Autor Wątek: Pytanie do łowców boleni...  (Przeczytany 1716 razy)

Offline Oskar1900

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 2
Pytanie do łowców boleni...
« dnia: 03.05.2020, 16:13 »
W najbliższym czasie mam zamiar wybrać się na bolenie tylko nie wiem jak złożyć sprzęt. Mam wędke do 30 g i jakieś podstawowe przynęty. I problem rozchodzi się o to co nawinę na kołowrotek. Czy mógłbym nawinąć plecionkę 0.10mm lub 0.12mm w kolorze fluo?... Czy bolenie nie zwracają tak na to uwagi? Dodam że będę łowił na Wiśle więc widoczność plecionki dla ryb też jest chyba ograniczona...
Z góry dziękuje za wszystkie przydatne odpowiedzi :fish:

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
Odp: Pytanie do łowców boleni...
« Odpowiedź #1 dnia: 03.05.2020, 17:08 »
Sam od niedawna szukałem nie co informacji nie tylko o boleniach, ale coś się znajdzie ;)

Przynęty

Nie koniecznie słuchaj gościa co mówi  ale obejrzyj miejscówki gdzie i jak łowi zobacz jak woda mieli

oraz nieco info

miłej lektury :D
W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #2 dnia: 03.05.2020, 17:57 »
Wiślani łowcy boleni twierdzą, że kolor linki ma drugorzędne znaczenie, przede wszystkim ze względu na zabrudzenie wody, więc wiesz. Lepiej skup się na trzymaniu kija, gdy boleń huknie pod szczytówką, a kołowrotek nie zdąży oddać plecionki.
Jacek

Offline Oskar1900

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #3 dnia: 03.05.2020, 19:04 »
Dzięki za dobre podsumowanie poprzez filmiki...

Offline Grzesiek POZNAŃ

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #4 dnia: 12.05.2020, 23:52 »
(...) na bolenie (...). Mam wędke do 30 g (...). Czy mógłbym nawinąć plecionkę (...)?
Cześć. Co do widoczności, to wszystko zależy od przynęt i warunków. Jeśli boleń żeruje na sieczce, łowimy delikatnie, płytko w krystalicznej wodzie, wtedy plecionka może być problemem w prezentacji.
Ważniejsze jaką masz tę wędkę i pod jakie przynęty, bo nie każdy zestaw będzie dobrze działał przy boleniowych walnięciach. Ja ostatnimi laty zwykłem łowić na krótkie i bardzo krótkie wędki, ale mięsiste i głęboko pracujące. Gdybym używał "klasycznej boleniówki", szybkiej i o szczytowej pracy, mocno rozważyłbym żyłkę. Jeśli masz taką właśnie wędkę pod plecionkę, dość mocno zluzuj hamulec, bo kotwiczki mogą się giąć, a ryby spadać.
Jeśli nie masz przekonania do plecionki, zawsze możesz dowiązać zderzakiem kilkumetrową strzałówkę z żyłki albo fluorokarbonu, chroniąc tym samym plecionkę na kamienistych rafach, przelewach i ogólnie w zaczepach.
Połamania! :fishonhook:
G.
Nie mam siatki na ryby.