Autor Wątek: Problem z biegiem wstecznym - Daiwa Procaster Evo 4010A  (Przeczytany 955 razy)

Offline DarkStag

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
  • Feeder, grunówka + sygnałki, bat
  • Ulubione metody: feeder
Witam,
Mam problem z nieoczekiwanym włączaniem biegu wstecznego w kołowrotku Daiwa Procaster Evo 4010A (przełącznik jest cały czas w prawidłowym położeniu i pracuje prawidłowo). Czasem przez kilka godzin łowienia nie dzieje się nic, a czasem w ciągu godziny potrafi sam łączyć się kilka razy (np. przy holu, przy zwijaniu zestawu, przy rzucie - nie ma reguły).Po rozebraniu stwierdziłem że sprężyna trzymająca oś jest ok, oś przełącznika też. Sprzęgło biegu wstecznego po lekkim przytrzymaniu jego selektora działa prawidłowo, bez przytrzymania czasem przepuszcza bieg wsteczny.
Nie mam pewności ale przypuszczam ze problem jest w tej części - selektor biegu wstecznego (foto) - wg schematu kołowrotka ma nr 6G845601.
Z waszego doświadczenia czy coś innego może powodować takie problem?
Nie mogę znaleźć w google serwisu Daiwa (chciałbym zapytać się o osiągalność tej części) - macie jakiś namiar?

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 402
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Problem z biegiem wstecznym - Daiwa Procaster Evo 4010A
« Odpowiedź #1 dnia: 03.04.2022, 12:47 »
Najczęściej przyczyną takich problemów jest zanieczyszczenie  łożyska oporowego brudem lub gęstym smarem.   Trzeba wziąć WD40 nasikać do oporówki   , a następnie  pałeczką z watką do czyszczenia uszu do czyszczenia uszu okrężnym ruchem jeździć delikatnie po wałeczkach. Watkę też należy zwilżyć WD40. Pałeczki zmieniamy i kontynuujemy robotę wata będzie czysta. Potem  oporówkę odkładamy do wyschnięcia. Po wyczyszczeniu wałeczków  należy  wziąć czystą pałeczkę i kapnąć na watkę  kilka kropel rzadkiego oleju do kołowrotków i przesmarować nim wałeczki  okrężnymi ruchami. To w zupełności wystarczy. W żadnym wypadku nie smarujemy oporówki smarem czy gęstym olejem np, silnikowym bo znów będzie przeskakiwać
Wiesiek

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Problem z biegiem wstecznym - Daiwa Procaster Evo 4010A
« Odpowiedź #2 dnia: 03.04.2022, 13:10 »
Dokładnie tak.
Łożysko oporowe Daiwy czy Shimano bardzo rzadko ulega awariom. Problem to zazwyczaj smar/olej lub woda. I to nie tylko ta, która dostanie się do środka poprzez kąpiel w stawie, ale też ta z deszczu lub skraplająca się na elementach.
W zależności od konstrukcji olej może dostać się do łożyska także spływając po osi głównej, lub też smar może przenieść się z pinionu „w górę”, wypychany przez napęd. Do tego pojawiać się mogą problemy z uszczelnieniem MagSealed, a w zasadzie zbyt dużą ilością ferrofluidu, który spływa po tulei wewnętrznej łożyska.
Wymyć i wysuszyć wszystko, na elementy tylko delikatny „olejowy film” i raczej powinno wrócić do normy.
Czesiek