Autor Wątek: Bardzo czuły feeder na rzekę - prośba o poradę  (Przeczytany 1935 razy)

Offline Lukasz91

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post i zarazem próba bardziej profesjonalnego podejścia do techniki połowu z użyciem koszyczka zanętowego. Wędkuję głównie na odrze we Wrocławiu, a wędka jakiej używam to chiński teleskop o wartości 60 zł i ugięciu kija od miotły... Mam do was wszystkich prośbę o pomoc przy doborze wędki typu feeder, jednocześnie jednak mam chyba dosyć specyficzne wymagania jak na połów w rzecze:

1. Moim głównym wymaganiem jest to, aby wybrać taką wędkę która będzie bardzo czuła i sprężysta i pozwoli poczuć na haczyku już nawet niewielkie leszczyki czy krąpiki.

2. Jednocześnie jednak chcę by wędka miała delikatny zapas mocy i pozwoliła mi komfortowo, bez obaw o złamanie wyrzucić koszyczek zanętowy 40g z zanętą (więc myślę że w sumie maks 60g) na odległość około 40 metrów. Miejsce w którym łowie nie wymaga cięższych koszyczków, w 9/10 rzutów koszyczek zostaje w miejscu lądowania zestawu. Chyba chciałbym by wędka była o CW do 90g, czyli zakładam, że mój zestaw osiągnie maksymalną wagę równą 2/3 CW.  Po prostu boje się rzucać zestawami cięższymi, bardziej zbliżonymi lub równymi CW.

3. Czy możliwe jest by wędka jednocześnie spełniała preferencje nr 1 i 2 ? Czy niestety muszę wybrać albo jedno albo drugie ? Jeśli możliwe jest pogodzenie dwóch pierwszych kwestii to czy zbyt duża delikatność nie spowoduje, że wędka już pod samym naporem prądu wody po odstawieniu na podpórkę na zbyt się wygnie ??

Budżet to maksymalnie 300 zł.

Długość całkowita max 3,30

Długość transportowa max 130

Czy możecie mi coś z własnego doświadczenia podpowiedzieć i podać przykładowe modele spełniające moje wymagania ? Będę bardzo wdzięczny za wszystkie odpowiedzi !

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Bardzo czuły feeder na rzekę - prośba o poradę
« Odpowiedź #1 dnia: 08.10.2019, 07:55 »
Feedery o cw do 120 g spokojnie ci pozwolą łowić małe ryby. Proponowałbym jednak długość 3.6 metra. Ogólnie pod pojęciem 'delikatne łowienie' nie musi się kryć kij ze wszech miar delikatny. Szczytówka 2 oz doskonale już spełni swoją rolę i pokaże dobrze nawet małe otarcia. Tak więc do wyboru  masz dziesiątki opcji, ważne aby wybrać coś co ma odpowiednie cw oraz szczytówki - najlepiej 2 i 3 oz. Masz wtedy kij uniwersalny. I na wolne rzeki i kanały, jak i na wody stojące i komercje, do użycia ze wszelkimi odmianami zestawów.

Ogólnie wielu wędkarzy popełnia błąd - chcąc łowić delikatnie 'odchudzają' kij. Inni widząc pickery 2.7 lub 3 metry, chcą takiej samej akcji kija do łowienia na rzece. A to nie za bardzo idzie w parze (długość i takie ugięcie).
Lucjan

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 194
    • kanał YT
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #2 dnia: 08.10.2019, 08:07 »
Polecę Ci dwie wędki:

- Cormoran GP Pro Feeder 3,3m/30-90g w cenie około 230 zł. Łowię wersją 3,6 m. Spokojnie poda podajnik 40 g z zanętą na 30-40 m. Trzy wymienne szczytówki. Duże przelotki, duży zapas mocy, akcja raczej szczytowa da zasięg i celność rzutu.

- Jaxon Genesis Pro Feeder 3,3m/30-90g w cenie poniżej 200 zł. Sam łowię wersją Method Feeder do 60 g i chwalę sobie, jednak z koszykiem 40 g + zanęta słabo ją widzę na dystansach około 40 m. Dlatego polecę wersję jak w linku. Seria Jaxon Genesis Pro zebrała i zbiera wiele pozytywnych opinii. To taki diamencik w ofercie Jaxona. Akcja raczej paraboliczna i daje dużo frajdy z holowania nawet małych rybek, a przy większych sztukach da radę (ostatnio sum około 10+ kg).

