Autor Wątek: Na włosie igła czy wkręt?  (Przeczytany 5772 razy)

Offline Mikon

• Ekspert
  • Reputacja: 119
Na włosie igła czy wkręt?
« dnia: 08.01.2020, 20:58 »
Witam. Zaczynam zabawę z przyponami do metody , no i właśnie się zastanawiam co będzie lepiej trzymało przynęty. W sumie to mógłbym spróbować obu sposobów , ale nie chcę na razie kombinować ze zbyt wielką ilością kombinacji. Oczywiście będą też z gumką i pushstopem. Przynęty raczej będą miękkie , ale twarde też pewnie się trafią. Jak macie sprawdzone modele , to proszę o propozycje.

Offline Maćko_TP

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
  • Ktoś komuś coś lub ewentualnie nikt nikomu nic
  • Ulubione metody: bat i feeder
Odp: Na włosie igła czy wkręt?
« Odpowiedź #1 dnia: 08.01.2020, 21:15 »
często używam Guru qm1 bayonet czyli wkręt i jeszcze nie zdarzyło się żeby mi kulka spadła

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 08.01.2020, 21:16 »
Metoda u mnie to z reguły push stop i gumeczki, gotowce z Guru albo Drenana ;)

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #3 dnia: 08.01.2020, 21:18 »
Chociaż zakończyłem swoją przygodę to mogę do metody polecić  wkręt który zacząłem stosować po przeczytaniu wątku o odświeżaniu przynęt solą fizjologiczną. Nie miałem najmniejszego problemu z założenie żadnej przynęty. Szybko i sprawnie. Nawet tak twarde przynęty jakie dreenan beż problemu nakładam na taki oto wkręt. Igły nie stosowałem.
Mała modyfikacja

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 08.01.2020, 21:20 »
Metoda u mnie to z reguły push stop i gumeczki, gotowce z Guru albo Drenana ;)

U mnie podobnie, choć push stopy z Guru nie są według mnie tak dobre jak te Drennana.
Zauważyłem też, że ostatnimi czasy 70% to "ps", a pozostałe 30% to gumeczki.
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Mikon

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 08.01.2020, 21:28 »
U mnie też w większości to pushstop , i właśnie chciałbym  gdzie się da zastąpić go igłą lub wkrętem. Kwestia co jest lepsze.

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 08.01.2020, 21:46 »
Ja push stopów praktycznie wogóle nie używam, bo zastąpiłem je bagnetami, a resztę przynęt na gumkę. Teraz zacząłem swoje wiązać (na razie z wkrętem) i byle do wiosny żeby protestować

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka
Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 08.01.2020, 21:59 »
Mam powiązanych kilka przyponów z igiełkami i wkrętami ale ich prawie nie używałem. Łowię głównie na twarde pellety z dziurką lub bez i używam po równo push stopów i gumek. Zgadzam się, że PS z Guru są do bani. Dziurka jest za blisko cienkiego końca i twarde pellety wypadają. Najlepsze dla mnie są PS Drennana.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline LaRue

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #8 dnia: 09.01.2020, 07:11 »
Jeśli chodzi o to czy mocniej zamocowana jest przynęta na igle,czy na wkręcie,to zdecydowanie na wkręcie. Sam robię przypony i testuję ostatnio i wkręty i igły. Jeżeli chodzi o Guru to zrezygnowałem z ich „skręconej” igły, gdyż strasznie słabo trzymały się na tym przynęty, a do twardszych przynęt są za miękkie. Z igieł podpasowały mi Cralusso ze względu na mały rozmiar (ok 7 mm) i dość sporą grubość igły w porównaniu np. do Jaxona. Wkręty zastosowałem Under Carp. Są fajne, nic z nich nie spada, ale trochę duże mają oczko, co przy haczyku 16 lub 14 trochę mi przeszkadza. Może ktoś zna innego producenta, gdzie nie ma tego problemu? Na jednym z ostatnich filmów Dawida Moski pokazuje on, jak przez przewierconą przynętę przeciąga igłą gumkę i wg niego świetnie się to trzyma i praktycznie nie spada. Będę musiał wypróbować ten sposób.

