Autor Wątek: Pierwszy zestaw na spinning  (Przeczytany 2979 razy)

Offline sherod

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 6
  • Ulubione metody: method feeder
Pierwszy zestaw na spinning
« dnia: 15.06.2020, 06:23 »
Witam,

Myślę nad zakupem swojego pierwszego zestawu spinningowego. Problem polega na tym, że nie wiem co kupić. Szukałem na forum i nie moge znaleźć pomocy w doborze sprzętu na start.
Chciałbym łowić szczupaki. Jaką wędkę, jaki kołowrotek możecie polecić? Lepiej plecionka czy żyłka? może też możecie coś polecić. No i oczywiście jakiś zestaw przynęt. Załóżmy, że chce na to przeznaczyć ok. 400-500zł.

Łowienie z brzegu.

Pozdrawiam.
Pozdrawiam.

Offline sherod

• Użytkownik
  • **
Odp: Pierwszy zestaw na spinning
« Odpowiedź #1 dnia: 15.06.2020, 07:46 »
Co myślicie o takim zestawie:

Wędka: SHIMANO Catana EX Spinning 2,70m 10­-30g

Kołowrotek: Kołowrotek SHIMANO Nexave FE C3000
Pozdrawiam.

Offline pejcz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 30
  • Wędkarski komandos-popierduła
    • Galeria
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #2 dnia: 15.06.2020, 09:16 »
Na jakie przynęty planujesz łowić, o jakim ciężarze i na jakim łowisku (rzeka czy jezioro)?
Piotr

Machaj wędą, ryby będą!

Offline sherod

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 15.06.2020, 09:53 »
Na jakie przynęty planujesz łowić, o jakim ciężarze i na jakim łowisku (rzeka czy jezioro)?

Jezioro, ciężko mi powiedzieć bo nie miałem z tym styczności. Myslałem o zakupie jakiegoś zestawu przynęt na początek aby sobie sprawdzić co i jak.
Pozdrawiam.

Offline pejcz

• Galeria
« Odpowiedź #4 dnia: 15.06.2020, 10:27 »
Masz możliwość podjechania do jakiegoś dobrze wyposażonego sklepu, żeby "pomacać" kije?

Jeżeli chodzi o jezioro i brak sprecyzowanych przynęt to poszedłbym w jakiś uniwersał okoniowo szczupakowy. Długość 240cm pozwoli Ci zarówno wygodnie łowic z brzegu jak i w miarę wygodnie z łódki jeżeli pojawi się taka opcja. Ciężar wyrzutowy do 25-30g powinien wystarczyć, obleci i obrotówki rozmiaru 3-4 i gumki 10-12cm na 10g główkach.

Wędka i kołowrotek, które wkleiłeś powinny być w porządku, kumpel ma Catanę (tylko krótsza) i nie narzeka, szwagier ma ten kręciołek i też złego słowa nie mówi - przy czym zaznaczam, że obaj nie są zaawansowanymi i wymagającymi spinningistami.

Do tego plecionka grubość ok. 0.13, kilka gumek (może być popularny SG cannibal 10-12,5cm), kilka blaszek i masz zestaw na początek.
Piotr

Machaj wędą, ryby będą!

Offline sherod

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 15.06.2020, 11:46 »
Masz możliwość podjechania do jakiegoś dobrze wyposażonego sklepu, żeby "pomacać" kije?

Jeżeli chodzi o jezioro i brak sprecyzowanych przynęt to poszedłbym w jakiś uniwersał okoniowo szczupakowy. Długość 240cm pozwoli Ci zarówno wygodnie łowic z brzegu jak i w miarę wygodnie z łódki jeżeli pojawi się taka opcja. Ciężar wyrzutowy do 25-30g powinien wystarczyć, obleci i obrotówki rozmiaru 3-4 i gumki 10-12cm na 10g główkach.

Wędka i kołowrotek, które wkleiłeś powinny być w porządku, kumpel ma Catanę (tylko krótsza) i nie narzeka, szwagier ma ten kręciołek i też złego słowa nie mówi - przy czym zaznaczam, że obaj nie są zaawansowanymi i wymagającymi spinningistami.

Do tego plecionka grubość ok. 0.13, kilka gumek (może być popularny SG cannibal 10-12,5cm), kilka blaszek i masz zestaw na początek.

A odnośnie samego przyponu. Wystarczy jak do plecionki przyłącze blaszkę lub cokolwiek innego? Czy zastosować jakiś przypon z fluorocarbonu lub czegoś innego?
Pozdrawiam.

Offline pejcz

• Galeria
« Odpowiedź #6 dnia: 15.06.2020, 11:52 »
Na szczupaka zdecydowanie musisz mieć jakiś przypon. Jeżeli fluo to gruby (0.9 albo lepiej), wolfram bym odpuścił bo szybko się zniekształca, jakiś surflon Dragona bylby chyba optymalny na poczatek.
Piotr

Machaj wędą, ryby będą!

Offline sherod

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 15.06.2020, 12:36 »
A czy wymagana jest plecionka? Mogę zamówić żyłkę? Jesli tak to jakiej grubości?
Pozdrawiam.

Offline Mimi

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Lets go fishing!
« Odpowiedź #8 dnia: 15.06.2020, 13:21 »
Nie wiem jak ta najnowsza seria catany ale ja mam jedną z poprzednich i to dawniej były typowe kluchy,  krowi ogon o polwonej akcji i ugieciu po blank. Na szczupaka bym chyba poszukał czegoś innego.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
« Odpowiedź #9 dnia: 15.06.2020, 13:54 »
Twój pierwszy spinning nie będzie idealny, bo nie wiesz, co Ci przypasuje, ani też nie kupisz czegoś wyszukanego - dotyczy to wszystkich z nas, bo poszukiwania i gonitwa za lepszym nigdy się nie kończą. Dlatego proponuję kupić tani kij, ale w miarę przyzwoity, żeby zobaczyć co i jak. Oto moja propozycja: https://www.e-fishing.pl/bixlite-fast-spin-2-40m-7-28g-2-sec-mikado-w,3,43868,43876.

