Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post i zarazem próba bardziej profesjonalnego podejścia do techniki połowu z użyciem koszyczka zanętowego. Wędkuję głównie na odrze we Wrocławiu, a wędka jakiej używam to chiński teleskop o wartości 60 zł i ugięciu kija od miotły... Mam do was wszystkich prośbę o pomoc przy doborze wędki typu feeder, jednocześnie jednak mam chyba dosyć specyficzne wymagania jak na połów w rzecze:
1. Moim głównym wymaganiem jest to, aby wybrać taką wędkę która będzie bardzo czuła i sprężysta i pozwoli poczuć na haczyku już nawet niewielkie leszczyki czy krąpiki.
2. Jednocześnie jednak chcę by wędka miała delikatny zapas mocy i pozwoliła mi komfortowo, bez obaw o złamanie wyrzucić koszyczek zanętowy 40g z zanętą (więc myślę że w sumie maks 60g) na odległość około 40 metrów. Miejsce w którym łowie nie wymaga cięższych koszyczków, w 9/10 rzutów koszyczek zostaje w miejscu lądowania zestawu. Chyba chciałbym by wędka była o CW do 90g, czyli zakładam, że mój zestaw osiągnie maksymalną wagę równą 2/3 CW. Po prostu boje się rzucać zestawami cięższymi, bardziej zbliżonymi lub równymi CW.
3. Czy możliwe jest by wędka jednocześnie spełniała preferencje nr 1 i 2 ? Czy niestety muszę wybrać albo jedno albo drugie ? Jeśli możliwe jest pogodzenie dwóch pierwszych kwestii to czy zbyt duża delikatność nie spowoduje, że wędka już pod samym naporem prądu wody po odstawieniu na podpórkę na zbyt się wygnie ??
Budżet to maksymalnie 300 zł.
Długość całkowita max 3,30
Długość transportowa max 130
Czy możecie mi coś z własnego doświadczenia podpowiedzieć i podać przykładowe modele spełniające moje wymagania ? Będę bardzo wdzięczny za wszystkie odpowiedzi !