Ankieta

Preston vs. Matrix - ceny, jakość, asortyment. Feeder oraz Match.

Preston
24 (77.4%)
Matrix
7 (22.6%)

Głosów w sumie: 30

Autor Wątek: Preston Innovations vs. Matrix Fishing - porównanie dwóch firm  (Przeczytany 3034 razy)

Offline piszczu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
Panowie,

W tym roku poza karpiowaniem chciałbym wrócić trochę do feedera oraz matcha. Jestem osobą, która zdecydowanie woli kompletować sprzęt z jednej firmy. W przypadku karpi jest to firma Fox i tutaj nie mam żadnych zastrzeżeń co do jakości oraz bogatego asortymentu dodatkowo wszystko do siebie pasuje tak jak małe torby do dużych toreb itp.

Pytanie do Was, jak wygląda sytuacja w takim przypadku gdy porównamy dwie firmy Preston oraz Matrix? Jak obie firmy wyglądają na tle jakościowym oraz złożoności asortymentu?

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Preston Innovations vs. Matrix Fishing - porównanie dwóch firm
« Odpowiedź #1 dnia: 05.03.2020, 12:18 »
Matrix (w odróżnieniu od Prestona) nie ma obecnie w ofercie klasycznych matchówek ani batów/tyczkobatów. Jeżeli chodzi o feedery, kołowrotki, torby/pokrowce oraz ubrania, górna półka Prestona robi wrażenie bardziej zaawansowanej materiałowo, co przekłada się na nieco wyższą cenę.

Offline Zaba

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 05.03.2020, 13:06 »
Dla mnie Matrix to trochę taki odpowiednik Jaxona,  kopiują wszystko co tylko ciekawego zobaczą u konkurencji.. Np. podajniki ala Preston i Guru.
Miałem kilka rzeczy tej firmy ale się pozbyłem. Został tylko fotelik na szybkie wypady.
Preston to inna liga. Większość sprzętu mam Prestona i jestem zadowolony. 

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 05.03.2020, 13:15 »
Dla mnie Matrix to trochę taki odpowiednik Jaxona,  kopiują wszystko co tylko ciekawego zobaczą u konkurencji.. Np. podajniki ala Preston i Guru.
Miałem kilka rzeczy tej firmy ale się pozbyłem. Został tylko fotelik na szybkie wypady.
Preston to inna liga. Większość sprzętu mam Prestona i jestem zadowolony.

Hmn nikt koła drugi raz nie wymysli. Matrix czy Map nie mogą nagle zniknąć z mapy wędkarskiego świata, bo robią podajniki podobne jak Preston czy Drennan.

Też mam wrażenie, że lepsza firma jest Preston, ale to że na rynku są Mercedesy, nie znaczy że ma zniknąć Renault
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 05.03.2020, 14:15 »
Też jestem jak najbardziej za Prestonem, zacząłem od kupienia jakiegoś podajnika od nich skończyło się na wymianie Daiwy Commercial na Preston Superę, jestem bardzo zadowolony jednak kołowrotek wolałbym bardziej sprawdzonych producentów mimo, że to klony Ryobi.

Offline Wojtas

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 42
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 05.03.2020, 14:54 »
Dodał bym do tej ankiety Daiwę

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #6 dnia: 05.03.2020, 16:14 »
Ja lubię Matrixa, mogę być nieobiektywny. Czarne serie, jeśli chodzi o wędki to poezja. Nowe są gorsze w mojej opinii. Kołowrotki Horizin-X są spoko, przesiadłem się na nie z Daiwy i nie narzekam. Kosz osprzęt tu Matrix zamiata Prestona. Oferta bagażów poza pokrowcem Pro Stiff 4 rod, który jest porażką, jest super, nie odbiega od Prestona. Drobiazgi koszyki tu po połowie, bo obie marki mają ciekawe produkty, jak i totalny szajs. Ubrania porównywalne mi się ogólnie bardziej design Matrixa( ale kombinezon FoxRage xD). Sztyca do podbieraka mam aktualnie response match 5 i wyleciał mi gwint z koszem podczas podbierania. Miałem starego Ethosa i była o klasę lepszą. Competition z Prestona to przyzwoita budżetowa sztyca służy mi dzielnie na rezerwie i zero problemów. Siatki i kosze podbieraka obie firmy są jakościowo podobne.

