Autor Wątek: Picker ultra light czyli Daiwa Aqualite Picker - poszukiwane opinie  (Przeczytany 3882 razy)

Offline tstg

• Ekspert
  • Reputacja: 35
  • Łowie, bo lubię :)
  • Ulubione metody: feeder
Witam Panów.

Na forum były ostatnie dużo dyskusji na temat pickerów, które miałem okazję przeczytać. Dziś po powrocie z wypadu nad Kanał Żerański, stwierdziłem, że muszę się dozbroić. Łowiłem na Mikado Black Draft (który jest finezyjnym sprzętem) oraz Flagmanem Sherman Pro 3,3 60g. Flagman to wybór jaki drugi feeder/picker (kupiona z myślą o komercji). Wędka ładnie pracuję, ale ma zdecydowanie więcej mocy niż mi potrzeba (poławia się raczej ryby do 1kg). Stąd myślałem, myślałem, że jednak potrzebny jest mi drugi picker.

No i tutaj koncepcja padła, że Mikado będzie do trochę cięższych koszyków i na większą rybę a bym dokupił coś jeszcze bardziej delikatnego. Mega ultra lajt ;)

Miałem okazję pomacać w sklepie Daiwa Aqualite Picker. Zauroczyła mnie waga tej witki i całkiem sympatyczne wykonanie.

https://sklepdrapieznik.pl/sklep/daiwa/30773-daiwa-aqualite-picker-240-25g.html

Cena też jest ok. Pytania to
- czy ktoś z forumowiczów ma ten kijek?
- szczytówki nie są opisane. Jak delikatna jest ta najdelikatniejsza? Pytanie dosyć ogólne, ale może jakieś porównanie np. do Drafta
- c.w. to 25 gr. Rozumiem, że koszyk 15 gr z zanęta to maks?
- no i zastanawiam się na długością. Drafta mam 2,7 i tak myślałem, może jednak coś krótszego? Draftem zarzucę na drugi brzeg Kanału Żerańskiego, to drugi pickerek mógłby wylądować bliżej. 

Albo może coś innego? Generalnie większość pickerów ma do ok. 35-40 gr. wyrzutu i ogólnie (dosyć upraszczam) jest raczej zbliżona do Drafta w zakresie finezyjności. Tutaj raczej potrzebna jest jeszcze czułość w dół.

Może wymyślam, ale lubię taką dłubaninę.

Dzięki bardzo za odpowiedź.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
Daiwa aqualit będzie idealna, kijek naprawdę super wykonany i cenowo przystępny,napisz priv do kolegi Zgrozika z tego co pamiętam on ma ten patyczek da ci więcej informacji zapewne ;)

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Smakowity kąsek ta Daiwa :) moim zdaniem jednak jeśli z jakiś szczególnych względów nie musisz mieć 2,40 to weź 2,70. Nimi również komfortowo się rzuca nawet spod ręki, o czym z reszta pewnie wiesz uzytkujac Drafta, a jednak nie wiesz gdzie będzie Ci dane łowić w przyszłości. Moim zdaniem 2,70 jest bardziej uniwersalna długością i daje więcej możliwości a przede wszystkim większy komfort wydłużenia rzutu w miarę potrzeby
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline tomasz 38

• Ekspert
Zgodzę się z kolegą Azymutem, lepsza będzie długość 2,7m :beer:

Offline damiansrd88

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
Ja większość moich wypadów łowię nad kanałami i często dochodzę do podobnych przemyśleń. 2,4 m w takich sytuacjach może być ok sam się nad takim zastanawiam. Wszystko zależy od linii brzegowej.
Co do Aqualite picker mam jedną uwagę, w katalogu widać że szczytówka drugiego składu wystaje ponad pierwszy skład.
Warto jeszcze zerknąć na Daiwe Black Widow picker, troszkę tańsza, ale z równymi składami i klasyczną piankową rękojeścią.
CW 25 g myślę że nie ma wielkiego znaczenia przy połowach blisko brzegu bo nie obciążamy mocno blanku.
Daiwą windcast pickerem często łowiłem nawet z 50 g obciążeniem bez problemu to znosiła.

Offline tomasz 38

• Ekspert
Według mnie Daiwa black widow picker, jest troszkę sztywniejsza od aqualita picker, ale wykonanie też super i cena mniejsza ,mimo to długość i tak 2,7m bardziej do mnie przemawia ;)

Offline tomahawk

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 48
Nie wypowiem się na temat Daiwa, bo nie użytkowałem, ale stałem ostatnio również przed dylematem zakupu pickera na KŻ, który miał pracować w parze z Mikado Black Draft 3m. Mój wybór padł na Trabucco Precission RPL c.w 35, po sobotnich testach okazało się, ze Mikado, to naprawdę finezyjny kijek, Trabucco mimo, ze ma niższe c.w tj. 35, jest zdecydowanie sztywniejsze. Nie narzekam, bo planuje je zabierać na komercje, ale pokazało mi to, że Mikado to naprawdę czuła wędka i daje duzą frajde z połowu nawet drobnych ryb :fish:
Pozdrawiam,

Tomek

Offline tstg

• Ekspert
  • Reputacja: 35
  • Łowie, bo lubię :)
No właśnie o to chodzi. W górę raczej nie miałbym problemu. Zresztą moc Drafta jest wystarczająca na niewielkie komercyjne rybki. Chodzi mi o coś jeszcze bardziej delikatnego. W poniedziałek skoczę do Centrum Wędkarstwa bo mają na miejscu tą wędkę. Jeśli będzie ok, to kupuję i zdam relację w przyszłym tygodniu :)

Offline zgrozik

• Ekspert
  • Reputacja: 141
    • Galeria
    • Debeściaki
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Tylko tyle ode mnie, bo nie mam czasu pojechać nad wodę. :(
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=10.msg405637#msg405637
Piotr

Offline elopento

• Ekspert
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: trotting
To może Garbolino Bullet 8) też fajna wędka , lekka ,akcja szczytowa ale pod rybką nawet najmniejszą fajnie się gnie , wydaje mi się że ma źle opisane cw. szczytówka 1-1/2oz tak jest opisana to według Google 42,5g ? a u Drapieżnika stoi że wędka ma 10-35g brat ma jakiegoś Cupido  10-30g i jego szczytówka 10g jest sztywniejsza :facepalm:
DAM Quick Shadow + Mikado Apsara Clasic 3,9 match

Offline Rych

• Ekspert
  • Reputacja: 33
Nie raz czytałem na tym forum, że szczytówka ma się nijak do cw ;) jak by było inaczej, wystarczyło by do pickera 25g dołożyć szczytówkę 5oz i można było by miotać ponad 100g, ale jakoś mi się nie wydaje :P

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
(...) Mikado będzie do trochę cięższych koszyków i na większą rybę a bym dokupił coś jeszcze bardziej delikatnego. Mega ultra lajt ;) (...)

Jeśli szukasz czegoś faktycznie bardzo delikatnego, to zerknij na Rive RF6 Medium 2,7 m 20g. W tekście z linka autorzy używają koszyków 5-15 g plus towar.

Ponadto, Buba ma ten kijek, może powie coś z pierwszej ręki :)

"Rifka" w domu. Wszystko OK. Jak zwykle zresztą ;)
Pozdrawiam.

Jako inna opcja, trochę (ale niedużo) mocniejsza, choć na pewno tańsza - polecam Tubertini Reflex Feeder 9 ft Light. W linku prezentacja Tomka, ja od siebie (jako były właściciel) mogę potwierdzić - kijek bardzo czuły, wyjątkowo szybki. Bardzo dobrze amortyzuje nawet małe ryby, a przy "wściekłym" karpiu ~2 kg to już jest trochę jazda bez trzymanki. Całkiem celnie rzucało się przy niedużych obciążeniach, ja bym raczej powyżej 20 g + towar w niedużym koszyku nie wychodził. Mi wówczas zarzucało się już nie najlepiej. Bardzo dobra i fajna wędka do dłubania białorybu. Niestety raczej nówki już nie dorwiesz (chyba, że jest jakiś leżak), ale ja bym polował na używkę w dobrym stanie, moim zdaniem warto.

Dostępnym w obecnej ofercie Tubertini odpowiednikiem Reflexa, powinien być teoretycznie Atrax Light 9 ft (kod 05748xx) - wskazują na to parametry i design, ale producent pisze o komercyjnym przeznaczeniu tych wędek, więc bez obmacania bym się na to nie decydował.

Z odrobinę mniej finezyjnych kijków miałem jeszcze Prestona Competition Pro, i też bardzo dobrze się sprawdzał przy małej rybie, chociaż u mnie częściej ciągał karpie z komercji. Teraz i Tubertini, i Prestona zastąpił mi Matrix Horizon Carp, który mimo karpia w nazwie, jest wędką mocno pracującą i stosunkowo delikatną. Więc daje radę i z drobnicą, i z karpiem na krótkim dystansie. Jednak nie ma co próbować na nim zatrzymać takiego 4-5 kg osobnika przed wejściem w przeszkodę, kijek jest na to za słaby.

Z tego co podałem, dla Ciebie ustawiłbym wymienione wędki w kolejności Rive>Tubertini>Matrix>Preston. Przy czym "mega ultra light" będą tylko dwie pierwsze pozycje. Przepraszam też, że część z nich nie jest już normalnie dostępna :(

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
Pomijając model jaki kolega wybierze a skupiając się tylko na długości doradzałym  wędkę 2.7 m z uwagi na lepszy komfort rzucania. Na kanale nie rzadko używam metrowych przyponów i wędka dłuższą wygodniej jest rzucać z zestawem który zwisa 1.2 m poniżej szczytówki.

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

FEEDER KLUB MAZOWSZE