(...) Mikado będzie do trochę cięższych koszyków i na większą rybę a bym dokupił coś jeszcze bardziej delikatnego. Mega ultra lajt
(...)
Jeśli szukasz czegoś faktycznie bardzo delikatnego, to zerknij na
Rive RF6 Medium 2,7 m 20g. W tekście z linka autorzy używają koszyków 5-15 g plus towar.
Ponadto, Buba ma ten kijek, może powie coś z pierwszej ręki
"Rifka" w domu. Wszystko OK. Jak zwykle zresztą 
Pozdrawiam.
Jako inna opcja, trochę (ale niedużo) mocniejsza, choć na pewno tańsza - polecam
Tubertini Reflex Feeder 9 ft Light. W linku prezentacja Tomka, ja od siebie (jako były właściciel) mogę potwierdzić - kijek bardzo czuły, wyjątkowo szybki. Bardzo dobrze amortyzuje nawet małe ryby, a przy "wściekłym" karpiu ~2 kg to już jest trochę jazda bez trzymanki. Całkiem celnie rzucało się przy niedużych obciążeniach, ja bym raczej powyżej 20 g + towar w niedużym koszyku nie wychodził. Mi wówczas zarzucało się już nie najlepiej. Bardzo dobra i fajna wędka do dłubania białorybu. Niestety raczej nówki już nie dorwiesz (chyba, że jest jakiś leżak), ale ja bym polował na używkę w dobrym stanie, moim zdaniem warto.
Dostępnym w obecnej ofercie Tubertini odpowiednikiem Reflexa, powinien być teoretycznie Atrax Light 9 ft (kod 05748xx) - wskazują na to parametry i design, ale producent pisze o komercyjnym przeznaczeniu tych wędek, więc bez obmacania bym się na to nie decydował.
Z odrobinę mniej finezyjnych kijków miałem jeszcze Prestona Competition Pro, i też bardzo dobrze się sprawdzał przy małej rybie, chociaż u mnie częściej ciągał karpie z komercji. Teraz i Tubertini, i Prestona zastąpił mi Matrix Horizon Carp, który mimo karpia w nazwie, jest wędką mocno pracującą i stosunkowo delikatną. Więc daje radę i z drobnicą, i z karpiem na krótkim dystansie. Jednak nie ma co próbować na nim zatrzymać takiego 4-5 kg osobnika przed wejściem w przeszkodę, kijek jest na to za słaby.
Z tego co podałem, dla Ciebie ustawiłbym wymienione wędki w kolejności Rive>Tubertini>Matrix>Preston. Przy czym "mega ultra light" będą tylko dwie pierwsze pozycje. Przepraszam też, że część z nich nie jest już normalnie dostępna