Autor Wątek: Koncentrat slonecznikowy  (Przeczytany 7687 razy)

Offline Maro81

• Ekspert
  • Reputacja: 60
    • Drennan
Koncentrat slonecznikowy
« dnia: 26.03.2015, 19:18 »
Na filmie B.Barton proponuje aby do peczaku dodac "koncentrtu slonecznikowego".Czy ktos wie co to za dodatek.Czy jest poprostu luskany zmielony wyprazony slonecznik.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Koncentrat slonecznikowy
« Odpowiedź #1 dnia: 26.03.2015, 19:48 »
Nie słyszałem wcześniej tej nazwy, ale podejrzewam, że jest to zmielone ziarno słonecznika.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline alphaomega

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 26.03.2015, 22:43 »
Prawdopodobnie jest to komponent do produkcji pasz. Znalazłem coś takiego, jak słonecznikowy koncentrat białkowy na tej stronie: http://www.ventus-aliance.cz/pl/pasze/surowce-do-produkcji-pasz-bialka-roslinne

Jednak nie zgadza się granulacja i ogólny wygląd w porównaniu do tego, czego używa BB.
Wg mnie jest to po prostu śruta słonecznikowa.

http://agsol.pl/wp-content/gallery/sruta-slonecznikowa/sruta-slonecznikowa2.jpg
Połamania!
-Mateusz-

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
« Odpowiedź #3 dnia: 27.03.2015, 00:09 »
Bo to jest drobna śruta słonecznikowa . Surowy suchy słonecznik razem z łupinami nieprażony
Używam tego dodatku, robię go sam ale mielę dwukrotnie przez zwykłą maszynkę do miesa z drobnym sitkiem. Dodany do zanety powoduje szybszą pracę i wynoszenie drobnych frakcji ku górze
Jak każde suche i tłuste ziarno po zmieleniu jest podatne na jełczenie więc warto szczelnie zapakować i przechowywać bez dostępu światła. Lepiej przygotowywać mniejsze porcje a częściej
Pozdrawiam - Gienek

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 27.03.2015, 08:24 »
Bo to jest drobna śruta słonecznikowa . Surowy suchy słonecznik razem z łupinami nieprażony
Używam tego dodatku, robię go sam ale mielę dwukrotnie przez zwykłą maszynkę do miesa z drobnym sitkiem. Dodany do zanety powoduje szybszą pracę i wynoszenie drobnych frakcji ku górze
Jak każde suche i tłuste ziarno po zmieleniu jest podatne na jełczenie więc warto szczelnie zapakować i przechowywać bez dostępu światła. Lepiej przygotowywać mniejsze porcje a częściej

A jak to ma się do konopi, które również mają tłuste właściwości?

Poza tym fajnie, że o tym piszecie, bo zostało mi kilka kilo słonecznika czarnego z zimowego dokarmiania ptaków :)
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
« Odpowiedź #5 dnia: 27.03.2015, 11:44 »
Można używać jednocześnie i konopii i słonecznika. Jedynie trzeba uważać by nie przedobrzyć z tlustymi dodatkami. Raz widziałem taką sytuację gdy mój kolega zaszalał i kule po wrzuceniu wypływaly na powierzchnię jak pączki w oliwie :)
Słonecznik jest bardziej neutralny niż konopie , nie daje też efektu przeczyszczającego wobec tego leszcz nie odchodzi z zanęty
Żeby sprawdzić skuteczność na danej wodzie podziel zanętę na 2 części - jedną zapraw konpiami a drugą słonecznikiem , zanęć dwa miejsca oddalone od siebie o minimum 20m , próbuj łowić po jednej wędce z identycznym zestawem w tych róznych miejscach.
Pozdrawiam - Gienek

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 27.03.2015, 13:57 »
Można używać jednocześnie i konopii i słonecznika. Jedynie trzeba uważać by nie przedobrzyć z tlustymi dodatkami. Raz widziałem taką sytuację gdy mój kolega zaszalał i kule po wrzuceniu wypływaly na powierzchnię jak pączki w oliwie :)
Słonecznik jest bardziej neutralny niż konopie , nie daje też efektu przeczyszczającego wobec tego leszcz nie odchodzi z zanęty
Żeby sprawdzić skuteczność na danej wodzie podziel zanętę na 2 części - jedną zapraw konpiami a drugą słonecznikiem , zanęć dwa miejsca oddalone od siebie o minimum 20m , próbuj łowić po jednej wędce z identycznym zestawem w tych róznych miejscach.

Oj zmuszasz mnie Gienku do wysiłku :D ale chętnie podejmę wyzwanie i spróbuję jak tylko czas pozwoli.
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik