Autor Wątek: Kij do klasyka dalekiego zasięgu do małych koszyków  (Przeczytany 5003 razy)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Kij do klasyka dalekiego zasięgu do małych koszyków
« Odpowiedź #15 dnia: 03.08.2019, 15:34 »
Offtop:

Co Wy z tymi metrami bieżącymi? :D Coraz częściej to widzę.

Mb to jest miara w handlu, którą się posługujemy, gdy kupujemy coś szerokiego. Np. materiał. Wtedy cena jest za metr bieżący, a nie za powierzchnię. Może być metr bieżący materiału o szerokości 1 m lub np. 2 m.

Miarą długości jest metr.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Nathaniel

• Ekspert
  • Reputacja: 32
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 03.08.2019, 15:37 »
Offtop:

Co Wy z tymi metrami bieżącymi? :D Coraz częściej to widzę.

Mb to jest miara w handlu, którą się posługujemy, gdy kupujemy coś szerokiego. Np. materiał. Wtedy cena jest za metr bieżący, a nie za powierzchnię. Może być metr bieżący materiału o szerokości 1 m lub np. 2 m.

Miarą długości jest metr.

Czepiasz się 😀
A z drugiej strony to mam .......

Offline MoniaK

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
« Odpowiedź #17 dnia: 03.08.2019, 16:01 »
Jeśli nie używasz kijków dystansowych:
Zarzuć zestaw jak najdalej, napręż żyłkę (to warunek konieczny!), jakbyś normalnie czekał na branie, zawiąż sobie nitkę na żyłce przy kołowrotku. Oceń odległość, na jaką zarzuciłeś. Zwiń zestaw, a potem rozwiń go na lądzie wzdłuż brzegu. Zmierz odległość. Pokiwaj z zadumą głową ;)
Dlatego jest to najlepszy sposób żeby przekonać się,że na wodzie odległości nie widać jak na brzegu.

Offline Tomek M.

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 57
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #18 dnia: 03.08.2019, 17:40 »
@MoniaK- pozwolę sobie wyrazić swoje zdanie na temat zaproponowanego przez Ciebie feedera Tubertini. Mianowicie nie podoba mi się on zupełnie jako alternatywa na śródlądzie. Już uzasadniam dlaczego- otóż spojrzałem na jego ugięcie pod rybą i widzę tylko kij od szczotki z pracującą szczytówką. Wędkarz na filmie rzucał dość dużym obciążeniem i przy rzucie również uginała się tylko szczytówka. Taka charakterystyka kija świadczy moim zdaniem, że to sztywna pała nadająca się właśnie na morze, gdzie jak wiem z doświadczenia, nawet niewielkie ryby  są silne i agresywne, znacznie bardziej niż poczciwy białoryb z naszych jezior i rzek. Ta wędka przypomina mi trochę kije spiningowe na sea bassy, z których większość śródlądowych ryb spada, chociaż niby ciężar wyrzutowy jest podobny do kijów na  słodkowodne drapieżniki. Podsumowując- uważam, że kij będzie zbyt mocny, zbyt sztywny i ryby będą z niego spadały. To tylko moje zdanie, ale ja takiego feedera na nasze ryby bym nie wziął, szczególnie na wody stojące. 

Offline piotr82

• Reputacja: 25
« Odpowiedź #19 dnia: 03.08.2019, 19:15 »
 I tutaj kolego jesteś w błędzie to nie są sztywne pały, bardzo fajne kije, chyba że moje sea concepty są jakieś inne , z pięciu feederów Tubertini jakie posiadam w tym strong rover z cw do 200 gr nie jest sztywną pałą...

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 03.08.2019, 20:29 »
Witam.
Szukam kija do klasyka dalekiego zasięgu do małych koszyków 10/20 gramów.
Dużo mułu w zbiorniku, więc koszyki lekkie, kij raczej długi, bo rzucić trzeba czasami ponad 50m.
Sporo brań z opadu, bo głęboko na 6m.
Większe przelotki szczytowe do strzałówki wskazane.

Mam już jednego pewniaka ale chętnie poznam Wasze propozycje.

Z góry dzięki.

Małym koszykiem 10/20 gramów nie da się rzucić na 50m. Dużym koszykiem 10/20 gramów można próbować.
Często wielkość koszyka jest mylona z wagą jego dociążenia. Czasem słyszę - 20 g to za mały, wezmę 35 g, żeby posłać więcej zanęty.
Mam duży koszyk bez dodatkowego dociążenia (powinienem napisać koszyk 0 gramów), którym bałbym się zarzucać moim pickerem. Należałoby określić całkowitą wagę koszyka z zanętą.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Tomek M.

