Autor Wątek: Długość przyponu do łowienia na torebki PVA  (Przeczytany 1240 razy)

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
Długość przyponu do łowienia na torebki PVA
« dnia: 11.06.2018, 12:05 »
Witam serdecznie :) Dawno mnie tu nie było...Przychodzę jednak z nurtującym mnie pytaniem ;) W tym sezonie postawiłem, że na jednej wędce będzie zawsze łowione na torebki PVA. Nie było by nic w tym dziwnego, ale problem w tym, że brania są a ryba rzadko kiedy kończy z hakiem w pysku :/ Używam haków z zadziorem o nr 14 jak i 12, podajnik to preston dura banjo large 45 gr
 bez amortyzatora. Kilka razy zdarzyło się że po pierwszym rzucie pierwsza amatorka tej metody kończy na haku i jest to zazwyczaj atomowe branie, które ściąga wędkę z podpórek :D Niestety czym dalej w las tym zaczynają się problemy, bo i brań coraz mniej i zacięcia mniej skuteczne :/ chciałbym wiedzieć jaką stosujecie długość przyponów do takiego łowienia ? Moje to ok 8-10 cm na nieprzelotowym zestawie. Próbowałem też łowić na pop upa i totalna mizeria nie licząc płoci złapane za grzbiet :D Towarzysze pomożecie ?
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Długość przyponu do łowienia na torebki PVA
« Odpowiedź #1 dnia: 11.06.2018, 12:14 »
Też używam tych podajników do PVA :) Długość przyponu ok. 10 cm, czasami uwiąże mi się dłuższy, ale max do 15 cm. Problemów z zacięciami nie stwierdziłem. Może to wina haczyka? Ja stosuję rozmiar 10, czasami nawet 8, przy przynętach 8-10 mm.
Marcin