Autor Wątek: Kołowrotek Daiwa - lekki feeder  (Przeczytany 1798 razy)

Offline wujek_stunt

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: feeder
Kołowrotek Daiwa - lekki feeder
« dnia: 10.01.2020, 11:46 »
Cześć koledzy,
poszukuję kołowrotka ze stajni Daiwa do lekkiego feedera- dłubanie płoci.
W mocniejszych kijach mam TDR-y i tutaj też miały trafić w najmniejszej wersji, ale w końcu stwierdziłem że to bez sensu, z uwagi na to że te wędki są najmniej używane. Kijki to Colmic Gold Lion 3,3 35g.
Zainteresowały mnie 3 modele:
- Legalis Match 2508
- Legalis LT 3000-CXH
- TDM 16 2508

Co sądzicie o tych młynkach, wady, zalety i który waszym zdaniem jest najlepszy w tym zestawieniu?

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Kołowrotek Daiwa - lekki feeder
« Odpowiedź #1 dnia: 10.01.2020, 16:47 »
Jeśli o mnie chodzi, to odradziłbym poprzednie generacje Daiwy, przynajmniej modele, o których piszesz.
Miały niewielkie wady konstrukcyjne i mimo delikatnego traktowania zdarzało się, że szybko pojawiał się problem z trwałością i kulturą pracy.
Na chwilę obecną warto rozejrzeć się wśród modeli LT, bo oferują niską masę, a jednocześnie sporą siłę zwijania.
Im więcej zapłacisz, tym wyższy model dostaniesz i związane z tym lepsze rozwiązania techniczne oraz materiały.
Jednym z tańszych, a dobrze rozwiązanych modeli jest Fuego, minimum to Exceler. Modele niższe nie oferują wg mnie zbyt fajnych rozwiązań, aczkolwiek stosunek jakości do ceny mają i tak niezły.
Wybierając LT możesz pokusić się o model z wyższym przełożeniem. Z uwagi na moc przekładni nie odczujesz by kołowrotek dostawał zadyszki, szybsze ściąganie zestawu z odległości, to często odczuwalna różnica.
Do wędki 11ft zaleciłbym wielkość 4000(śr szpuli 51mm), to nie są duże kołowrotki, na dodatek mają niską masę własną.

Jeśli chodzi o TDM, to zdecydowanie lepiej wybrać ten nowy model.

W razie konieczności, praktycznie wszystkie młynki Daiwy z przednim hamulcem można wyposażyć w QD.
Czesiek

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 10.01.2020, 17:26 »
Jako że mam również kilka tańszych modeli Daiwy oraz Shimano mogę polecić "stary" model Daiwa Ninja oraz Shimano Nasci :) :)
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
« Odpowiedź #3 dnia: 10.01.2020, 19:06 »
Miałem tego legalisa lt cxh 3000 przy podobnym fedeerze i spisywał się bez zarzutu, używałem koszyki max 20 gr.
Faktycznie na duży plus te 93 cm nawoju przy łowieniu szybkosciowym robi robotę . Najlepiej kupować osobiście, ja trafiłem że była wyczuwalna różnica w pracy (jak by smaru pożałowali)

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #4 dnia: 10.01.2020, 20:32 »
Osobiście posiadam Daiwe ninja lt match&feeder 4000 i jestem zadowolony ;)