Autor Wątek: Sensas Ostello - wędki odległościowe  (Przeczytany 2925 razy)

Offline Gul

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
Sensas Ostello - wędki odległościowe
« dnia: 28.01.2020, 09:44 »
Proszę o informacje od użytkowników lub znających ten sprzęt, na temat wędki Sensas Ostello, Z tego co widzę, występują w trzech wersjach: 12, 16 i 20g.
Zastanawiam się nad zakupem  odległościówki, którą zamierzam łowić na wodach stojacych, głównie liny, leszcze i płocie. Interesuje mnie wędzisko paraboloczne o długości 4,2m.  Proszę o opinie.
Pozdrawiam
Gul

Offline pewu

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Sensas Ostello - wędki odległościowe
« Odpowiedź #1 dnia: 28.01.2020, 09:51 »
Zastanawiam się nad zakupem  odległościówki, którą zamierzam łowić na wodach stojacych, głównie liny, leszcze i płocie. Interesuje mnie wędzisko paraboloczne o długości 4,2m
Na jakiej odległości maksymalnej zamierzasz łowić i jaką gramaturą spławików? Ten typ wędki o akcji parabolicznej jest dość specyficzny i ciężko jest rzucać celnie cięższymi spławikami. Akcja progresywna jest tu chyba najlepszym kompromisem pomiędzy frajdą z holu a łatwością "obsługi".
Jeśli kłócisz się z idiotą, to on najprawdopodobniej robi właśnie to samo.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 28.01.2020, 09:55 »
Zgadzam się z kolegą Pewu, akcja progres będzie wygodniejsza :thumbup:

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 28.01.2020, 10:06 »
 Z tego co widzę i czytam, kolego te  kije akcję mają progresywną ;)

Offline Gul

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 28.01.2020, 10:23 »
Zwykle łowie na dystansie nie przekraczającym 25m, lekkimi zestawami.  Wyznaje zasadę że linki mimo wszystko lepiej biora na delikatniejsze . Stąd też moje pytanie o tą wedkę i ukłon w strone parabolika. Dotychczas łowiłem na przypadkowy sprzęt, który stosowałem zarówno na grunt jak też spławik, ale czas aby to uregulować i zamierzam nabyc typową odległościówkę, co tez ułatwi zarzucanie, bo na tym co używałem dotychczas łatwo nie było jeśli chodzi o rzuty delikatnym zestawem. Dla mnie istotna kwestią też jest aby wędka nie była zbyt szybka-sztywna. W jednym z łowisk, linki biora tylko na delikatne zestawy, wiec na siłowy chol raczej nie mogę sobie pozwolić. Ponadto tam też czasami karpik udeża a łowisko jest mocno zarośniete i musze coś wypośrodkować.
Reasumując, nie upieram się przy Sensas-ie, jeśli koledzy mozecie polecić coś sensownego, zbliżonego do moich oczekiwań.
Pozdrawiam
Gul

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 28.01.2020, 10:34 »
Ciekawym kijem tylko ,że w wersji 3,9m jest Drenan red range match ,sporo pozytywnych opinii słyszałem ,zerknij sobie na sklep Drapieżnik mają go w ofercie ;)

Offline Gul

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 28.01.2020, 10:49 »
Ten Drennan RR wyglada fajnie ale jest krótszy i jest szybkim kijem, w związku z tym nie jestem przekonany czy on spełni moje oczekiwania. 
Pozdrawiam
Gul

Offline pewu

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 28.01.2020, 11:55 »
tu masz pokazany ten kij Drennan`a. Zwróć uwagę na ugięcie kija, na jakiej długości pracuje. To że kij szybko gaśnie pozwala lepiej i celniej rzucać.

na początku świetnie widać ugięcie tego kija przy karasiu

Nie chodzi mi żeby przekonać Ciebie akurat do tego kija choć bardzo długo rozważałem jego zakup sam ale byś zrewidował swoje oczekiwania co do kija.

Offline Gul

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 28.01.2020, 13:01 »
Dziekuje za filmiki. Istotnie, w praktyce widać że ten kijek  jest pozytywny jeśli chodzi o jego pracę.  Godny rozwazenia.
Pozdrawiam
Gul

Offline pewu

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 28.01.2020, 13:08 »
Ja też chciałem kupić ten kij ale w sklepie sprzedawca zaproponował mi sensas extremadura i to właśnie jego kupiłem głównie przez to, że mogłem nim pomachać na żywo.

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #10 dnia: 28.01.2020, 13:58 »
Wędka fajna, gdy kosztowała około 300 zł. Ma głębsze ugięcie najfajniejsza jest wersja medium z ostellato. W obecnej cenie to przemilczę. RR nie polecam to wędka pod troszkę inne łowienie. Jak chcesz coś fajnego do 500 zł to tylko Flagmana Mantaray. Bardzo fajne wędki i jedne z ciekawszych odległościówek obecnie dostępnych

13 to parabolik. ale nie kluska fajna do delikatnego łowienia. Szybka celna do 25m ok.

14 jest progresem, kij jest uniwersalny, poradzi sobie z lekkim zestawem z kryształkiem, jak i sliderem. Pod rybą jest podobna do mivardi parabellum i super ultegry. Jednak jest od nich szybsza idealny kij do 20-30m. W mojej opinii jest to obecnie jedna z lepszych uniwersalnych matchówek.

A zapomniałem o Browningu i Black magic też spełni twoje wymogi.