Autor Wątek: Jak najtańszy feeder ze średniej półki do 50 GBP (UK)  (Przeczytany 1830 razy)

Offline niedzielnywedkarz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
Hej,
na podstawie innego wątku który otworzyłem mam pytanie - jaki feeder mi polecicie, by był jak najtańszy, ale by spełniał porządnie swoją rolę. Bym mógł nim łowić przez następne 5 lat, coś takiego ze średniej półki. Nie musi zachwycać, ale niech będzie 'porządny'. Kilka uwag:
* raczej nie będę łowił dalej niż 50 metrów
* głównie komercja i żwirownie (w UK)
* CW tak chyba do 80-100 g
* długość - nie mam preferencji, byle by miał 3 części jeśli byłby powyżej 3 metrów

Dzięki!

waggler + feeder + spinning

• Aktywny użytkownik
Odp: Jak najtańszy feeder ze średniej półki do 50 GBP (UK)
« Odpowiedź #1 dnia: 04.01.2018, 18:04 »
Odświeżam temat, bo mam kilka przemyśleń no i nie znalazłem odpowiedzi.

Na razie mam tanią, 3 metrową wędkę Shakespeare, z 2 szczytówkami (bez oznaczeń). Tą będę głównie stosował do metody. Chcę dokupić drugą wędkę, na którą będę łowił koszykiem/metodą.
Generalnie plan na sezon 2018 mam taki, by dużo eksperymentować. Dlatego szukam czegoś uniwersalnego, bo czasami będę chciał mieć w tym samym miejscu drugi podajnik na metodę z większą przynętą, a czasami, na jednej wędce metode a na drugiej lekki feeder (leszcze, płocie). Dlatego myślę o czymś lżejszym (picker?) i od biedy będę łowił na cięższy zestaw....
Na obecną chwilę wiem że jest takie ustrojstwo jak Korum Feeder Rod, co myślicie? Cw - w sumie nie wiem - jak pisałem, nie będę chyba dalej rzucał niż 50 metrów, więc przyda mi się jakaś porada.

Co do budżetu - 50 funtów/300 PLN, mogę dorzucić jeśli mnie przekonacie że warto....

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #2 dnia: 05.01.2018, 10:41 »
Masz rację, Korum to tutaj dobry wybór w tym przedziale cenowym. Polecam wersję 3.30 metra - idealnie się wpisuje w łowiska na których łowisz.
https://www.anglingdirect.co.uk/korum-feeder-rod

Odnośnie samych kijaszków. Mieszkasz niedaleko Farnborough, w drugiej połowie marca będą tam targi Big One. Polecam Ci wykupienie specjalnego biletu z gadżetami, np. match lub coarse VIP ticket, dzięki czemu dostajesz wiaderko ze sporą ilością rzeczy, zazwyczaj wartych dwa  razy więcej. Ten bilet dobry jest dla tych co 'wracają do wędkarstwa' - przez ostatnie dwa lata było tam sporo najlepszej jakości rzeczy (wiaderko, pudełka, proce, przypony, zanęty, przynęty). Ale nie musisz go kupować.
Ogólnie jednak tam na tych największych w UK targach będziesz miał okazję zobaczyć wiele rzeczy, jak również je kupić. Tam możesz pomacać kije i znaleźć coś dla siebie. Jest kilka sklepów z pełna prawie ofertą Garbolino, Mavera, Drennana, KOruma, Prestona, Daiwy, Mapa, Matrixa i tak dalej  - i mają wszystko w dobrych cenach. Na pewno znajdziesz coś dla siebie :)

Teraz tez myszkuj po sklepach, bo są wciąż wyprzedaże.
Lucjan

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: 05.01.2018, 11:19 »
Hej Luk, dzięki za podpowiedź!

Wygląda na to, że się wybiorę i oczywiście zgarnę wiaderko. Jeszcze nie wiem które - nie ma na ich temat nic na stronie. Z kupnem kijka wstrzymam się do targów - by zobaczyć co i jak, dotknąć, porozmawiać itp.
Rozumiem że na targach jest możliwość kupienia sprzętu taniej?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #4 dnia: 05.01.2018, 11:56 »
Tak, jest taniej -  to nie są targi takie jak w Polsce, gdzie wszystko jest droższe :) Warto tez pochodzić i pooglądać, bo ceny mogą być różne, często niedziela jest lepszym dniem, bo są już obniżki. Co do tych biletów VIP i wiaderek - one się szybko kończą jakby co :)
Lucjan

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 05.01.2018, 12:51 »
To jeszcze jedne pytanie - które wiaderko wybrać, match czy coarse, gdzie moje łowienie będzie się opierać na 40% match i 60% feeder?

A i rozumiem, że sprzętu z zeszłego sezonu (wyprzedaży) nie będzie?

No i jeszcze pytanko: czy wiesz gdzie lub znasz profile na ebay gdzie ludzie sprzedają dobry, używany sprzęt?

Offline Maro81

• Ekspert
  • Reputacja: 60
    • Drennan
« Odpowiedź #6 dnia: 05.01.2018, 12:57 »
Hej Lucjan będziesz może na tegorocznych targach Big One?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #7 dnia: 05.01.2018, 13:00 »
Nie wiem, mam teraz dalej (3-4 godziny jazdy) i widziałem już je kilka razy, szału nie ma ogólnie. Sprzętowo też mam chyba wszystko co mi potrzeba, nowości wielu nie będzie... 8)
Lucjan

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #8 dnia: 05.01.2018, 13:05 »
To jeszcze jedne pytanie - które wiaderko wybrać, match czy coarse, gdzie moje łowienie będzie się opierać na 40% match i 60% feeder?

A i rozumiem, że sprzętu z zeszłego sezonu (wyprzedaży) nie będzie?

No i jeszcze pytanko: czy wiesz gdzie lub znasz profile na ebay gdzie ludzie sprzedają dobry, używany sprzęt?

Między jednym a drugim wiaderkiem nie powinno być wielkiej różnicy :) Jedno i drugie będzie dobre. Tam wiele firm sprzedaje co może, musisz zobaczyć. Jest i wysoka połka i chłam z Chin, wszystko :)

Na ebayu musisz szukać okazji, jest tego bardzo dużo. Kamil (kop3k) to chyba najlepszy łowca okazji, na ebayu kupił masę dobrych rzeczy, często za mniej niż połowę ceny (tego ile są warte). Musisz szukać i jeszcze raz szukać. Do tego wiele okazji to tylko opcja odbioru osobistego, więc też wiele zależy jak daleko masz do kogoś.
Lucjan