Taka długość jest kompromisem miedzy zasięgiem i wyważeniem kija (im tańszy kij, tym cięższy materiał, a im cięższy materiał, tym upierdliwiej wędzisko leci na twarz). Ciężar wyrzutowy również wydaje się być kompromisem. Podobnie można rzec o akcji i ugięciu, bo takim spinningiem poprowadzisz większość przynęt, a na początku spinningowej drogi uniwersalność to ważna rzecz.

Stosunek ceny do jakości jest bardzo, bardzo dobry. Wręcz szokująco dobry.

Jacek

Offline sherod

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 15.06.2020, 15:08 »
Twój pierwszy spinning nie będzie idealny, bo nie wiesz, co Ci przypasuje, ani też nie kupisz czegoś wyszukanego - dotyczy to wszystkich z nas, bo poszukiwania i gonitwa za lepszym nigdy się nie kończą. Dlatego proponuję kupić tani kij, ale w miarę przyzwoity, żeby zobaczyć co i jak. Oto moja propozycja: https://www.e-fishing.pl/bixlite-fast-spin-2-40m-7-28g-2-sec-mikado-w,3,43868,43876.

Taka długość jest kompromisem miedzy zasięgiem i wyważeniem kija (im tańszy kij, tym cięższy materiał, a im cięższy materiał, tym upierdliwiej wędzisko leci na twarz). Ciężar wyrzutowy również wydaje się być kompromisem. Podobnie można rzec o akcji i ugięciu, bo takim spinningiem poprowadzisz większość przynęt, a na początku spinningowej drogi uniwersalność to ważna rzecz.

Stosunek ceny do jakości jest bardzo, bardzo dobry. Wręcz szokująco dobry.

Możesz polecić do tego jakiś kołowrotek oraz żyłkę?
Pozdrawiam.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
« Odpowiedź #11 dnia: 15.06.2020, 16:01 »
Zapewne poszedłbym w stronę lekkich daiw LT, więc zacząłbym od Legalisa, jednak celowałbym w Exelera (w promocji 250 zł, normalnie ok. 300). Cięższe kołowrotki mnie nie interesują, dlatego taki wybór. Wielkość 4000 w sam raz do takiego kija.

Możesz oczywiście wybierać spośród dziesiątek innych kołowrotków, wedle uznania, ja piszę, co bym zrobił, gdybym chciał lekki kołowrotek za ok. 300 zł. Aha, nie nabierz się na Ninję LT, bo one ważą po staremu ;) Jeśli waga nie jest problemem, Shimano Sahara 4000 będzie idealna (warto dołożyć do Sahary, bo ma "pinion" podparty dwoma łożyskami - Sedona nie).

Jeśli masz jakąś żyłkę o gr. 0,22-0,25 mm, nawiń ją i łów. Jeśli chcesz plecionkę, Nihonto od Mikado można kupić za ok. 20 zł, więc na początek jak znalazł. Jak kolega wcześniej wspominał, coś w granicach 0,12 mm (lekko) i 0,14 mm (większość szczupakowych wyzwań) załatwi sprawę.
Jacek

Offline TS89PL

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 16.06.2020, 08:39 »
Ryba nie wie na jaki sprzęt łowisz. Nie wie jaką masz wędkę jaki masz kołowrotek, czy łowisz na żyłkę czy na plecionkę.
Pytanie co chcesz łowić, gdzie chcesz łowić i na co chcesz łowić. Ciężko będzię łapać klenie na spinning 10-30g z żyłką 0,25 mm na 1,5 gramowe smużaki czy obrotówki 00, 0 i 1. Ciężko też będzię jeśli trafisz na fajnego suma.
Musisz pamiętać że nie ma rzeczy uniwersalnych co nie znaczy że musisz mieć odrazu 10 wędek. Po prostu będziesz ograniczony co do przynęt i przyjemności z holu lub powodzenia holu.
Jeśli wiesz że bedziesz łowił głównie szczupaki na jeziorze z łodzi to bierz kij maks 210 cm i na lekko do 25g a jak chcesz trochę ciężej na większe przynęty może na małe jerki to do 40g. Z czasem dokupisz sobie wędkę do łowienia innych ryb w innych warunkach. Nie żyjemy w Afryce i naprawdę wydatek 150-250 złotych na wędkę to nie jest być albo nie być a za tyle kupisz dobry spinning.
Więc kup sobie pierwszą wędkę jak najbardziej dopasowaną do łowiska i ryby która najczęściej bedziesz łowić.

Offline damager89

• Reputacja: 28
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 16.06.2020, 11:13 »
Ja kilkadziesiąt lat temu zacząłem z takim setem jak poniżej.

Szczupak/sandacz + można ogarnąć coś lżej. Myślę że 'uniwersalny' zestaw, choć nie ogarniesz wszystkich gramatur (tak jak koledzy wyżej pisali)

Wędka : Mikado Kamisori ZANDER 220 cm / 28g / 2,2 m
Kręcioł: RYOBI ZAUBER 3000

Plećka: wg. uznania, choć ja nawijałem mikado 8 splotową (gładką) i summa summarum zostałem przy 4 splotowej power pro.