Autor Wątek: Pozycjoner haczyka  (Przeczytany 3357 razy)

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
  • Ulubione metody: method feeder
Pozycjoner haczyka
« dnia: 03.02.2018, 22:49 »
Temat poruszany już na forum ,lecz chciałby odświeżyć ;). Zastanawiam się czy użycie pozycjonera rzeczywiście  przekłada się na skuteczniejsze zacięcie.Na przykład Pan Wojciech Warmuz nie stosuje pozycjonerów, podobnie część znanych karpiarzy.Podzielcie się swoimi opiniami i doświadczeniem z użyciem pozycjonerów

Pozdrawiam
Jacek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
Odp: Pozycjoner haczyka
« Odpowiedź #1 dnia: 04.02.2018, 10:00 »
Ja stosuję. Sprawdź sobie na ręce, który zestaw częściej Ci zacina. Z pozycjonerem ciężko mi ściągnąć zestaw z ręki, żeby się w nią nie wbił.

Naprawdę trudno jest określić skuteczność zacięć nad wodą. Bo albo ryba się zacina (i wtedy to wiemy) albo się nie zacina (i wtedy tego nie wiemy).
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #2 dnia: 04.02.2018, 18:24 »
Ja skończyłem swoje karpiowanie kilka lat temu z uwagi na notoryczny brak czasu na zasiadki i to że ludzie z którymi jeździłem coraz bardziej zaczęli skupiać się nie na samym łowieniu, a na „będzie się działo” więc odpuściłem. Nie twierdzę, że to jest zła forma odpoczynku, ale jak chciałbym ostro „pobalować”, to wolę to robić gdzie indziej ;)

Jednak nadal sobie czytam w wolnych chwilach, co tam słychać w karpiowym świecie i tak sobie przypomniałem, że niedawno czytałem coś w tym temacie: https://www.carpology.net/articles/rigs/are-line-aligners-worth-the-effort

L. Read jest specjalistą od zestawów końcowych, jednak....jest on również z Gardner Tackle, więc wiecie ;)

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #3 dnia: 04.02.2018, 18:34 »
Pozycjoner na pewno pomaga w zacięciu, jednak wszystko zależy jaki zastosujemy, bo niektóre nawet markowe są do niczego.

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
« Odpowiedź #4 dnia: 04.02.2018, 19:34 »
Test na dłoni wskazuje słuszność użycia pozycjonera, co do Gardner Tackle, oni proponują małe i krótkie pozycjonery.
Cóż pozostało po testować rożne opcje, woda zweryfikuje ;)

Pozdrawiam
Jacek

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #5 dnia: 04.02.2018, 22:09 »
Ja używam i dodatkowo daję ciężarek 3 cm za nim albo paste wolframową czy dociążającą.
Najlepiej przetestować na dłoni.

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #6 dnia: 04.02.2018, 22:33 »
Do długich haków stosuje się krótkie pozycjonery i na odwrót (to tak książkowo). Kup sobie carprusa mouthsnagger ale muszę być krótkie z twardego materiału i do tego haczyk centurion. Ja w zeszłym sezonie miałem chyba tylko 2 spinki na taki zestaw. I obowiązkowo dociążenie na przyponie.