Autor Wątek: Relacja ceny do jakości. Wędka i kołowrotek  (Przeczytany 3324 razy)

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 551
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Relacja ceny do jakości. Wędka i kołowrotek
« Odpowiedź #15 dnia: 13.02.2023, 10:38 »
Każda marka posiada tzw perełki nieważne czy to będzie Jaxon ,Mikado czy Mistrall rzecz jasna topowe marki ,mają więcej lepszego i pewniejszego sprzętu ,ale i ceny są większe :beer:

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #16 dnia: 13.02.2023, 10:46 »
Moim zdaniem to kwestia jak często ktoś jeździ na ryby i w jakich warunkach łowi i na jakie ryby się nastawia. Rekreacyjnie jeśli nie łowi się daleko czy w silnym nurcie to wystarczy sprzęt nawet klasy bazarowej - to nie spinning czy mucha - wędzisko większość czasu i tak spędza na podpórkach. A jak się ryb nie znęci na łowisko to nie pomoże nawet Drennan Acolyte czy Browning Sphere z komplecie z najlepszymi młynkami Daiwy czy Shimano.

No i bez macania kija czy młynka można się porządnie naciąć niezależnie od marki.

I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 13.02.2023, 11:10 »
Każda marka posiada tzw perełki nieważne czy to będzie Jaxon ,Mikado czy Mistrall rzecz jasna topowe marki ,mają więcej lepszego i pewniejszego sprzętu ,ale i ceny są większe :beer:

Dokładnie tak uważam.
Ja bym jednak dodał, że w tych mniej „uznanych” markach ryzyko tzw wtopy jest większe. Natomiast firmy z pewną renomą i pozycją na rynku rzadziej puszczają buble lub mają coś lipnego w ofercie. Jednakże także tym największym graczom zdarza się strzelić babola, oj zdarza ;)

Odnośnie wędzisk, które nie są krzywe, źle wykonane i ogólnie słabiutkie, to byłbym ostrożny z ocenami, bo te są już bardziej subiektywne. Zbyt miękki czy głęboko pracujący kijek będzie wspaniały dla jednej osoby, a dla innej to kluski lane utrudniające hole.
Czesiek

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 13.02.2023, 19:47 »
Trzeba wziąć też pod uwagę ucho czy oko nabywcy , jednemu będzie przeszkadzać drobnostka a inny będzie chwalił , jakie wspaniałe bo działa i łowi , chociaż trzeszczy albo ma luzy.
Najlepiej samemu pomacać a opinie innych brać pod uwagę z lekkim dystansem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pozdrawiam Łukasz

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 577
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 13.02.2023, 19:58 »
Łowiąc budżetowymi wędkami jak Jaxon Genesis Pro Methods Feeder, Shimano Alivio, Daiwa Black Widow, czy Mikado Black Draft mogę powiedzieć że wędki te były wykonane ponad przeciętnie. Mam na myśli zero rzeczy o które mozna by się przyczepić, do rekreacyjnego wędkowania, w miarę oszczędnym budżecie jak najbardziej pozycję :thumbup: przede wszystkim dobre technicznie, bardzo fajnie pracujące :)

Potem przyszedł czas na Garbolino Challengera, Trabucco Precision, Korum Feeder Rod i Preston Super Feeder.
Z tych ciut droższych modeli od poprzedników na minus wyróżnił się Preston Super Feeder który był dość przeciętnym kijem, z dupiatymi szczytówkami. Jak chodzi o estetykę Koruma, Garbolino czy Trabucco dużych różnic na plus nie wyłapałem do w stosunku do tańszych wędek. Były one ciut lepsze ale różnica była na tyle mała że nie można powiedzieć by była przepaść.

Potem w moich poszukiwaniach nastał czas marki Drennan której jestem wierny po dziś dzień. Najlepszy stosunek cena/jakość mnie.

Podsumowując, dużo wędek w przedziale cenowym ok 200 zł (+/- 50 zł) oferuje dzisiaj taka jakość że jeśli chodzi tylko o gołe wędkowanie oferują one wszystko to co wędkarz potrzebuje do celnego zarzucania, sprawnego holu itp.
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.