PS. Zerknij do tematu "Przywitaj się", bo wypada najpierw się przywitać i skrobnąć kilka słów o sobie.
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #3 dnia: 08.10.2019, 08:11 »
PS. Zerknij do tematu "Przywitaj się", bo wypada najpierw się przywitać i skrobnąć kilka słów o sobie.

Panowie, na SiG nie ma obowiązku się witać :) Proszę, nie zwracajcie uwagi innym w ten sposób. Przywitanie się jest jak najbardziej na miejscu i fajnie jest wiedzieć coś o nowych forumowiczach, jednak nie jest to coś co trzeba robić. Uwagę zwracamy tu na kulturę wypowiedzi i pisownię jak już  ;D
Lucjan

Offline Lukasz91

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 08.10.2019, 09:24 »
Bardzo dziękuję za propozycję ! Zanim napisałem swój pierwszy post przeglądałem trochę to forum i niejednokrotnie natrafiłem na pozytywne wypowiedzi na temat jaxon genesis pro. Skoro ponownie została polecona to myślę, że się na nią zdecyduje, chyba że ktoś jeszcze ma propozycję jakiś ciekawych kijów spełniających moje preferencje ;)

Mam w sumie tylko jeszcze jedno pytanie, nie dotyczy już wędki więc wybaczcie, ale nie chcę chcę zakładać nowego tematu dla tak błahej sprawy.

Do tej pory używałem tradycyjnego koszyczka zanętowego na rurce antysplątaniowej lub na skrętce a na haczyk zakładałem czerwone lub białe robaki. Ostatnio jednak trochę bardziej przybliżyłem sobię "metodę feeder" w której stosuje się haczyki z igłami, gumkami czy włosem oraz inny rodzaj podajnika w którym to umieszcza się przynętę przed rzutem razem z zanęta/peletem. Nie chciałbym jednak rezygnować z tradycyjnych koszyczków, więc czy po prostu mogę zastosować tradycyjny koszyczek a jako przypon użyć np 30-50 cm przypon z gumką czy igłą, na której umieszczę pelecik, dummbellsa itp ? Czytałem tutaj, że są to przynęty na które można skusić leszcza, jednakże nie wiem czy taka kombinacja tych dwóch metod ma w ogolę sens.

Offline belkowski28

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 21
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 08.10.2019, 10:33 »
Do klasycznego feedera możesz stosować przypony z włosem, gumką. Co do długości to też nie ma żadnych ograniczeń, wędkarstwo to sztuka improwizacji i kombinowania. 

Offline Lukasz91

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 08.10.2019, 11:02 »
Bardzo dziękuję za odpowiedź. ;)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2242
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 08.10.2019, 11:15 »
Łukasz, jeśli ten wątek cię ominął, to polecam. Tu jest podsumowanie fajne, ale lepiej przeczytać cały:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=15491.msg440040#msg440040

I witamy na forum ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 08.10.2019, 12:51 »
Ja powiem tak: że w wędkarstwie gdy nie ma brań możesz siąść na d ... i biadolić że nie bierą lub kombinować tak by coś wypracować. Długi przypon z włosem w feederze klasycznym jest jak najbardziej ok. Czasem musisz wydłużyć przypon do długości 1 m i więcej. Innym razem rybie przeszkadza zanęta w koszyku a brania pojawiają się gdy w koszyczku są jakieś robaki i ziemia. Nie możesz szufladkować przyponu włosowego tylko do metody i karpiowania. Żeby nie było całkowitego off to polecę też jakiś kij , z pewnością wart uwagi jest Cast master Flagmana i Robinson Diplomat Feeder . Dla warunków które podałeś masz bardzo duży wybór.
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Lukasz91

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 08.10.2019, 17:17 »
Panowie, a co sądzicie o kiju Mitchel avocet 3,30 CW 90g ? Polecanych przez was Jaxona genesis pro i robinsona diplomanta nie ma obecnie w sklepie obok mnie, jednakże sprzedawca z czystym sumieniem polecał tego Mitchela. Ma ktoś z was jakieś doświadczenie z tym kijem ?

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2242
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 08.10.2019, 17:51 »
Powiem Ci, że z tą czułością feederów na rzekę to bym nie panikował. Mam Cormorana GF Pro do 150 g i spokojnie widać na szczytówce, jak jazgarz wciąga robaka.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!