Autor Wątek: Szczytówka węglowa a włókno szklane  (Przeczytany 7588 razy)

Offline wojtek_10101

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: waggler method
Szczytówka węglowa a włókno szklane
« dnia: 23.06.2015, 19:10 »
Witam.
Jak w temacie. Jakie są różnice? Które lepsze?

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Szczytówka węglowa a włókno szklane
« Odpowiedź #1 dnia: 23.06.2015, 19:29 »
Mnie tam nie interesują różnice miedzy szkłem czy węglem, ważne są parametry - ugięcie jakie potrzebuję. Co za tym idzie lepsza jest ta szczytówka, którą potrzebuję danej chwili .

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
« Odpowiedź #2 dnia: 23.06.2015, 20:13 »
Trudno powiedzieć, która lepsza, osobiście obecnie używam z włókna szklanego są bardziej wytrzymałe, te, które posiadam uginają się na całej prawie swojej długości około 40 cm, przez co lepiej widać branie. Minusem takich szczytówek może być ich giętkość po założeniu większych obciążeń na żyłce, co często sprawia problemy przy zarzucaniu, ale i to idzie opanować.
Robert

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23.06.2015, 20:16 »
Węglowe szczytówki są nieco "ostrzejsze", bardziej dynamiczne od tych szklanych.
Wytrzymałość myślę że jest nawet porównywalna. Osobiście przez wiele lat używałem szklanych. W tym sezonie przeszedłem na węglowe i jestem zadowolony. Świetnie pokazują brania i jak do tej pory żadnej nie złamałem. A stosuję cienkie. Wprawdzie nie są opisane, ale myślę że mają od 0,5 i 1 uncja.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
« Odpowiedź #4 dnia: 23.06.2015, 20:21 »
http://www.wedkarnia.pl/d-flex-szczytowka-feeder-biala-1-2oz-64cm-browning,id101318.html
To jest podobno połączenie jednego i drugiego i podobno super się sprawdza. Podobno, bo sam jeszcze nie testowałem. Miał ktoś?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
  • Reputacja: 66
    • Paweł Zuziak Fishing
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 23.06.2015, 20:23 »
http://www.wedkarnia.pl/d-flex-szczytowka-feeder-biala-1-2oz-64cm-browning,id101318.html
To jest podobno połączenie jednego i drugiego i podobno super się sprawdza. Podobno, bo sam jeszcze nie testowałem. Miał ktoś?

Ja je stosuję, mi odpowiadają. Generalnie używam ich na rzekę. Do methody używam szkła.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #6 dnia: 23.06.2015, 23:59 »
Dzięki użyciu różnych materiałów możliwe jest - jak w przypadku blanków wędzisk - uzyskanie rożnej akcji szczytówek. Szczytówki szklane mają zazwyczaj akcję wolną, zaś węglowe szybką.
Tutaj wybór zależy od tego, na jaką rybę głównie się nastawiamy, ale także od preferencji samego wędkarza. Szybka szczytówka po wygięciu szybciej powraca do stanu pierwotnego (szybko wygasa) i stąd będzie preferowana przy połowie ryb, które pobierając przynętę, wykonują drobne i szybkie skubnięcia. Szczytówka wolna będzie mniej sprężysta i wyginać się będzie na całej długości co poprawi rejestrację wolniejszych, ale stanowczych brań.

Ja na feedera łowię głównie ryby większe: karpie, liny, leszcze, większe japońce. Używam głównie szczytówek szklanych.
Pozdrawiam
Mateusz