Autor Wątek: Kormorany  (Przeczytany 5171 razy)

Online Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1327
  • Ulubione metody: trotting

Offline 19SG98

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 12
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Kormorany
« Odpowiedź #61 dnia: 03.02.2026, 16:34 »
A ja muszę się pochwalić iż widziałem jak nasz herbowy, czy może raczej godłowy ;D, ptak z powodzeniem upolował kormorana. Nie w locie co prawda, aczkolwiek sam widok nurkujacego bielika jest czymś majestatycznym. Choć jeden bielik trzymający pieczę nad dość dużym jeziorem to pewnie i tak kropla w morzu potrzeb.

Swoją drogą to gdyby ktoś wziął się na serio za ochronę rybostanu, to ów bielik to świetny PR-owy pretekst: W trosce o populację naszego wspaniałego orła, symbolu narodowego, można by starać się o rozrost jego populacji, niech zasiedla tereny przy rzekach i jeziorach, przy takiej populacji kormorana, pożywienia będzie w opór i jeszcze trochę. Sami przyznajcie, nagłówek "Lokalne koło wędkarskie we współpracy z nadleśnictwem stara się zasiedlić bielikiem lokalne jezioro" brzmi sto razy lepiej niż "Lokalne koło wędkarskie występuje do nadleśnictwa o zezwolenie na odstrzał kormoranów". Dla laików przestajemy być w tym momencie rzeźnikami co nie dość że ryby męczą to jeszcze do ptaków strzelają.

I tak, wiem, tak się nigdy nie stanie, bo nie ma zgody, finansów, chęci plus pewnie populacja bielika tak łatwo się nie rozmnoży. Ale pomarzyć zawsze można :P

Offline and-and

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #62 dnia: 03.02.2026, 18:11 »
Hejka,
i ten pierwszy film pokazuje dokladnie skad sie wzial problem kormorana z reszta nie tylko w Polsce.
To ingerecja czlowieka w nature spowodowalo to cala plage.
Ja nie sadze, ze odstrzal kormorana spowoduje stala naturalna populacje kormorana w srodowisku.
Bo tej granicy nikt nie zna czy trzeba odstrzelic 800 czy 5000 sztuk i nikt tego dokladnie nie powie i jakie beda tego konsekwencie.
A oczywiscie wielu moze powiedziec, a po co nam sa potrzebne kormorany skoro niszcza rybostan i organiczaja nasze mozliwosci w sensie polowu ryb. A szczerze trzeba sobie powiedziec, ze to nasza dzialalnosc plus ocieplenie klimatu doprowadzilo do takiej sytuacji.
Pozdrowienia:
Andi
"Wędkarstwo to dyscyplina w równości ludzi – bo wszyscy ludzie są równi przed rybami”.

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 43
« Odpowiedź #63 dnia: 03.02.2026, 18:32 »
Co za bzdury. To teraz dziesiątki tysięcy świadomych wędkarzy którzy płacą składki między innymi na zarybianie, na ochronę wód, tworzą tarliska, całe zbiorniki i strefy no kill mają się przyglądać jak nadmiernie rozrośnięta plaga niszczy w błyskawicznym tempie wszystko o co starają się dbać, nie wspominając już o wodach które z mozołem były odbudowywane mądrą gospodarką przez lata praktycznie od zera.

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #64 dnia: 03.02.2026, 18:58 »
Ile odstrzelić 800-1500? Każdy głupi to policzy; jeden kormoran zjada minimum 0,5kg dziennie x 800 sztuk to jest 400kg dziennie x 30 dni to mamy miesięcznie 12 ton zeżartych ryb!!!
Wątpię czy tyle ryb  pływa np w niewielkiej komercji. Zobaczcie jakie to są straty w skali roku, przeliczając to na pieniądze idzie to w dziesiątki milionów złotych

Offline and-and

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #65 dnia: 03.02.2026, 19:48 »
Hejka,
niewielka komercja? A ty kolego wiesz ile jest tych niewielkich komercji obecnie w Polsce?
To popatrz:
https://znajdzlowisko.pl/mapa-app/
Kormoran dostaje wszystko podane na talerzu i to za darmo.
I dziwic sie, ze ich tyle przybylo?
Kolego nie wiem w jakim jestes wieku i czy pamietasz te czasy, ale ja juz od lat 70-tych wedkowalem, byla rabunkowa gospodarka rybacka, byly kormorany (nie w takiej ilosci jak dzisiaj) i byly ryby.
Bo kormoran oprocz czlowieka mial wiecej wrogow, bylo wiecej drapieznika (patrz co kolega powyzej pisze), ktore go selekcionowaly.
Najgorsze w naturze jest zniszczenie naturalnej selekcji, ktora sobie sama reguluje ilosc ofiar i drapieznika.
Sam do obserwowalem szczegolnie u ryb to tez widac.
Pozdrowienia:
Andi
"Wędkarstwo to dyscyplina w równości ludzi – bo wszyscy ludzie są równi przed rybami”.

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #66 dnia: 03.02.2026, 20:04 »
Mam 55 lat wędkuję od dziecka znam kilkunastokilometrowy odcinek Wisły w mojej okolicy z jednej i drugiej strony jak własną kieszeń i takiego spustoszenia przez jeden rok jak zrobiły kormorany nie zrobili żadni kłusole, gumofilce i wędkarze przez te kilkadziesiąt lat razem wzięci.
A najlepsze jest to że jest też w mojej okolicy sporo jezior PZW w których królują skarłowaciałe płotki i leszczyki życzyłbym sobie żeby tam były kormorany ale nie! Tam są tylko pojedyncze sztuki które nie mają żadnego wpływu na rybostan, za to na Wiśle są setki bo tam było dużo średniej i większej ryby więc to też bzdury że kormoran czyści takie zbiorniki z drobnicy.

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #67 dnia: 03.02.2026, 20:50 »
Jeszcze taka ciekawostka
Nie udaje mi się wkleić linku z wpisem Steve Ringera z Facebooka odnośnie kormoranów ale jak ktoś obserwuje jego stronę Steve Ringer Fishing radzę zajrzeć