Cześć wszystkim!
Trochę przeleciałem wątki, ale ciężko znaleźć w nich jakąś konkretną składnie, która by odpowiedziała na moje pytanie.
Szukam zestawu wędka + kołowrotek z firmy Daiwa (Team Daiwa).
Woda na jakiej mam łowić to opisywany w innym wątku staw, ryby jakie tam są to karasie, liny, jazie, ponoć jakieś karpie i amury.
Zależy mi na tym, żeby wędka była dosyć krótka, najchętniej 3,3 m. ale koniecznie w trzy-składzie, ponieważ nie mam możliwości transportu wędki dwu-składowej.
Ja już totalnie zgłupiałem jaka wędka będzie dobra. Rzuty jakie chciałbym wykonywać, to ok. 20-50 m. Chciałbym, żeby wędką przyjemnie się łowiło - mianowicie, żeby była czuła, pokazywała dobrze delikatne brania np. lina, ale żeby nie była kluchą - dla przykładu napiszę, że mam Browninga King2 Bomb 3,0 m. Na szczytówce 2oz dla mnie ta wędka jest po prostu za miękka, nie potrafię nią zarzucać. Najzwyczajniej nie leży mi w ręce, ściągając małe koszyki 10-20 g. ciężko mi ocenić nawet czy mam na haczyku rybę, bo wędka ugina się pod najmniejszy oporem wody. Przez co na razie używam feedera też Browninga 3.9 m. 140 cw. łowi mi się nim wygodniej, ale jednak taka wędka raczej jest do innych celów, niż łowienie dwudziesto-gramowymi ciężarkami... Chciałbym coś bardziej wypośrodkowanego

Czy Waszym zdaniem można połączyć bardzo czułą wędkę z większą sztywnością?
Wybrałem coś takiego:
https://sklepdrapieznik.pl/sklep/daiwa-oferta-szkocka/20572-team-daiwa-feeder-116-50g.htmlniestety większość wędek 3,3 m. ma dwa składy, ten ma ok 3,5 m. ale może te 20 cm nie zrobi dużej różnicy, a transportować łatwiej.
Nie wiem czy dobrze przekazałem mój cel. Jak coś to chętnie odpowiem na pytania mogące pomóc mi w wyborze. Nastawiłem się na Daiwę, ponieważ ma raczej dobre opinie.
Budżet jaki mogę przeznaczyć na komplet wędki z kołowrotkiem to do ok 1500 zł.
Proszę tylko o nie pisanie, że po co taka droga, że jak na mało doświadczonego wędkarza, to wystarczy zestaw za 500 zł. Nie zaglądajmy sobie do portfeli. Niemniej nie jest to już tani sprzęt, dlatego właśnie założyłem ten wątek, żeby zapytać bardziej doświadczonych kolegów.
Edit: czy taki kołowrotek pasowałby do tej wędki?
https://sklepdrapieznik.pl/sklep/daiwa-oferta-szkocka/21638-daiwa-16-tdm-3012qda.htmlCzy lepiej w rozmiarze 4000?