Autor Wątek: Echosondy  (Przeczytany 1100 razy)

Offline rolnik_szatana

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
Echosondy
« dnia: 25.05.2015, 21:44 »
Witam,
zastawiam się nad zakupem tak owej do wyboru fichfinder i  jaxon echosonda easy 201b (ten od jaxona tańsze na olx )
i teraz moje pytanie miał ktoś  styczność z którąś i jak wrażenie ?
Fischfinder ma dosyć  pochlebne opinie ale co z tym jaxonem na necie nic nie idzie znaleźć o nim 
(nie chodzi mi tu o to żeby pokazywał gdzie są ryby itp tylko żeby dobrze badał dno)

Offline Ścigacz

• Ekspert
  • Reputacja: 139
  • No fish no fun :)
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Echosondy
« Odpowiedź #1 dnia: 25.05.2015, 22:55 »
Posiadam tego jaxona i za te pieniądze jest to całkiem ciekawe urządzenie. Może nie ma super opcji ale głębokość, ukształtowanie terenu, temperaturę wody i rybki pokazuje całkiem znośnie. Jeśli chodzi o zasięg to do 40m daje radę   i niby do 30m głębokośći. Osobiście sprawdzałem go na wodzie do 5 m i pokazywało przyzwoicie. Ekran zasilany jest 4 małymi paluszkami, bojka ma niestety nie wymienna baterie ale niby jej maksymalny czas pracy to 550 godzin. Trzeba tu zwrócić uwagę na to ze po każdym sondowaniu zbiornika musimy dobrze wysuszyć bojke. Ma ona wbudowane elektrody które w połączeniu z wodą zamykają obwód elktryczny i zaczyna się nadawanie. Następna rzeczą jest fakt ze jak sondujemy zbiornik to potrzebna jest nam 3 ręką do trzymania ekranu. Generalnie fajna zabawka:)