• Reputacja: 57
« Odpowiedź #21 dnia: 05.08.2019, 08:32 »
I tutaj kolego jesteś w błędzie to nie są sztywne pały, bardzo fajne kije, chyba że moje sea concepty są jakieś inne , z pięciu feederów Tubertini jakie posiadam w tym strong rover z cw do 200 gr nie jest sztywną pałą...
Pisałem na podstawie tego co widziałem na filmie. Jeśli jesteś zadowolony- gratuluję i połamania :)

Offline erwin_f

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #22 dnia: 01.05.2020, 18:09 »
Witam. Szukam w miarę do niczego feedera long distance. Z racji że nie będzie to opcja często wykorzystywana przeze mnie chce przeznaczyć około 300 zł. Aby nie podnosić kosztów wędka ta ma współpracować z kołowrotkiem okuma LS 6k. Długość  jaka mnie interesuje to 4,2m, będę używał koszyków 40- 60 gram. Będę używał plecionki plus przypon strzałowy żyłki. W opcji również method feeder. Odległość o której myślę to 80-100m.
Moje propozycje jak na razie to dwa Flagmany Cast Master 420/110g lub Legend 420/100g. Który z nich będzie lepszy? Ewentualnie proszę o inne propozycje.

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
« Odpowiedź #23 dnia: 01.05.2020, 18:57 »
Witam. Szukam w miarę do niczego feedera long distance. Z racji że nie będzie to opcja często wykorzystywana przeze mnie chce przeznaczyć około 300 zł. Aby nie podnosić kosztów wędka ta ma współpracować z kołowrotkiem okuma LS 6k. Długość  jaka mnie interesuje to 4,2m, będę używał koszyków 40- 60 gram. Będę używał plecionki plus przypon strzałowy żyłki. W opcji również method feeder. Odległość o której myślę to 80-100m.
Moje propozycje jak na razie to dwa Flagmany Cast Master 420/110g lub Legend 420/100g. Który z nich będzie lepszy? Ewentualnie proszę o inne propozycje.
Trochę ciężko pogodzić dystans z metodą i budżetem ale może Flagman Squadron Pro Pellet Feeder 3,9 będzie dobry

Offline erwin_f

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #24 dnia: 02.05.2020, 10:32 »
Trochę ciężko pogodzić dystans z metodą i budżetem ale może Flagman Squadron Pro Pellet Feeder 3,9 będzie dobry
Method feeder tak jak napisałem okazjonalnie - 80% klasyczny feeder

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #25 dnia: 02.05.2020, 11:03 »
Ja tylko zwrócę uwagę, że często waga koszyków 10 gramów to błąd. O co chodzi? Ryba ma się zaciąć, a co najważniejsze, nie ciągnąć koszyka przy podebraniu przynęty, bo wtedy czuje opór. Jeżeli chcemy dobrych wskazań, to wtedy możemy dodać feeder linka, ale znów, koszyk nie może być ciągnięty, on musi kotwiczyć. Do tego jak napiąć żyłkę przy koszykach o tak małej wadze? Przemyślałbym to 8) Są koszyki co mają skrzydełka, aby się nie zapadały głębiej. Do tego ryba na mulistej wodzie doskonale umie ryć w takim dnie, w poszukiwaniu pokarmu, więc nie trzeba wychodzić z siebie, aby wszystko leżało 'na mule', bo nie musi :)

Natomiast zwrócę uwagę na coś innego.  W wielu przypadkach, dno nie będzie miało takiej samej ilości mułu. Bo często są górki, i tam normane, że mułu będzie mniej, jest mniejsze ryzyko, że łowimy w miejscu gdzie ruszenie mułu powoduje uwalnianie siarkowodoru (mniej jest tam tlenu i ryba tego unika). Mając kija do spodowania z plecionką na kręciole, można takie miejsce znajdywać. I wtedy jest idealnie. Wielu feederowców tego unika, sam tak robiłem, teraz jest to nieoceniona pomoc. Na wielu filmach z UK czy z innych krajów wędkarze łowią na znanych im wodach, więc nie muszą tak robić. Ale na mulistą - bym tego nie przekreślał. Na wielu łowiskach na których łowiłem, podstawą było znalezienie czystego dna. Na pewno  nie da się zrobić tego feederem :)
Lucjan