Offline piotrrd

• Ekspert
  • Reputacja: 81
« Odpowiedź #7 dnia: 05.03.2020, 16:43 »
Matrix moim zdaniem bije na łeb Prestona pod względem osprzętu do kosza/siedziska (3D-R). Na prawdę za tą cenę przebija konkurencję.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #8 dnia: 05.03.2020, 17:00 »
Korzystam ze sprzętu Matrixa, Prestona, jak i wielu innych firm, polskich i zagranicznych.

Generalnie jest ciężko wybrać jedną, która będzie dawała kompleksową ofertę, gdyż w każdej są produkty bardzo dobre, średnie, i zupełnie nieudane. Ciężko będzie Ci zatem trzymać się wyłącznie jednej marki - testowałem to na sobie, i zupełnie nie wypaliło. Za dużo wyrzeczeń to kosztowało - a bez sensu jest korzystać ze słabego rozwiązania tylko dlatego, ze ma właściwy znaczek, podczas gdy konkurencja ma lepsze propozycje.

Przy czym faktycznie polecam w miarę możliwości "grupować" sprzęt. Np. osprzęt do kosza jednej marki, koszyki drugiej, wędki trzeciej, kołowrotki jeszcze innej - oczywiście te sprawdzone produkty. Uważam to za o tyle dobre wyjście, że np. kupując szerszy wachlarz kijków z jednej serii, co do zasady wiesz czego się spodziewać po każdym, niezależnie od jego parametrów. Kiedyś miałem sporo wędek "od sasa do lasa" - paraboliki, szczytowe, wolne, szybkie, każdy z innej parafii. Zmiana między nimi w czasie łowienia była trudna, bo w każdy trzeba się było troszkę "wstrzelić". Teraz używam właściwie jednych serii (np feederów czy batów) i jest mi dużo wygodniej.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 322
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 05.03.2020, 18:06 »
Piszczu nowe zauroczenie :) :P  podjedz do M6 troche sprzętu do feedera z tych dwóch firm mają, ogólnie Preston moim zdaniem jest poziom wyżej od Matrixa ale są produkty które Matrix ma porównywalne lub lepsze a czasami i tańsze.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2079
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #10 dnia: 05.03.2020, 21:15 »
Preston ma o wiele większy 'sztab', który zajmuje się wynalazkami, są tutaj na przedzie wyścigu, i Matrix nie może im dorównać. W ogóle mam wrażenie jakby Matrixowcy mieli o wiele mniejsze fundusze. W sklepach wędkarskich jest przepaść między Matrixem a Prestonem i Korumem (to ta sama firma), wystarczy zerknąć co mają. Są o dwa kroki za Prestonem jak nie trzy, chociaż mają jakieś przebłyski.

Preston jest bardzo agresywny jeżeli chodzi o walkę o miejsce na rynku, i Matrixa zdeklasował. Co roku wypuszcza o wiele więcej nowych rzeczy, wystarczy zerknąć teraz chociażby jaką ma różnorodność koszyków i podajników do feedera, czy też spławików różnego rodzaju.

Matrix ma też produkty z górnej półki, jak kosze lub kije więc każdy znajdzie coś tam dla siebie. Jednak nie ma takiego potencjału jak Preston i się na to nie zanosi, aby kiedykolwiek miał. Podobnie jak Guru, które jest córką Kordy, (a Matrix Foxa), nie mają takiego rozmachu jak grupa Preston. Ogólnie mam wrażenie, że karpiowe firmy nie palą się aby inwestować bardzo mocno w firmy wyczynowo/coarse'owe, tak aby gonić Drennana czy Prestona, i zadowalają się swoim małym kawałkiem tortu.
Lucjan