Autor Wątek: Wynajem auta na lotnisku  (Przeczytany 1644 razy)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2218
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Wynajem auta na lotnisku
« dnia: 13.03.2025, 11:21 »
Pomocy.
Wynająłem przez stronę Ryanair auto w wypożyczalni Hertz. Zaznaczyłem opcję pełnego ubezpieczenia. Zapłaciłem wszystko z karty debetowej. Teraz dostałem mail, że to pełne ubezpieczenie to jest z osobnego podmiotu jakiegoś co się zowie Rentalcover.com i że mam się upewnić, czy moje auto objęte jest podstawowym ubezpieczeniem CDW. Nigdzie tego znaleźć nie mogę. Jak na razie telefon podany na rezerwacji (do Hertza) nie odpowiada.
Co ciekawe jeszcze znalazłem info, że na lotnisku mają mi pobrać jakąś kaucję z karty kredytowej i nie akceptują debetowych. W ogóle nie akceptują debetowych przy rezerwacjach online. To bardzo ciekawe, bo ja taką kartą zapłaciłem.
Właśnie wiedziałem coś o tej kaucji i chciałem tego uniknąć, płacąc pełne ubezpieczenie, bo wiem, że wtedy kaucji nie pobierają. Ale jak to nie jest ich ubezpieczenie tylko z zewnątrz to już nie wiem sam, co się dzieje.

Żeby się nie okazało, że ponieważ nie dysponuję kartą kredytową, to mi auta nie wydadzą i zostanę zdumiony bez transportu na lotnisku :D

Orientujecie się co i jak?

Edit: udało mi się dodzwonić. Będę musiał i tak wpłacić kaucję, mimo ubezpieczenia pełnego, ale mogę użyć karty debetowej.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Wynajem auta na lotnisku
« Odpowiedź #1 dnia: 13.03.2025, 12:00 »
Wypożyczam samochód w Polsce i wszędzie jest podobnie. Musi być karta kredytowa ważna co najmniej sześć miesięcy bo to jest na pokrycie ewentualnych mandatów. Pewnie zaakceptują kartę debetową jeśli nie będą mieli wyjścia.
Ubezpieczenie najlepiej jest wykupić przy odbiorze samochodu bo wtedy wypożyczalnia sama załatwia z ubezpieczycielem w Twoim imieniu. W przypadku wykupienia przez pośrednika będziesz musiał zapłacić ze swojej kieszeni i ubiegać się o zwrot kosztów od ubezpieczyciela. Druga opcja pokrywa praktycznie wszystkie zniszczenia, pierwsza niekoniecznie.

Tak to wyglądało w lipcu 2024 w wypożyczalni Express Car Rental. Kilka lat temu Panek potrącił 600 zł za plamę na tapicerce, w dodatku usuwalną! Taka sobie opłata za czyszczenie :)

Nie polecam rezerwacji parkingu przez Ryanair po tym jak zarezerwowali przez jakąś firmę krzak. Odebrali ode mnie z lotniska, mieli gdzieś tam zaparkować i podstawić kiedy wrócę. Linia lotnicza zarezerwowała na kilka dni dłużej, nie mogli znaleźć samochodu i jeszcze wrócił brudny w środku. Czekałem dwie godziny w środku nocy.

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 209
« Odpowiedź #2 dnia: 13.03.2025, 21:18 »
Kaucje Ci zwracają po oddaniu samochodu. Faktycznie trzeba mieć kartę kredytową. Ja rezerwowałem przez booking, a płatność na miejscu robiłem przy odbiorze samochodu.

Offline cthulhu

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 13.03.2025, 21:28 »
Aha. Ja korzystałem z wypożyczalni Alamo we wrześniu 2024. Wszystko było Ok i polecam ją. Jeśli chodzi o ubezpieczenie to jest tak jak Michał napisał. Jeśli chodzi o zwrot to nie miałem żadnych dodatkowych opłat. Samochód oddawałem w niedzielę, kluczyki się wrzucało do skrzynki i tyle.

Online Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #4 dnia: 13.03.2025, 22:47 »
Te ubezpieczenia kosztujący tyle co wynajem, albo więcej. Osobiście przestałem je wykupywać, robię dokładne zdjęcia, bardzo dokładne, raz mi ktoś pokazał jak to się powinno robić, naprawdę trzeba zrobić dokumentację każdej szkody.

Offline cthulhu

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 14.03.2025, 05:45 »
Zajrzałem w historię. Ubezpiecznie OC,AC,od kradzieży było wliczone w cenę.
Płaciłem ok.1200 zł za wynajem, a depozyt/kaucja, która była obowiązkowa i ściągana była z karty był w wysokości ok. 4 tysięcy.

