Autor Wątek: Czy mogę użyć Method Feedera na wędce Match?  (Przeczytany 3936 razy)

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Czy mogę użyć Method Feedera na wędce Match?
« Odpowiedź #15 dnia: 01.10.2019, 01:22 »
Moim zdaniem śmiało możesz użyć niewielkiego podajnika i z wyczuciem zarzucić na niewielką odległość. Pamiętaj tylko, że podajnika nie wolno przesunąć po osiągnięciu dna. Musisz delikatnie napiąć żyłkę. Brania karpia nie przegapisz. Delikatne brania - obserwuj żyłkę, czy się napina lub luzuje.
Łowiłem tak niedawno po złamaniu szczytówki tym, co mi zostało. Dało radę ;D
Pozdrawiam,
Tomek

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 01.10.2019, 09:12 »
Tutaj zasadnicze pytanie brzmi czy warto. Nie powinieneś przekroczyć z ciężarem zestawu CW wędki. Teraz pytanie jak zobaczyć branie? Nie zawsze ryba gnie przy braniu wędkę do połowy długości. Jeśli masz jakiegoś kolegę to lepiej pożycz od niego jakiegoś feedera nie koniecznie z napisem "method" bo będzie w każdym aspekcie lepszy od wędki match. Jeśli spodoba Ci się method feeder to kupisz sobie jakiś kij do 200 pln i to do okazjonalnego łowienia spokojnie wystarczy.
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 01.10.2019, 09:28 »
Można przecież użyć lekkiego podajnika i łowić na prosto z podwieszoną bombką. Jeśli na wędce jest napisane "match" lub "float" to nie znaczy, że wybuchnie jak podepniesz do niej koszyk lub podajnik. Najważniejsze, to nie przekroczyć jakoś drastycznie cw.
Marcin

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #18 dnia: 01.10.2019, 12:33 »
Możesz spróbować, ale być może tylko raz. Nawet najmniejszy z podajników Winnera ma 10 gram, a więc z zaneta i przynęta ok 25 gram, co w połączeniu z cw wędki matchowej ogranicza margines błędu do minimum. Jeden zły ruch i zamiast kupić wędkę typu Feeder, będziesz szukać kombo feeder/match...

W dobie dzisiejszych czasów, gdzie można znaleźć perełke feederową już za 150 złotych, moim zdaniem ta gra która chcesz uprawiać okraszona jest zbyt dużym ryzykiem....
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 194
    • kanał YT
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #19 dnia: 02.10.2019, 08:15 »
Kiedyś używałem Jaxon Arcadia Match 3,6m/5-20g jako gruntówki. Nie zakładałem koszyka, a ciężarek 10-15 g. Zanętę podawałem z procy lub ręką. Wskazania brań na szczytówce są rewelacyjne! Bardzo czuła szczytówka. Rzuty były na niewielkie odległości - 15-25 m. Zanętę nabijałem do obciętej strzykawki 20 ml i powstawały małe walce, którymi strzelałem z procy.
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos

Offline Azymut

• Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: 02.10.2019, 08:51 »
Kiedyś używałem Jaxon Arcadia Match 3,6m/5-20g jako gruntówki. Nie zakładałem koszyka, a ciężarek 10-15 g. Zanętę podawałem z procy lub ręką. Wskazania brań na szczytówce są rewelacyjne! Bardzo czuła szczytówka. Rzuty były na niewielkie odległości - 15-25 m. Zanętę nabijałem do obciętej strzykawki 20 ml i powstawały małe walce, którymi strzelałem z procy.

Tak tylko seria Arcadia to najniższa półka Jaxona, i ich cw często nijak ma się do rzeczywistości. Są to ciężkie (285 gram Twój model), mocne wędki, wykonane z włókna szklanego. Myślę, że ten match nijak ma się do innych wędek matchowych, które są bliższe właściwej wedki matchowej.

Mialem ten kij w ręce kiedyś. Taka nijaka z niej matchowka. "Oryginalne" matchowki maja całkiem inna pracę i charakterystykę. Ogólnie takiej wedki jeszcze nie szkoda, ale jak kolega ma coś z wyższej półki to po takich eksperymentach może sobie pluć w brodę...

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline didek_b

• Ekspert
  • Reputacja: 73
« Odpowiedź #21 dnia: 02.10.2019, 12:18 »
Taki przykład z życia wzięty:
Dawno temu kumpel miał Malucha (Fiata 126p). Wywalił fotele i pojechał po węgiel  bo twierdził, że chcą z niego zedrzeć na transporcie. Załadował po szyby i przywiózł do domu. Pojechał drugi raz. Załadował i nie dojechał. Zgubił koło razem z półośką a przedni resor juz nigdy nie wrócil do prawidłowego kształtu. Tak, ze raz sie uda, raz nie. Dzisiaj jest tyle możliwości, że szkoda kombinować. Ale wybór należy do Ciebie. Ważne, że masz pasję i nie boisz się pytać.
Tylko nie wiem czy w takiej sytuacji życzenie  połamania kija będzie na miejscu ;)
"...Ryby pływają na niby..."
     Pozdrawiam:  Dawid.

Offline Azymut

• Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 02.10.2019, 12:24 »
Poza tym kolegą wraca do wędkarstwa, mam pewne obawy czy po przerwie w trzymaniu i machaniu wędka będzie w stanie poprawnie wyczuć organoleptycznie możliwości swoje wędki w nowej adaptacji. Tu nie ma miejsca na błędy, bo każdy źle wykonany zarzut może uszkodzić wędkę splawikową.

Popieram kolegów, dziś niema problemu z zakupem nowej, dedykowanej wędki. Kwoty nie są jakieś strasznie wielkie, a w przypadku rezygnacji z tej techniki, dobra wędkę spokojnie odsprzedaż na tutejszej giełdzie za jakieś 60% kwoty sklepowej. Co przy cenie np. 150 złotych za pickera Genesis Pro, sprawia że ryzykujesz tak naprawdę ok 60, 70 złotych i masz wóz albo przewóz.

I spokojną głowę (łowiąc feederem) bo jak trafi Ci się jakiś bonus na metodę, a jest to technika w zamyśle na ryby srednie i duże, to wędka matchowa możesz dużo nie wskórać, będziesz musiał ostro przeciągnąć hol, dawać rybie się wyszalec, bo niestety braknie mocy w blanku na pewny i sprawny hol. Nie mówiąc już o przytrzymaniu jakiejś większej ryby przed wjazdem w zawady...

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.