Autor Wątek: Bolonka Trabucco Energhia XR Allround 7m lub Colmic Fiume XXT 7m  (Przeczytany 2950 razy)

Offline Pablo73

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
  • Ulubione metody: bat i feeder
Witam, proszę o opinie użytkowników lub ludzi, którzy przynajmniej trzymali te wędki (z tytułu tematu) w ręku. Szukam bolonki 7m, łowisko głównie Wisła o nurcie do max. 15 gram, głębokość do 5 m, sporo silnych zaczepów, ryby standardowe wiślane z bonusami w postaci brzan, leszczy, karpi do 3 kg. Najważniejszy parametr takiej bolonki to sztywność i wyważenie no i moc oczywiście. Budżet 900-1300 zł. Od razu powiem, że Robinson seria TX odpada, trzymałem w ręku i w porównaniu ze starą bolonką Trabucco Energhia SC, którą posiadałem wypada jak jakiś shit.

Offline toked

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: bolonka
Odp: Bolonka Trabucco Energhia XR Allround 7m lub Colmic Fiume XXT 7m
« Odpowiedź #1 dnia: 06.01.2020, 14:27 »
 Pablo widzę, że nikt nie podjął tematu, więc ja napiszę kilka słów, mianowicie przed takim "problemem" stałem w zeszłym roku i całą zimę poświęciłem żeby nabyć dobrą bolonkę z tym,  że ja szukałem 6-cio metrowej. Dodam, że w życiu przerobiłem sporo bolonek i posiadam między innymi shimano aspire. Szukając przeczytałem wszystkie możliwe fora, obejrzałem filmy na YT, rozmawiałem z kim tylko się dało a wnioski jakie wysunąłem to, trabucco energhia odpadła na wstępie, nie będę pisał o negatywach ale.. nie jest dobrą wędką. Rozmawiałem z użytkownikiem Colmica Fiume do 18g, chwalił ale powiedział, że jest za delikatna. Nastawiłem się na Mavera i nawiązałem kontakt z P.Adamem Krukiem, dystrybutorem Mavera na Polskę, umówiłem się z nim na jednym z CPN. Przyjechał i przywiózł kilka sztuk, pomachałem i jedna mnie zauroczyła mianowicie model superVELOCE, piękna praca właśnie taka jaką wymarzyłem, porównywalna do bezkonkurencyjnej Aspirki shimano. Myślę, że właśnie taka jaką Ty potrzebujesz. Nie była tania bo kosztował 1250zł ale warta tej sumy. Jeżeli będziesz chciał też nawiązać kontak z P.Krukiem to daj znać, człowiek bardzo pomocny i da się z mnim pogadać.

Tomek

Offline Pablo73

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: 06.01.2020, 14:41 »
Do  Adama Kruka mam telefon i handlowałem z nim w zamierzchłych czasach. Ja zawsze łowiłem bolonkami Trabucco, a w tej chwili posiadam bolonkę Colmic Royal 200 6m, ale do do delikatniejszych zadań. Napisz co wg Ciebie jest nie tak z bolonką Trabucco Energhia XR allround.

Offline toked

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 06.01.2020, 14:51 »
Rozmawiałem z człowiekiem który od lat wędkuje bolonkami trabucco i powiedział, że te nowe modele ni jak się mają do tego co trabucco robiło kiedyś. a ten model o którym wspomniałeś, jak określił jest mało profesjonalny, cienki blank w dolniku i praca lekko lejąca. Sam mi odradził jej kupna bo też będzie się rozglądał za inną marką.  Może akurat Tobie to będzie odpowidało ale skoro szukasz czegoś jak mówisz sztywność i moc to raczej wątpię.

Offline Pablo73

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: 06.01.2020, 15:03 »
Dzięki, nie będzie mi odpowiadała. Lekko lejąca - nie.

Offline toked

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 06.01.2020, 15:31 »
Może jeszcze dodam, że ta bolonka superveloce tak mi się spodobała, że kupiłem bata ósemkę też model superveloce, jest na tym samy blanku i pięknie się sprawdza.

Offline Pablo73

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 06.01.2020, 16:09 »
Tylko chyba to jest jakiś starszy model, bo nie widzę jej w sklepach.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting

Offline Pablo73

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: 06.01.2020, 16:56 »
No jest, dzięki. Skontaktuję się z p. Krukiem.

Offline toked

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 06.01.2020, 17:03 »
Nie jest stary bo bolonkę kupiłem na wiosnę 2019, bata na jesieni ale faktycznie szukałem jej w naszych sklepach i nie mają tego modelu.

Offline Pablo73

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: 06.01.2020, 17:10 »
Dzięki już wszystko jasne. możesz zrobić fotkę po rozłożeniu i fotkę blanku, jeśli to nie problem. Wysłałem Ci maila w wiadomości.