Autor Wątek: Stojak plażowy?  (Przeczytany 1614 razy)

Offline Herman

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 55
Stojak plażowy?
« dnia: 17.07.2016, 10:16 »
Cześć,
   Koledzy - czy stojak plażowy (podobny jak w linku) sprawdzi się w roli stojaka do wędek w czasie łowienia brzan i innych ryb w rzece? Ostatnio łowiąc na kamienistym brzegu miałem duże problemy z wkręceniem sztyc w podłoże.

http://www.wedkarski.com/podporki/9414-stojak-plazowy-surf-nr-12-konger.html

Offline marian190975

• Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Stojak plażowy?
« Odpowiedź #1 dnia: 17.07.2016, 11:03 »
Jak najbardziej sprawdzi się, poszukaj tylko wersji z większą regulacją przednich nóg, nie zawsze jest konieczność tak pionowego stawiania wędek.  Można go spokojnie wykorzystywać na wodzie stojącej, zarośnięte brzegi, roślinność przy brzegu. Dobrze też aby miał jakiś haczyk za który można by go przymocować linką do podłoża lub zawiesić worek z obciążeniem aby podczas silnych brań  lub w trudnym terenie nie przewrócił się, dokładnie tak jak robią to nad morzem. Pod tym adresem,  http://www.askari.pl/index.php/produkt/kogha-feeder-tripod-fulda-tripod-do-feedera,    jest tripod coś w tym samym stylu, tylko do feedera.

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #2 dnia: 17.07.2016, 18:56 »
Moim zdaniem w kwestii rodpoda nie ma co oszczędzać kasy mnie brzany nauczyły, a raczej  łowienie ich nie pozwala na błędy ;)

Offline Herman

• Reputacja: 55
« Odpowiedź #3 dnia: 17.07.2016, 19:09 »
Czyli @kop3k, jaki stojak byłby lepszy pod brzany, rzeczny rodpod Koruma, czy jeszcze coś lepszego?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #4 dnia: 18.07.2016, 07:46 »
Odradzam rodpod Koruma! Niedopracowana konstrukcja. Chłopaki dobrze kombinowali, ale poprzez zmniejszenie wymiarów sprawili, że wszystko się trzęsie i jest niestabilne. Najbardziej wkurzaja momenty, gdzie nie wiadomo na którym kiju było branie, bo trzęsą się oba...

Jeżeli lubisz majsterkować, to możesz przerobić morski tripod, tak, aby przy górnych uchwytach zainstalować gniazda do montażu alarmów. Z gotowych stojaków, polecam Parkera i jego wersję brzanową. Mam i jestem zadowolony. Są też podpórki sumowe, też można się im przyjrzeć.
Lucjan