Autor Wątek: Wybór zestawu feeder - Shimano vs Browning  (Przeczytany 1271 razy)

Offline Superdry

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Wybór zestawu feeder - Shimano vs Browning
« dnia: 16.03.2019, 20:40 »
Witajcie!

To mój pierwszy post - witam wszystkich serdecznie, Marcin.
Do sedna - tak jak w temacie, w tym roku przyszedł czas na wymianę wędek i kołowrotków Cormoran na nowe wędki i kołowrotki pod metodę. 
Zestawy, które rozważam to:
2x Browning Sphere Feeder 3.66 80G (https://sklepdrapieznik.pl/sklep/browning/20074-browning-sphere-feeder-360m-80g.html )
2x Browning Sphere MgTi 940  (https://sklepdrapieznik.pl/sklep/browning/20337-browning-sphere-mgti-940.html?search_query=sphere&results=96
vs
2 x  Shimano Speedcast Feeder 3,66 60G (https://sklepdrapieznik.pl/sklep/shimano/22150-shimano-speedcast-feeder-366-60g.html?search_query=speedcast&results=22)
2 x Shimano Stradic CI4+ 4000 FD (https://barduta.pl/product-pol-3994-Kolowrotek-SHIMANO-Stradic-CI4-FB-4000.html?gclid=EAIaIQobChMIoO6FpaKH4QIVzOeyCh3sFAwpEAAYASAAEgKEEPD_BwE)
Co sądzicie Panowie? Oczywiście chętnie poczytam o innych propozycjach. Ogólnie interesuje mnie raczej sprzęt mid / high-end. Budżet ok. 4k.
Wędkuje w różnych miejscach - jeziora, starorzecza, wyrobiska etc. 
Dziękuję za komentarze i wskazówki.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wybór zestawu feeder - Shimano vs Browning
« Odpowiedź #1 dnia: 16.03.2019, 21:04 »
Witaj na forum ;)

Wędek z serii Sphere nie znam na tyle, by mądrze o nich pisać, ale bez obaw, na forum jest zapewne sporo osób, które użytkują i coś podpowiedzą.
Kołowrotki Sphere to odpicowane "chińczyki" i ja bym generalnie nie szedł w te modele.

Speedcast 3,6 i 3,9 to feedery z akcją dostosowaną do klasycznych zestawów, czyli są to takie bardziej progresy, nie gną się zbyt głęboko przy mniejszych obciążeniach. Na dodatek mają dość sztywny dół, co umożliwia lepsze rzuty, ale też trzeba opanować odpowiednią technikę.
Stradic CI4 4000 jest bardzo leciutki i niezbyt spory, szpulę też ma niezbyt pokaźną- ok 51mm. Konstrukcja jest niezła, napęd całkiem mocny, ale na łowienie feederem bym się nie decydował, to dość filigranowy młynek.

Typy, które podajesz to średnie półeczki w przypadku wędek, młynki raczej z kategorii wyższej- ekonomicznej, do high end jeszcze brakuje. Nie pisze tego by Cię drażnić ;) W tym budżecie na pewno znajdziesz naprawdę porządne sprzęty, możesz np pokusić się o Shimano Thunnusy Ci4 4000.
Czesiek

Offline Superdry

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 16.03.2019, 21:22 »
Cześć!
Bardzo dziękuję za odp. :)
A może jakieś kołowrotki i kijki z Daiwa?
P.S. Budżet można jeszcze trochę zwiększyć. Niestety jeśli chodzi o sprzęt to trochę nie jestem "na fali" dlatego każda uwaga i sugestia jest dla mnie cenna.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #3 dnia: 16.03.2019, 21:40 »
Cena zapodanej Sferki w Angling Direct jest zbliżona do ceny produkowanej w UK Daiwy Tournament RS o takiej samej długości, więc z tą "średnią półeczką" to jednak przesada ;) Jest to półka wyższa, choć oczywiście nie najwyższa - ta ostatnia to obecnie domena Guru i najdroższych modeli szkockiej Daiwy (ceny powyżej £300). Speedcast to rzeczywiście typowy feeder klasyczno-wyczynowy do łowienia niezbyt dużego białorybu, więc na potrzeby metody warto poszukać czegoś innego.

Jeżeli chodzi o kołowrotki, Daiwa TDR (model 2018) będzie lepszym wyborem dla feedera 12' z cw. w okolicach 60 - 80 g niż Stradic.

Offline mr.White7

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #4 dnia: 17.03.2019, 22:34 »
Używam Daiwa 18 TDR oraz Sphere 3,66 80 g i uważam ze jest to super para . Sphere jest bardzo uniwersalnym kijem bo połowisz zarówno na Method jak i klasykiem . Dla mnie to specjalistka leszczowe do 60 m Pięknie holuje ryby , tylko do plecionki trzeba założyć 8-10 m miękkiej strzalowki lub 20 cm feedergumy