Autor Wątek: Jaka zanęta na płoć w lato?  (Przeczytany 557 razy)

Offline Adam_64

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: method feeder
Jaka zanęta na płoć w lato?
« dnia: 03.02.2025, 18:03 »
Mam pytanie bo chce w lato sobie połowić płotki na spławik na jeziorze i się zastanawiam jaką zanętę. Jeśli chodzi o zapach to użyć słodką czy jakąś inną. Do zanęty dodawać składniki np. kukurydza pęczak robaki itp. czy nie dodawać za dużo składników żeby nie przenęcić ryb. Dodać do zanęty gliny czy nie. jasna zanęta czy ciemna?

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 218
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: jaka zanęta na płoć w lato?
« Odpowiedź #1 dnia: 03.02.2025, 18:13 »
Warto dodać konopie gotowane bo zatrzymają ryby a kukurydza wyselekcjonuje te większe. Zależy w co celujesz.

Offline Adam_64

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 03.02.2025, 18:16 »
ogółem to napewno nie celuje w te małe płoteczki jakby mi wzięła taka średnia by było git a jak duża to by było super

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 185
« Odpowiedź #3 dnia: 03.02.2025, 18:35 »
Warto dodać konopie gotowane bo zatrzymają ryby a kukurydza wyselekcjonuje te większe. Zależy w co celujesz.

Nie tylko warto ale wręcz trzeba a wody w której się ta konopia gotowała nie wylewać. Co do kukurydzy też pełna zgoda. A co do samej spożywki... moim zdaniem najlepiej używać najpopularniejszej na danym zbiorniku. Ryby to nie jacyś koneserzy kulinarni - jedzą najchętniej to co im się najczęściej podaje.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1223
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #4 dnia: 03.02.2025, 19:03 »
Zanęta smakowo i zapachowo mocno słodka pasuje bardziej do leszczy czy karasi srebrzystych. Typowe klimaty płociowe to wanilia, wanilia + goździk (np. Sensas Gardonix), gorzkawa czekolada, kolendra oraz mieszanki ziołowe (np. MVDE Roach, Champion Feed Routagen). Po dodatki zapachowe warto sięgać jeżeli spożywka fabrycznie słabo pachnie lub wykorzystujemy sporo gliny/ziemi, która redukuje zapachowe walory spożywki.

Jeżeli dno raczej ciemne niż jasne, zanęta ciemna (fabrycznie lub przyciemniona barwnikiem + ewentualnie ziemią) - niekoniecznie czarna, ale przynajmniej ciemnobrązowa. Dodatek odpowiedniej gliny/ziemi warto brać pod uwagę jeżeli łowisko głębokie, muliste dno (wtedy ziemia bełchatowska/torfowa) lub kiepskie żerowanie/ubogi rybostan (celem zubożenia mieszanki).

Z dodatków zanętowych drobne pieczywko fluo w kolorze czerwonym oraz prażone konopie (rozdrobnione) + jako wkład coś z zakresu: gotowane konopie (całe), kukurydza (także rozdrobniona), robactwo (w tym bardzo lubiane przez większe płocie kastery - do wykorzystania również jako przynęta).

Offline Ben

• Ekspert
  • Reputacja: 64
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 03.02.2025, 19:40 »
Płocie lubią zapach nostrzyka i miodu, ciągną do tych dodatków jak muchy do "G" - cenzura ;D Osobiście używam obu i na przyłów nie mogę narzekać.
pozdrawiam Benon

Offline bogdanspławik

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
  • Spławik ponad wszystko
  • Ulubione metody: bat
Odp: Jaka zanęta na płoć w lato?
« Odpowiedź #6 dnia: 04.02.2025, 11:31 »
Zapraszam na wątek "Nęcenie Ryb". Założyłem go z podobnym tematem a odpowiedzi mnie zaskoczyły. Składniki wymienione przez użytkowników nawet do głowy mi nie przyszły a po przeczytaniu kilku internetowych wypowiedzi zaczyna to się robić logiczne. Przepraszam jeżelli odchodzę od głównego pytania o płociach i ich efektywnego łowienia ale mam nadzieję, że znajdziesz na tym wątku wszystko co potrzebujesz :)
Jestem spławikowcem i nic co spławikowe nie jest mi obce

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1223
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #7 dnia: 04.02.2025, 16:40 »
Zapraszam na wątek "Nęcenie Ryb".

Liczę, że kolega Bogdan stworzy również wątek "Łowienie ryb". To szansa na radykalne uproszczenie i uporządkowanie forum SiG ;)

Offline bogdanspławik

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
  • Spławik ponad wszystko
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #8 dnia: Dzisiaj o 09:00 »
[quote author=Modus link=topic=25419.msg667437#msg667437 date=1738683642
Liczę, że kolega Bogdan stworzy również wątek "Łowienie ryb". To szansa na radykalne uproszczenie i uporządkowanie forum SiG ;)
[/quote]
Nie konieczne było robić sobie ze mnie żartów kiedy tylko chciałem pomóc. Przepraszam drugi raz się nie udziele w taki sposób :thumbup:
Jestem spławikowcem i nic co spławikowe nie jest mi obce

Offline niebel

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: Dzisiaj o 14:16 »

Nie konieczne było robić sobie ze mnie żartów kiedy tylko chciałem pomóc. Przepraszam drugi raz się nie udziele w taki sposób :thumbup:

Nie odbieraj tego jako robienie sobie żartów. Wątek zapowiada się ciekawie i może zebrać masę różnych przepisów.