Autor Wątek: Wieszak na wędki!!!  (Przeczytany 12250 razy)

Ryba1987

• Gość
Odp: Wieszak na wędki!!!
« Odpowiedź #15 dnia: 10.01.2015, 15:09 »
Satynowanie/szlifowanie.. wystarczy mieć satyniarkę, dokupujesz za 30zł papier ścierny o dużej ziarnistości na takim specjalnym wałku, do tego następną z włókniny polerskiej i to wszystko. Jak będzie foliowana kwasówka to 20 minut i masz ładny szlif zrobiony. Można tez kupić gotową szlifowaną kwasówkę foliowaną, wypalasz na laserze/wycinasz na nożu wodnym, zdejmujesz folię i gotowe. I proszę nie pisz "zaginarka" bo pracuje na krawędziarce i tak się powinno tą maszynę określać :)
Co do poliwęglanu - KAŻDY się zagnie BEZ pękania. Wystarczy opalarka i dobrze nagrzać tam gdzie będzie linia gięcia. Najgrubszy 12mm giąłem i nic nie popękało, jedynie widać ślady dolnej matrycy ale można to wyeliminować poprzez przyklejenie kilku warstw izolacji na dolnej matrycy.
Poza tym jeszcze co do kwasówki i ceny.. można kupić jakiś 3ci gatunek porysowana (ważne żeby nie była pogięta) kupujemy oponkę z firmy 3M do tego papier ścierny ziarnistość 80 i 120 oraz włókninę na krążku - najpierw szlifujemy blache normalnym "liściem" ale w taki sposób zeby szlifować tylko 1/5 okręgu tzn żeby rysy wyeliminowywać w taki sposób żeby tworzyć już wstępny szlif, po tej operacji oponka i papier 80 - po długości DŁUGIE PŁYNNE RUCHY OD KRAWĘDZI DO KRAWĘDZI (bardzo ważne), później po wyeliminowaniu rys, papier 120 żeby zdrobnić szlif, i na koniec wykończenie żeby blacha nie była ostra - włóknina.
Gnę na krawędziarce już 5 lat a w firmie w której pracuje od 2 lat także wykańczam blachy (polerka) trochę pojęcia o tym mam (aluminium z rysami o głebokości ~1,5 mm to nic nowego a i to da się ogarnąć). Jak będę miał coś do polerowania to jak mi się uda to nagram filmik co i jak po kolei :)
Fajna sprawa ten Twój stojak jednakże 8 wędek tylko mieści - tyle mam samych ultralightów na okonki :P Spójrz na mój podwieszany do garażu - wczoraj też pokazywałem chłopakom tu na forum na 32 kije :)

Offline Ścigacz

• Ekspert
  • Reputacja: 139
  • No fish no fun :)
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 10.01.2015, 15:19 »
Jeśli chodzi o obróbkę kwasu to wiem o co chodzi bo robiłem  balustrady i sprzęt mam do tego tylko aby fajnie wyglądało to z obu stron trzeba satynke strzelić. Natomiast co do poliwęglanu to nie używałem opalarki i czasami pękal ale to też zależy od narzędzi na zaginarce.

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 10.01.2015, 15:30 »
Zależy do czego poliwęglan będzie i jaki promień jest wymagany, robiłem nie raz grubość 8mm promieniem 1mm i nie pękał, ciężko było go dogiąć do kąta 90* ale ogrzewanie i doginanie daje dobry efekt mimo iż poliwęglan ma właściwości sprężyny i często trzeba przeginać o jakieś 5-8* żeby później po "odbiciu" było te 90*. Co do polerki jeszcze to już żeby na prawdę lustro było to można wysłać do elektropoleru do wrocławia ale to już się chyba mija z celem bo kwoty astronomiczne.. z mojej firmy tam wysyłają różne pierdoły bo robimy dla Sandoz'u a tam jak wiadomo lekarstwa = wszystko musi być perfekt zrobione :)

Offline Ścigacz

• Ekspert
« Odpowiedź #18 dnia: 10.01.2015, 15:45 »
U mnie na ślusarni rzadko dopieszczamy gotowe elementy. Najczęściej klient sam sobie je dopieszcza lub idzie coś do lakierni. I wieszak zrobiłem na 8 wędek bo tylko tyle miałem. Teraz kilka doszło i jedna jest odlozona w sklepie do wypłaty. Myślę też nad wieszakiem   mocowanym  do sufitu bo mało miejsca robi mi się w komórce.

Offline Ścigacz

• Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 10.01.2015, 15:52 »
I przeważnie robimy podzespoły do transformatorów, belki, dzwigary, listwy, podwozia. Wszystkie te elementy są malowane proszkowo. Z nierdzewki i kwasu tez robimy różne elementy ale bez wykończenia tylko surówka.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #20 dnia: 10.01.2015, 19:51 »
No niezłe cacko wyprodukowałeś! :)
Lucjan

Offline tomahawk

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 48
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 21.02.2019, 21:35 »
Odkopuję dinozaura, można rzucać kamieniem ;)

A tak na serio, zainspirowany internetem i chęcią uporządkowania sprzętu zrobiłem wieszak.
Wybrałem drewno ze względu na koszty i to, że po prostu lubię ten materiał.

Wizualnie może nie jest bardzo efektowne, ale spełnia swoją funkcję.
Koszt materiałów 22 PLN
Pozdrawiam,

Tomek

Offline Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #22 dnia: 21.02.2019, 21:42 »
Gołe drewno czy lakierowałeś ?
Fajna samoróbka :thumbup: :bravo:

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 901
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #23 dnia: 21.02.2019, 21:51 »
Fajny pomysł, brakuje mi właśnie wieszaka na gołe kije, jak i z kołowrotkami. Z małymi modyfikacjami powinien mi wyjść ciekawy stelaż. Dzięki za inspirację :beer: :thumbup:.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline tomahawk

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 48
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 21.02.2019, 22:54 »
Lakierowałem. Mam jeszcze plan obkleić czyms wycięcia na wędki, bo sam lakier nie stworzył idealnie gładkiej powierzchni, ale jeszcze
szukam pomysłu...
Pozdrawiam,

Tomek

Offline Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #25 dnia: 21.02.2019, 23:25 »

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 901