Online pitry1987

• Ekspert
  • Reputacja: 69
« Odpowiedź #9 dnia: 09.01.2020, 07:39 »
Na pewno z gotowców nic nie ma ciekawego. Guru czy ostatnio Preston to te wkręty, które nawet do marosa (który trochę leży) nie nadają się. Nie mówię o waftersach Sonu. Igły są tylko z zadziorowymi albo Browningiem, który ma słabe przypony do metody.
Na fejsie Wojtek Chamot z MFP prezentował ostatnio fajne wkręty (samoróbki członka grupy) ala Guru aczkolwiek dużo bardziej ostre i twarde. Ja zamówiłem z ali jakieś igły 7 mm i czekam na to cudo. Jak dojdą potestuje i zobaczymy czy jest ok. Wg mnie igła z zadziorem lub dwoma trzyma dobrze nawet miękkawe baity (typu mainline czy FB czinkers) i daje opcję holu kilka ryb na 1 przynętę. Póki co łowię na gumki, ale igła jest szybsza. Do igły odpadają oczywiście pellety ale reszta a szczególnie kulki są lepsze pod nią.
Bo rybka lubi pływać i to nie w patelnianym oleju 😃

KrzysztofS

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09.01.2020, 07:53 »
Złego słowa nie mogę powiedzieć o poniższych...twarde i bardzo ostre:

http://e-amur.com/index.php?route=product/product&product_id=3029&search=nevis

Online pitry1987

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 09.01.2020, 08:01 »
Złego słowa nie mogę powiedzieć o poniższych...twarde i bardzo ostre:

http://e-amur.com/index.php?route=product/product&product_id=3029&search=nevis

to te moje z Ali wyglądają podobnie, ale nie są w tym plastikowym pojemniczku. No i 20 szt za 3.5 PLN a tutaj z Nevisa 1 igła 1 PLN co powoduje koszt wiązania przyponu samemu wyższy niż najdroższe gotowce guru/ preston. Czekam, aż fizycznie dojdą do mnie. Jak wykonanie ok, to nie ma sensu przepłacać.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #12 dnia: 09.01.2020, 09:29 »
to te moje z Ali wyglądają podobnie, ale nie są w tym plastikowym pojemniczku. No i 20 szt za 3.5 PLN a tutaj z Nevisa 1 igła 1 PLN co powoduje koszt wiązania przyponu samemu wyższy niż najdroższe gotowce guru/ preston. Czekam, aż fizycznie dojdą do mnie. Jak wykonanie ok, to nie ma sensu przepłacać.
Podrzuć linka do nich i daj opinię jak dojdą, trzeba się dokompletowywać na sezon

Online pitry1987

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 09.01.2020, 09:53 »
Podrzuć linka do nich i daj opinię jak dojdą, trzeba się dokompletowywać na sezon

kupiłem te 7 mm, bo chyba tylko to było w tej długości z darmową dostawą. Mam nadzieję, że do 8 mm przynęt w sam raz będą. Dam znać, ale zapewne przy końcu m-ca dopiero dojdą. grunt, żeby były mocne i trzymały przynęty, a to potestuje na waftersach Sonu, gdzie Guru czy inne podobne bayonety się wykładają a w zasadzie gną jak trzcina na wietrze.

https://pl.aliexpress.com/item/4000299784568.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.571e6c4fbm3RyN

Offline Mikon

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 09.01.2020, 17:18 »
Dzięki wszystkim za pomoc :thumbup: Zdecyduję się na razie na igły z zadziorami. Guru z z tym ich mocowaniem wypada słabo , a takie zwykłe wkręty to faktycznie mają trochę za duże uszko jak na niewielkie przynęty.