Autor Wątek: Lakierowanie wędek na zamówienie, szukam pracowni  (Przeczytany 1975 razy)

Offline PoProstuWędkarz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
Witam. Mam pytanie dotyczące lakieru na naszych wędkach. Chciałbym wiedzieć czy jakaś firma w Polsce zajmuje się nakładaniem nowej warstwy lakieru, który my byśmy wybrali. Zadaję to pytanie dlatego, że mam fetysz do wędek wyglądających jakby były zrobione z drewna, niestety mało które mają taki kolor lakieru. Jeśli tak nie jest to czy podczas zamawiania swojej własnej wędki z pracowni klient mógłby sobie zażyczyć jaki kolor omotek i lakieru ma być wykorzystany do stworzenia produktu końcowego?

Offline PoProstuWędkarz

Odp: Lakierowanie wędek na zamówienie, szukam pracowni
« Odpowiedź #1 dnia: 21.01.2019, 15:40 »
Chciałbym też zadać dodatkowe pytanie. W jaki sposób farbuję się lakier do wędek? Czy są już od razu gotowe lakiery z odpowiednim kolorem? Czu może dodaję się barwnika, farbki?

Online Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #2 dnia: 21.01.2019, 16:23 »
W każdej pracowni możesz sobie wybrać kolor omotek ich wzór.

Offline PoProstuWędkarz

« Odpowiedź #3 dnia: 21.01.2019, 16:27 »
Załóżmy,że w przyszłości mam zamiar pobawić się w budowe swojej własnej wędki.W jaki sposób zabarwić lakier?

Online Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #4 dnia: 21.01.2019, 16:52 »
Tego to nie wiem, ale z budową wędek to raczej grubszy temat. Jest ogrom innych wazniejszych aspektów przy budowie wędek.

Offline furmek

• Aktywny użytkownik

Offline LUKAPIO

• Ekspert
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 21.01.2019, 19:56 »
Co do barwienia lakieru to nie wiem, ale może są już na rynku jakieś barwione. Wędkę można samemu zbudować, tylko trzeba wybrać odpowiedni blank, omotki, no i właśnie kwestia z doborem i właściwym wykorzystaniem chemii.
Profil na Instagramie: lukapio_fishing
Profil na Facebooku: Lukapio Fishing

Offline PoProstuWędkarz

« Odpowiedź #7 dnia: 21.01.2019, 20:13 »
Wątek powstał w celu edukacyjnym. Na razie mam bardzo dobry spinning, który ma w miarę fajny design (Savage Gear Skinny Water), natomiast gdyby się złamał (wypluć), chcę już co nieco wiedzieć na temat budowania kijaszków.

Choć szczerze powiedziawszy, patrząc na wkład jaki musiał bym włożyć na materiały i przyrządy do stworzenia wędki, lepszym pomysłem jest złożyć zamówienie w pracowni. Chyba wyjdzie taniej, a na pewno wędkę zrobi nam ktoś, kto się już na tym zna.

Offline drzejko

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
  • Chcesz łowić - wypuszczaj!
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 21.01.2019, 20:52 »
Wydaje mi się że w Polsce profesjonalnym lakierowaniem blanków zajmuje się wyłącznie krakowski Fishing Art. Zamawiając ich blank możesz wybrać sobie kolor lakieru z dostępnej gamy, za który trzeba dopłacić. Na jerkbait.pl był ktoś, kto samodzielnie lakierował blanki metodą zanurzenia w rurze niewielkiej średnicy napełnionej lakierem. Wydaje się jednak, że oddanie blanku do FA byłoby lepszym rozwiązaniem.
Przed położeniem nowego lakieru trzeba usunąć stary, a to jest pracochłonne.
Domorośli rodbuilderzy skrobią stary lakier, jeśli warstwa jest bardzo gruba podgrzewają go opalarką co powoduje, że jest bardziej miękki i łatwiej go usunąć. Podczas usuwania lakieru trzeba cierpliwości i precyzji aby dokładnie zdjąć lakier nie ingerując zbytnio w powierzchnię blanku. Nieumiejętne usunięcie lakieru może skutecznie osłabić blank.
Następnie polerują blank bardzo drobnym papierem ściernym, (nawet 2000 na mokro), po czym odtłuszczają i nacierają żywicą epoksydową.
Efekty takich prac możesz podziwiać w wątkach autorskich na jerkbait.pl w dziale rodbuilding.
Z pozdrowieniami,
Andrzej