Autor Wątek: Bat 6-7 metrów  (Przeczytany 8975 razy)

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
Odp: Bat 6-7 metrów
« Odpowiedź #30 dnia: 07.11.2018, 23:49 »
Koledzy, podepnę się pod temat gdyż rozglądam się za batem 6 m. Kij będzie używany do połowów białej ryby (głównie płoci do 20 cm) - rekreacyjnych oraz na zawodach na poziomie koła. Zwróciłem uwagę na wspomniane w tym wątku kije VDE-R, zakładany przeze mnie budżet pozwala na zakup modeli SX2 oraz MX2. Pytanie do Was - czy przy takim użytkowaniu jest sens dopłacać do modelu MX2 czy też wystarczyłby tańszy SX2?
MX jest dużo lepszy, ma też dodatkową zaletę w postaci drugiej, mocniejszej pustej szczytówki o większej średnicy, idealnej pod amortyzator.

Offline S76

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 59
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Bat 6-7 metrów
« Odpowiedź #31 dnia: 08.11.2018, 16:31 »
Jak na zawody, to bierz 7 m.

7 m bata już mam, rozglądam się za krótszym, bo czasem gałęzie uniemożliwiają operowanie 7 m kijem. Niestety zdarza się to nawet na zawodach w kole.

MX jest dużo lepszy, ma też dodatkową zaletę w postaci drugiej, mocniejszej pustej szczytówki o większej średnicy, idealnej pod amortyzator.

Dzięki za poradę, ta druga, mocniejsza szczytówka to konkretny argument, przemawiający za MX. I raczej na ten model się zdecyduję.
Ja akurat jestem zwolennikiem amortyzatora w bacie w sytuacjach, gdy jest realna szansa wyhaczenia większego bonusa. A na łowisku, na którym odbywa się najwięcej zawodów "kołowych", takie bonusy się trafiają. Na ostatnich zawodach w tym sezonie straciłem 2 większe ryby (leszcze albo karpie) przez brak amortyzatora. Bat, którym wtedy łowiłem, był ledwo co kupiony i nie zdążyłem uzbroić go w gumę.