Autor Wątek: Flagman Mantaray Elite Feeder 390/90 - opinie  (Przeczytany 1866 razy)

Offline Krzychu_dzca

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
Flagman Mantaray Elite Feeder 390/90 - opinie
« dnia: 06.11.2019, 19:38 »
Witam,
 Kilka dni temu trafiłem na super promocje w ukraińskim sklepie Flagmana, a że akurat szukałem feedera na duże zaporówki to zakupiłem dwa kije Mantaray Elite Feeder 390/90. Czytałem opinie o tym modelu ale o innym cw oraz innej długości i były dość pochlebne, więc się zdecydowałem. Teraz chciałbym zapytać użytkowników o ich odczucia z wędkowania tymi kijami. Pozdrawiam

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 682
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Flagman Mantaray Elite Feeder 390/90 - opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 06.11.2019, 21:04 »
Są do dupy i niewarte swojej ceny. Wezmę je od Ciebie za 70% tego, ile dałeś, żeby Ci ulżyć :P

A poważnie, to też się poważnie zastanawiam nad tym kijem. Może będziesz pierwszym, który na forum da jakąś opinię. Bardzo proszę :beg: Nawet nie taką już zaraz ze zdjęciami, wrażeniami znad wody ale chociaż z ogólnego wrażenia, jakości wykonania, no i wymiarów:
- odległości pierwszej przelotki od uchwytu kołowrotka
- Średnicy zmierzonej pierwszej przelotki i wysokości, odległości jej środka od blanku
- Średnicy przelotek szczytówki i faktycznej średnicy jej osadzenia (Flagman często nie podaje prawdziwych wartości)

A teraz coś ode mnie:
Mam Flagman Mantaray Elite Feeder 3,3 m 75 g. Jestem bardzo zadowolony.
Akcja progresywna, świetnie radzi sobie nawet z karpiami do 10 kg.
Dość długie rzuty podajnikami nawet 30-35 g naładowanymi zanętą. Pomimo 12,0 mm średnicy, wysokości 18 mm od blanku, odległość od uchw. kołowrotka - 625 mm .

Szczytówka szklana 1 Oz zupełnie nie pasuje do tej wędki, jest bardziej miękka niż węglowa 0,75 OZ i wygina się nienaturalnie zaraz za osadzeniem. Szczytówki węglowe są OK. Producent podaje średnicę w miejscu osadzenia 1,8 mm , faktycznie jest 2,0 mm
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Krzychu_dzca

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #2 dnia: 06.11.2019, 21:57 »
Są do dupy i niewarte swojej ceny. Wezmę je od Ciebie za 70% tego, ile dałeś, żeby Ci ulżyć :P

A poważnie, to też się poważnie zastanawiam nad tym kijem. Może będziesz pierwszym, który na forum da jakąś opinię. Bardzo proszę :beg: Nawet nie taką już zaraz ze zdjęciami, wrażeniami znad wody ale chociaż z ogólnego wrażenia, jakości wykonania, no i wymiarów:
- Średnicy zmierzonej pierwszej przelotki i wysokości, odległości jej środka od blanku
- Średnicy przelotek szczytówki i faktycznej średnicy jej osadzenia (Flagman często nie podaje prawdziwych wartości)

A teraz coś ode mnie:
Dość długie rzuty podajnikami nawet 30-35 g naładowanymi zanętą. Pomimo 12,0 mm średnicy, wysokości 18 mm od blanku, odległość od uchw. kołowrotka - 625 mm .

Szczytówka szklana 1 Oz zupełnie nie pasuje do tej wędki, jest bardziej miękka niż węglowa 0,75 OZ i wygina się nienaturalnie zaraz za osadzeniem. Szczytówki węglowe są OK. Producent podaje średnicę w miejscu osadzenia 1,8 mm , faktycznie jest 2,0 mm

Same wędki będą u mnie dopiero w styczniu bo znajomi z Ukrainy którzy mi to ogarniają tak kończą urlop. O ile ktoś nie zrobi tego przede mną to postaram się podzielić moimi pierwszymi wrażeniami.
 P.s Producent podaje, że ww. kijach wszystkie szczytówki są węglowe...

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #3 dnia: 07.11.2019, 02:29 »
Są do dupy i niewarte swojej ceny. Wezmę je od Ciebie za 70% tego, ile dałeś, żeby Ci ulżyć

A teraz coś ode mnie:

Hej
Ile rzucasz metrów podajnikiem 30 gramów i jak mierzysz odległość.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 07.11.2019, 18:09 »
Nie mierzyłem odległości. Rzut Mantaray Elite Feeder 3,3 m 75 g z podajnikiem hybrid large Matrixa oceniam na ok. 50 - 55 m. Wiem, że to kiepska miarka ;)
Może uda mi się wyrwać jeszcze w weekend na ryby, to postaram się dokładniej zmierzyć. Przynajmniej obrotami korbki kołowrotka. Albo nawet rozłożę kijki dystansowe.

W porównaniu do rzutów Delphin Opium 3,60, 80 g podajnikiem Mikado Aperio L 30 g, odległość rzutów jest podobna albo nawet ciut większa.
Mikado lata gorzej od Matrixa ale Opium ma dużo większe przelotki od Flagmana, jednak akcję wolniejszą.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 10.11.2019, 20:13 »
Byłem i pomierzyłem na kijkach dystansowych.
Rzut Mantaray Elite Feeder 3,3 m 75 g z podajnikiem hybrid 32 g - 50 m.
Powtarzalne rzuty przez 5 godz. Z klipem na siedząco i z zanętą.
Pozdrawiam,
Tomek