Autor Wątek: Porównanie Nevis Vanity Carp Feeder 3,6 i Flagman Cast Master Method Feeder 3,6  (Przeczytany 4829 razy)

Offline elwood

• Ekspert
  • Reputacja: 278
  • Ulubione metody: method feeder
Zrobiłem obiecane porównanie Nevis Vanity Carp Feeder 3,60m / c.w.40-100g i Flagman Cast Master METHOD Feeder 3,6m / 100g - obie wędki są dosyć ze sobą porównywalne i - moim zdaniem - świetne w swojej klasie cenowej, więc może komuś pomogę w wyborze.

Nevis Vanity Carp Feeder 3,60m / c.w.40-100g
Opis ze strony feederbait.pl:

Feedery marki Nevis z serii Vanity Carp Feeder, to absolutnie nowy wymiar wędek feederowych na Polskim rynku.
Wykonanie wędek mówi o ich przeznaczeniu, którym jest poławianie karpi. Na uwagę zasługują solidne przelotki a w szczególności przelotka szczytowa wyposażona w boczne zderzaki. Taka konstrukcja minimalizuje szanse omotania szczytówki przez żyłkę i w rezultacie jej ścięciu. Taką cechą charakteryzują się przelotki szczytowe w wędkach karpiowych. Na uwagę zasługuje bardzo dobre ładowanie się wędek co w połączeniu z większą średnicą przelotek zwłaszcza pierwszej 24mm, umożliwia oddawanie dalszych rzutów. To co charakteryzuje Nevis Vanity Carp Feeder to wysoka progresja ugięcia parabolicznego. Akcja szczytowa, po zarzucie kij szybko gaśnie co jest kolejnym plusem podczas dalszych rzutów oraz plątaniu szczytówki przez żyłkę. Feeder 3,6 doskonale sprawdza się podczas połowu większymi podajnikami. Praca wędziska jest tak dopasowana aby łowiąc karpie, amury czy jesiotry kij radził sobie z agresywnym odejściem ryby minimalizując ilość tzw. spinek.
Waga - 0,267g
Długość transportowa - 127cm
Budowa - 3 składy + 2 szczytówki węglowe i 1 szczytówka szklana
Foregrip /element dolnika nad mocowaniem kołowrotka/ - wykonany z pianki EVA
Rear Grip /element dolnika pod mocowaniem kołowrotka/ - wykonany z korka a dolna część wykonana z pianki EVA.
Pierwsze 6 przelotek dwustopkowych, pierwsza 24mm, pozostałe jednostopkowe, przelotka szczytowa z bocznymi zderzakami.
Blank - ciemna zieleń -IM-10 Carbon

Flagman Cast Master METHOD Feeder 3,6m / 100g
Opis ze strony sklepdrapieznik.pl:

Producent: Flagman
Długość: 3,60m
Długość transportowa: 127cm - 3 składy
Ciężar wyrzutowy: 100g
Waga: ok. 321g
Szczytówki: 2x szklana 1,0oz, 1,5oz + 1x węglowa 2,0oz- ⌀3.2mm
Akcja: Middle/Parabolic

Moje info (mam słabą suwmiarkę, więc pomiary mniej-więcej):

SZCZYTÓWKI

W standardzie dostajemy do każdego z wędzisk po 3 szczytówki, zapakowane w plastikowe tuby. Nevis ma cieńsze w obsadzie i trochę dłuższe szczytówki, są też moim zdaniem lepiej oznaczone - fluo na trzech segmentach, we Flagmanie na jednym.

Nevis:
52,5cm; 2,9mm; heavy czerwona, medium pomarańczowa, light zielona (oznaczeń oz. brak). Przelotek 6, średnica szczytowej 2,8mm.

Flagman:
51,5cm; 3,3mm; carbon 2oz. czerwona, glass 1,5oz. żółta, glass 1oz. zielona. Przelotek 5, średnica szczytowej: 4,1mm.

WĘDZISKO

Nevis:
Średnica przelotki początkowej: 23,8mm
Średnica rękojeści (korka) przy montażu kołowrotka od dolnika: 23mm
Sposób montażu kołowrotka: skręcany z dołu
Długość dolnika do końca korka: 45cm
Faktyczna masa ze średnią szczytówką: 260g

Flagman:
Średnica przelotki początkowej: 24,4mm
Średnica rękojeści (korka) przy montażu kołowrotka od dolnika: 24,1mm
Sposób montażu kołowrotka: skręcany z góry
Długość dolnika do końca korka: 44,8cm
Faktyczna masa ze średnią szczytówką: 270g

Ugięcie mierzyłem zaczepiając na każdej ze szczytówek (heavy, medium, light) na przelotce szczytowej na haczyk 3 ciężarki o masie ok 100g (98,13g, 98,45g dokładnie, noname), 54g (54,79, 54,45 fox), 31g (oba 30,95, brawo firma Guru!),. Starałem się zachować w miarę jednolite warunki pomiarów - aparat na statywie, podstawki wypoziomowane, wędziska zamocowane były cały czas na stałe obok siebie itp, żeby było widać różnicę. Poniżej fotki z opisami szczytówek i ciężarków w nazwach plików.

Proszę się nie nabijać z mojej infrastruktury badawczej, laboratorium jest trochę niedoinwestowane, musiałem sobie jakoś radzić ;)

Mnie lepiej się łowi Flagmanem, ale to raczej kwestia gustu i wędkarskich przyzwyczajeń, niż jakieś matematyczne wyliczenie. W Nevisie moim zdaniem jest za mała przelotka szczytowa, Flagman mi się tutaj lepiej sprawdza. Oba wędziska są jak najbardziej OK, mają spory zapas mocy, a jednocześnie ładnie amortyzują. To ogniwo łączące typowe karpiówki z feederami. Na Flagmanie w około 20 minut wyciągnąłem mocno walczącego suma >10kg i na pewno nie był to szczyt jego możliwości.

Fotki wrzucam w kilku postach ze względu na ograniczenia forum.
Z pozdrowieniami - Marcin

Offline elwood

• Ekspert
2

Offline elwood

• Ekspert
3

Offline elwood

• Ekspert
4

Offline elwood

• Ekspert
5

Offline elwood

• Ekspert
Ostatni :)

Offline elwood

• Ekspert
Jest prośba jeszcze o fotki z obciążeniem 0,5kg - ktoś coś innego potrzebuje, żeby na raty fotek nie robić?

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • SiG
:bravo: Marcin. :thumbup:
Flagman, jest pierwszy od ściany ?
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline elwood

• Ekspert
Pierwszy od ściany jest Nevis, ma ładniej zaznaczoną szczytówkę - 3 segmenty fluo w porównaniu do jednego fluo we Flagmanie. Różnice między wędkami pod względem ugięcia nie są duże. Może przy większym obciążeniu wyjdzie coś bardziej wyraźnie.

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • SiG
yhy... złudzenie lub ślepota podpowiadały, że to flagman jest od ściany. ;)
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline elwood

• Ekspert
Nie, faktycznie słabo widać która jest która.

Offline elwood

• Ekspert
Na tych fotkach trochę widać, że (przy tym samym, niewielkim obciążeniu) Flagman ma akcję bardziej szczytówkową, niż Nevis, który idzie w kierunku semi albo parabolika, równiej się ugina.

Spróbuję zrobić w wolnej chwili porównanie na jednej ze szczytówek pod obciążeniem ok 0,5kg, bo wędziska tego typu inaczej zachowują się pod większymi obciążeniami i często dopiero wtedy widać akcję całości.

Tyle zdanie laika, może lepszy fachman się wypowie.