Autor Wątek: Różnica rozmiarów kulek zanętowych oraz na haku  (Przeczytany 1838 razy)

Offline Gruby102

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Witam, chciałbym zapytać jakie macie zdanie na temat różnych rozmiarów kulek zanętowych oraz hakowych. Czy zdarza wam się nęcić kulkami większymi niż te które umieszczacie na włosie (np. nęcicie 18mm a na włos zakładacie 15mm)? A może odwrotnie, nęcicie mniejszymi a łowicie na większe? Czy trzymacie się tego, że jakimi rozmiarami nęcicie na takie łowicie? Jestem ciekawy waszych opinii i doświadczeń w tym temacie. :D :fish: :narybki:

Online Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
Odp: Różnica rozmiarów kulek zanętowych oraz na haku
« Odpowiedź #1 dnia: 11.12.2019, 19:41 »
Wszystko zależy od poru roku, warunków, metody, łowiska...Sprecyzuj bardziej swoje pytanie czy chodzi ci o łowienie z rzutu czy wywózkę.

Offline elwood

• Ekspert
  • Reputacja: 278
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 11.12.2019, 19:46 »
Witam, chciałbym zapytać jakie macie zdanie na temat różnych rozmiarów kulek zanętowych oraz hakowych. Czy zdarza wam się nęcić kulkami większymi niż te które umieszczacie na włosie (np. nęcicie 18mm a na włos zakładacie 15mm)? A może odwrotnie, nęcicie mniejszymi a łowicie na większe? Czy trzymacie się tego, że jakimi rozmiarami nęcicie na takie łowicie? Jestem ciekawy waszych opinii i doświadczeń w tym temacie. :D :fish: :narybki:

Wszystkie odpowiedzi są prawidłowe ;)
Z pozdrowieniami - Marcin

Offline Gruby102

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #3 dnia: 11.12.2019, 20:01 »
Wszystko zależy od poru roku, warunków, metody, łowiska...Sprecyzuj bardziej swoje pytanie czy chodzi ci o łowienie z rzutu czy wywózkę.
Jeśli chodzi o pory roku to głównie wiosna/lato. A co do metody to skupiam się głównie na wywózce oraz nęceniu punktowym za pomocą rakiety spomb. Łowiska jakie preferuję to no kill z dominacją karpi, ale pływają w nich również leszcze, krasie i liny.

Offline Hektor

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #4 dnia: 11.12.2019, 21:05 »
Jeśli nęcę Spombem to nie zwracam uwagi, czy kulki zakładane na włos są takiej samej wielkości jak wykorzystywane do nęcenie.

Online Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #5 dnia: 11.12.2019, 21:16 »
Ogólnie to raczej nie ma znaczenia czy większymi nęcisz a mniejsze dajesz na wlos czy też na odwrót. Definiuje to technika i warunki czyli np do rzutu jeśli łowisz daleko powyżej 100m to nie będziesz stosował przy zestawie raczej kulek powyżej 20mm. Przy wywózce na wodzie gdzie masz dużo leszczy i innej drobnicy będziesz zakładał na włos większe kulki aby zminimalizować brania drobnej ryby. To czym nęcisz zależy od łowiska, na komercji łowi się raczej drobniej a znowu wodach pzw idzie raczej grubszy towar, ale to takie uogólnienie. Jest coraz więcej ciekawych komercji (nie typowa wanna) na których stosowałbym raczj taktyke nęcenia grubszym towarem.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #6 dnia: 15.12.2019, 09:13 »
Ja uwielbiam kombinacje 10 lub 12 mm - 15 i 18mm przy kulkach. Te pierwsze idą do nęcenia, drugie do nęcenia i na hak, największe - na hak. Dlatego kupuję towar u producenta, co ma takie opcje. Nie każdy chce się bawić w małe rozmiary kulek. Łowię głównie na rzece, jednak i na wodzie stojącej stosuję podobną taktykę. Nie muszę wtedy bawić się w cięcie rozmiaru 15 mm na połówki.

Kilogram kulek 12 mm to spora ich ilość, dlatego u mnie to się sprawdza. W przeciwieństwie do pelletu, nie rozpuszczają się szybko, więc nie trzeba ich wcale dużo na rzece. Latem garść na jedną linię wystarcza, reszta nęcenia to kulki 15 mm (po około 10 sztuk na linię) i pellety, zawartość koszyka.

Wejście w kilka rozmiarów kulek pozwala mi też kontrolować to ile ich mam. Jeżeli mam nadmiar jakiegoś rozmiaru, to właśnie jego używam jako składnika zanęty, krusząc i mieląc.

Na sam włos zakładam najczęściej kulkę 15 mm, rzadziej 18 mm. Jak leszcz daje się we znaki, jest opcja użycia dwóch kulek 15 mm na włosie lub obtoczenia kulki pastą, aby była zbyt 'duża' dla łopat. Jakby nie było, leszcz i wpada na zestaw z dwiema kulkami 20 mm, taki to zawodnik :)

Co do samego nęcenia, wychodzę z założenia, że najlepiej nęcić mniejszym rozmiarem lub takim samym, jaki jest na włosie.  Oczywiście w przypadku karpi jest opcja użycia pop up'ów lub dodania go do kulki którą nęcimy. Opcje są różne i trzeba kombinować. Moi znajomi karpiarze z powodzeniem używają białych z pop up'ami jako przynęty kiedy jest zimno. Karp też lubi białe zimową porą :)
Lucjan