więc zapytam czy siatka z napisem carp w swojej nazwie faktycznie będzie bardziej przyjazna dla trzymanych w niej karpii od tych siatek bez tego słowa:  wielkość oczek, rodzaj materiału, poszeżone obręcze w przedniej lub w tylnej części siatki?

To jest coś co zauważyłem po prostu na zawodach, regularnie widzę jak w tych siatkach z większymi oczkami mniejsze karpie się zaczepiają, no i ludzie po prostu szarpią, żeby ryba wypadła, co na pewno nie jest dobre dla jej zdrowia/kondycji. W przypadku tych z nazwą carp (u mnie Matrix i Preston) nigdy takiego problemu nie było. Niekoniecznie 'carp' jest wyznacznikiem tych małych oczek, po prostu Matrix i Preston stosują takie nazewnictwo :)

A powiększona pierwsza obręcz to wyłącznie wygoda dla zawodnika, łatwiej ulokować kosz podbieraka w takiej i szybko wpuścić rybę, co pewnie ma tam jakieś znaczenie przy bardzo szybkościowym łowieniu, natomiast do zwykłych siatek bez problemu wsadzisz nawet kosz guru specimen (60x50) po przekątnej.