Autor Wątek: Niestandardowy przypon gruntowy/przypon do metody  (Przeczytany 6155 razy)

Offline Radek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 24
  • Dzielimy się wiedzą
  • Ulubione metody: feeder
Buszując po internecie natknąłem się na całkiem ciekawe rozwiązania... szczegolnie z kuku i push stopem (click stopem).
http://www.wedkarstwofeederowe.pl/search/label/Przypony%20do%20metody
R.
Dzielimy się wiedzą

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Niestandardowy przypon gruntowy/przypon do metody
« Odpowiedź #1 dnia: 12.02.2016, 08:22 »
Bardzo ciekawy przypon, fajne rozwiązanie włosa z plecionki, co pozwoli użyć do konstrukcji przyponu żyłki i plecionki. Przypon można wykonać z żyłki, która dzięki swojej sztywności umożliwi skuteczniejsze zacięcia a miękki włos z plecionki nie będzie się tak odkształcał jak wykonany w całości z żyłki. Dzisiaj sobie coś takiego zrobię i będą testy nad wodą.
Sławek

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 12.02.2016, 12:08 »
Mi również się podoba ten pomysł, nie omieszkam zawiązać kilka takich przyponów na ten sezon :)
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline kshell66

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 26
« Odpowiedź #3 dnia: 12.02.2016, 13:12 »
Pomysł dobry. Można by nie zmieniając całego przyponu szybko zmienić np. długość włosa. Jednak wykonanie mnie nie przekonuje.
Dokładnie chodzi mi o ten stoper który zaciska plecionkę na haku. Wydaje mi się, że strasznie ten włos usztywnia. Przynajmniej przy takich długościach włosa jak pokazane na zdjęciach.

Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem byłoby zaciśnięcie włosa na haku przy pomocy jakiegoś węzła zaciskowego(pętli zaciskowej). Aby mieć pewność, że nie przesuwa się on po kolanku haka można spróbować nabić stoper na hak i pętlę zaciskową od włosa zaciskać na tym stoperze.

Offline Długi

• Ekspert
  • Reputacja: 11
  • Darek
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 12.02.2016, 13:54 »
Rzeczywiście bardzo ciekawe rozwiązanie, na pewno skraca to czas wiązania i bawienia się z nawlekaniem małej gumki na haczyk.
Mazovia Fishing Team

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #5 dnia: 12.02.2016, 15:58 »
Pomysł dobry. Można by nie zmieniając całego przyponu szybko zmienić np. długość włosa. Jednak wykonanie mnie nie przekonuje.
Dokładnie chodzi mi o ten stoper który zaciska plecionkę na haku. Wydaje mi się, że strasznie ten włos usztywnia. Przynajmniej przy takich długościach włosa jak pokazane na zdjęciach.

Również zwróciłem na to uwagę - wielkość stopera do długości włosa jest jakby przesadzona. Ale sam pomysł jest świetny. Więc gdyby wziąć możliwie najmniejszy stoper silikonowy i przeciąć go na pół (byle nie wzdłuż  :)), to czemu nie? Tym bardziej, że rola stoperka polega w tym wypadku tylko na utrzymaniu pętli w ryzach.

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 12.02.2016, 16:15 »
Wydaje mi się, że za mały stoper może nie spełniać swojej funkcji ponieważ będzie za łatwo się przesuwał i zwiększał oczko. Przez to będzie spadała przynęta.
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline kshell66

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 26
« Odpowiedź #7 dnia: 12.02.2016, 18:02 »
Zamiast stopera można jeszcze spróbować zawiązać stoper z plecionki (3-4 owiniecia wokół włosa) i dość mocno go zacisnąć. Taki stoper miałby ze 2mm długości a połączenie plecionki na włosie z plecionka stopera powinno dość dobrze trzumać. Kombinacji w sumie jest dużo.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #8 dnia: 12.02.2016, 20:14 »
Zamiast stopera można jeszcze spróbować zawiązać stoper z plecionki (3-4 owiniecia wokół włosa) i dość mocno go zacisnąć. Taki stoper miałby ze 2mm długości a połączenie plecionki na włosie z plecionka stopera powinno dość dobrze trzumać. Kombinacji w sumie jest dużo.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Też tak kumałem. Ale chyba stoperek z żyłki będzie lepszy, bo nie pije wody. Trzeba prztestować.