Przy odbiorze też robiłem zdjęcia. Dodatkową opłatę jaka robiłem to za dodatkowego kierowcę oraz pełne ubezpieczenie (szyby, lusterka, koła, opony, zgubienie kluczyków jakieś 300zł).

Z lotniskowych wypożyczalni znajomi rok wcześniej korzystali z Budget. Warunki podobne. Oni mieli problem z kartą bo kolega przy płatności podał debetową, a na miejscu chcieli kredytową. Samochód był przepisywany na innego, który miał takową kartę. Tak więc to ważne.

Offline cthulhu

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 14.03.2025, 06:20 »
Jeszcze jedna informacja przydatna na przyszłość ,,,, Ryanair krzyczy sobie więcej za wynajem o jakieś 150zł dokładnie tego samochodu i z tej samej wypożyczalni niż oferuje Booking. Nawet strony mają praktycznie te same. Przeważnie te wszystkie wypożyczalnie przy lotniskach są skupione w jednym miejscu wiec teoretycznie jeden pieron gdzie się wynajmie. (niby oczywiste, ale jak ktoś pierwszy raz to wypożycza to może nie wiedzieć).

Z tym Rentalcover.com to nie kojarzę bym miał podobna sytuację. Wszystko było płacone podczas rezerwacji, a maili dokładnie nie czytałem. Dużo tam było różnej treści, uznałem to za bełkot jak to jest w takich umowach,,,,cholera wie, może tez był tam ten zapis. ;)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #7 dnia: 14.03.2025, 07:18 »
Dzięki wszystkim za aktywność :thumbup:

Dla mnie najważniejsze, że może być debetową. Tak mi powiedział przez telefon ktoś od nich z wypożyczalni, to chyba wiedział, bo to dość istotne.
Jeśli potem będę miał z tym problem przy odbiorze auta, to kogoś tam zamorduję...
Krwawy Michał

Offline cthulhu

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 14.03.2025, 08:58 »
Dzięki wszystkim za aktywność :thumbup:

Dla mnie najważniejsze, że może być debetową. Tak mi powiedział przez telefon ktoś od nich z wypożyczalni, to chyba wiedział, bo to dość istotne.
Jeśli potem będę miał z tym problem przy odbiorze auta, to kogoś tam zamorduję...

A Tobie już ściągnęli za wynajem kaskę z karty?

U mnie było tak, że za wynajem ściągnęli mi kasę dopiero jakoś 3 dni po zwrocie samochodu. Trochę było z tym zamotki bo w tym samym dniu wcześniej sam stwierdziłem, że przeleję im tą kasę i miałem zdublowaną płatność. Napisałem maila i zwrócili mi, na szczęście.

Natomiast kaucję ściągali bezpośrednio z karty kredytowej podczas wynajmu samochodu. Z powrotem kaska była w dniu oddania samochodu. W razie W miej wystarczające środki na karcie debetowej na pokryci kaucji, bo pewni o to chodzi,.....chociaż tak jak pisałem, kumple mieli identyczną sytuację i musieli przepisać samochód na tego, który miał kredytową.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #9 dnia: 14.03.2025, 09:16 »
Już mam wszystko zapłacone. Kasa zeszła.

U mnie nie ma nikogo, kto miałby kartę kredytową. Dlatego specjalnie dzwoniłem, żeby dopytać.
Krwawy Michał

Offline zwykly_michal

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 14.03.2025, 09:19 »
W razie W miej wystarczające środki na karcie debetowej na pokryci kaucji, bo pewni o to chodzi,.....chociaż tak jak pisałem, kumple mieli identyczną sytuację i musieli przepisać samochód na tego, który miał kredytową.

Z mojego doświadczenia wynika, że karta debetowa może nie wystarczyć. Pisałem już, że zabezpieczają się na wypadek mandatów. Tak powiedzieli mi w wypożyczalni.

Jak długo trzeba czekać na kartę kredytową? W UK decyzja jest w 5 min., po trzech dniach listonosz przynosi kartę.
Kilka miesięcy po wyjeździe można zamknąć konto.

Offline cthulhu

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 14.03.2025, 09:39 »

U mnie nie ma nikogo, kto miałby kartę kredytową. Dlatego specjalnie dzwoniłem, żeby dopytać.

Spoko. Do czasu wynajmu będziesz miał lot z dreszczykiem niepewności ;)
Ja bym też mimo wszystko wyrobił kartę. Z obsługą w wypożyczalni może być różnie. Będzie kto inny i Ci powie inaczej.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 14.03.2025, 11:14 »

Kierowca musi być właścicielem karty kredytowej.