Autor Wątek: Feeder Drennan - pomoc w wybraniu kija  (Przeczytany 6244 razy)

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
Feeder Drennan - pomoc w wybraniu kija
« dnia: 14.09.2015, 19:01 »
Witam przymierzam się do zakupu 2 nowych feederów ze względu że łowię głownie  na zaporówkach  z dobrze dostępnymi brzegami zdecydowałem się na długość 3,60m  masa moich koszyczków zazwyczaj nie przekracza 20g( nie licząc zanęty) odległość wędkowania to 50m+.
Poszukuje więc kija w miarę finezyjnego a zarazem z zapasem mocy.

W oko mi wpadły feedery Drennana  mianowicie:
MatchPro Medium Feeder 12ft 
MatchPro Super Feeder 12ft ( czy ten kij jest dużo sztywniejszy?)   

Jedyny problem w tym że te kije są 2 częściowe co sprawia problemy z transportem przy tej długości to około 180 cm + po złożeniu 
Drennan ma w ofercie też coś takiego Matchpro Medium Feeder Combo 11ft 6in to 12ft 6in  tu nie jestem przekonany co do takiego rozwiązania czy kij ten nie traci swoich właściwości przez taką budowę .
Proszę o opinię na temat tych kijów i jakieś inne propozycje wędek w podobnym przedziale cenowym ( posiadam uraz zarówno do shimano i daiwy )

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Feeder Drennan - pomoc w wybraniu kija
« Odpowiedź #1 dnia: 14.09.2015, 20:26 »
Przez Lucjana i jego filmy z Trentu kupiłem od forumowego kolegi brzanowke z korum spodobała mi się jej stylistyka następnego dnia kupilem sobie ten feeder
https://www.tackleuk.co.uk/Shop/RodsFeederRods/Korum-CS-Series-Feeder-12ft.htm
I z czystym sumieniem mogę polecić
Trochę danych
Obejrzyj film „Tackle Fanatics TV - Korum CS Series Feeder Rods” w YouTube

Online Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1271
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #2 dnia: 14.09.2015, 21:00 »
Jeżeli chodzi o zbliżone cenowo feedery 12' nadające się do średniodystansowego łowienia leszczy w wodzie stojacej, na uwagę zasługują dostępne w Polsce wędziska Matrixa: Legend i Horizon S Class ("Fishpoint"), a także Rive R-Feeder ("Raven"). Wyraźnie tańszy, ale całkiem sympatyczny zastępnik Drennana to Shakespeare Superteam Feeder ("Fishing-Mart"). Bardzo dobrą opinią wśród leszczowych łowców w UK cieszą się feedery Garbolino G-System, lecz tutaj pozostaje prywatny import ze względu na brak polskiego dystrybutora.

Nie obawiałbym się przedłużki w Drennanowskim combo - Drennan produkował już wcześniej feedery tego rodzaju i zbierały one świetne recenzje, a najnowszy model też jest chwalony na angielskich forach. Zaleta Drennana to w szczególności możliwość dokupienia dodatkowych tipów węglowych/szklanych o rozmaitej charakterystyce (fast taper i slow taper).

Podobno Drennan ma wkrótce wypuścić długo testowane feedery Acolyte, więc miłośnicy cienkoblankowego wykwintu mogą się ewentualnie wstrzymać do czasu owej premiery, odkładając kilka dodatkowych stówek na pokrycie różnicy w cenie :)

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #3 dnia: 14.09.2015, 21:43 »
MatchPro Medium Feeder 12ft 
MatchPro Super Feeder 12ft( czy ten kij jest dużo sztywniejszy?)
Jest znacznie sztywniejszy. Kiedyś to samo pytanie zadałem w sklepie z UK.
Szczerze mówiąc, dla mnie również Medium Feeder jest zbyt sztywny.
Dlatego właśnie wybrałem Avon/Quiver 1,25 lb w wersji 3,6 m. Z kołowrotkiem 4000, żyłką 0,23 mm można komfortowo podawać pełne podajniki i koszyki z obciążeniem 45 gramów na odległość 50 metrów. Dla mnie ten kij pięknie pracuje. Nie jest to jednak wędka stworzona dla ryb > 5 kg. Jeśli takie często będą gościć na twoim haku, to rzeczywiście, trzeba kupić coś mocniejszego.
Pozdrawiam
Mateusz

Online Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1271
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #4 dnia: 14.09.2015, 21:58 »
MatchPro Medium Feeder (wersja 2-składowa) w akcji:

Prezentacja MatchPro Medium Feeder Combo:

cychu

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14.09.2015, 22:04 »
Posiadam takie kije na wyposażeniu, kij jak dla mnie mistrzostwo,bardzo daleki wyrzut jak na 3,6 metra
trochę za delikatny do koszyka o grmaturze 30gr+,ciezko dociac rybe przy dalekich rzutach..

Offline N3su

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 14.09.2015, 23:44 »
Rive R-Long Cast 360 light 12ft 30-70g ten model mnie zaciekawił  Szkoda że tak mało informacji o tej wędce. Chyba się jednak wstrzymam i poczekam na serie Acolyte od Drennana.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #7 dnia: 14.09.2015, 23:53 »
Nie wiem czy Drennan robi feedery z nastawieniem na dalekie dystanse, ale co do miodności - to popieram Mateo. Mam Drennana 7 Avona ale 1.5 lb i jak dla mnie jest super.

Ale Modus tez ma rację... Jeżeli dodamy do tego jeszcze kije Mavera, to wybór jest ogromny. Powiem szczerze, że mając wszystkie te opcje w sklepie, oszalałbym przy wyborze. Wszystkie te kijaszki są bardzo dobre ;D Na leszcze do 50-60 metrów na zaporówce świetnie się nadają.
Lucjan

Offline N3su

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 16.09.2015, 02:24 »
Po przemyśleniu wszystkich za i przeciw wybór padl na dwa  Shimano Speedcast Feeder 12' 60 G  głównie dla 3 składów " zamiast 2 " (problemy z transportem 180 cm to dużo) myślę że ten kij zda egzamin  i nie zawiedzie jak moje poprzednie nabytki z tej firmy :P