Autor Wątek: Shimano Speedmaster AX 450 Match  (Przeczytany 2564 razy)

Offline Czaderx

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Shimano Speedmaster AX 450 Match
« dnia: 04.07.2016, 14:19 »
Witam.
Jak w temacie szukam opinii na temat odleglosciowki Shimano Speedmaster AX 450 Match.
Jeżeli ktos posiada lub może polecić cos podobnego.

Edycja administratora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2757.0

Offline qqryq

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Shimano Speedmaster AX 450 Match
« Odpowiedź #1 dnia: 04.07.2016, 15:06 »
Cześć, posiadam ten kij od 4,5 lat w wersji 4,2m .Fajny match z mega szczytową akcją przystosowany do szybkościowego łowienia małych i średnich ryb. Super akcja, szybka praca ale bardzo delikatny, ja w swoim przez przypadek połamałem szczytówkę którą skróciłem, zmieniła się trochę praca ale dalej jest super. Jeżeli potrzebujesz czegoś do  szybkościowego łowienia płoci, leszczy tak do 40,50m to wędka będzie dla ciebie. Pozdrawiam

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #2 dnia: 04.07.2016, 16:29 »
Speedmaster AX Match to seria już archiwalna (nieprodukowana od ponad dwóch lat). W Polsce funkcjonowała jako Shimanowska najwyższa półka, choć Shimano miało wówczas w ofercie kilka droższych modeli. Oglądałem kiedyś wersję 15' w sklepie Raven - nieszczególnie przypadła mi do gustu, bo była ciężkawa i wyraźnie leciała na pysk. Pamiętam, że momentalnie przestałem brać ją pod uwagę jako kandydata na przepływankową 15', której wtedy szukałem.

Jeżeli chodzi o matchówki 15', pod względem wagi/wyważenia bezkonkurencyjny jest cienkoblankowy Drennan Acolyte Ultra, ale nie jest to kijek do miotania ciężkich wagglerów/sliderów (to samo dotyczy nieco tańszego MatchPro Ultralight). Do "odległościowego" łowienia bardziej nadaje się np. 15' Rive RM6 Medium, Shimano Super Ultegra lub któryś z modeli Tubertini (Concept Match, T-Match Elite, T-Match III).

Offline Czaderx

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 04.07.2016, 16:35 »
Dziękuję za opinie. Dzis miałem go w reku ale nie miałem z czym porównać. Wytargowałem cene na 195 euro ale do końca nie jestem przekonany dlatego szukałem opinii. Za tydzień jade do pl i raczej tam poszukam.

Offline Booseib

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #4 dnia: 24.10.2019, 11:30 »
Witam.
Nieco odświeżę temat matchówek Shimano Speedmaster.
Niedawno udało się mi i koledze nabyć odległościówki Speedmaster 3,90 i ax 4,20.
Obie do 20 gram.
Ktoś z kolegów użytkuje?
Może podpowiedzieć na jakich wodach używa i pod jakie waglery/slidery i jakie żyłki stosuję pod ten sprzęt ?