Autor Wątek: Feeder do 400 zł  (Przeczytany 9633 razy)

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
Odp: Feeder do 400 zł
« Odpowiedź #30 dnia: 19.05.2020, 21:00 »
Nie kupuj dopóki nie dopasujesz :)
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 19.05.2020, 23:19 »
Kupując kijek w Carpmixie zamówiłem też komplet szczytówek węglowych, wtedy prawie 100 zł, bardzo twarde.
Jaxony kupuję w Drapieżniku. Średnica 3 mm. Trzeba je DELIKATNIE doszlifować do wędki. Mają ciut ponad 3 mm, moja ma 2,90 - 2,98.
Załączam linki do szczytówek.
https://sklepdrapieznik.pl/sklep/szczytowki-jaxon-uniwersalne/14946-szczytowka-do-feedera-szklana-miekka-30mm.html
https://sklepdrapieznik.pl/sklep/szczytowki-jaxon-uniwersalne/14951-szczytowka-do-feedera-szklana-srednia-30mm.html
Pozdrawiam,
Tomek

Offline gracjan

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Cześć!!!
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #32 dnia: 19.05.2020, 23:27 »
Dzięki wielkie. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc <3

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #33 dnia: 19.05.2020, 23:33 »
Pozdrawiam,
Tomek

Offline gracjan

• Nowy użytkownik
  • *
  • Cześć!!!
« Odpowiedź #34 dnia: 20.05.2020, 00:47 »
Panowie mam ostatnie pytanie. Czy ten delphin opium nie będzie miał problemu przy łowieniu na klasyczny feeder ze zwykłymi metalowymi koszyczkami? Pewna osoba powiedziała mi że ta wędka nadaje się typowo pod metodę i że ciężko mi będzie łowić nią klasycznymi koszyczkami. Co o tym sądzicie?

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #35 dnia: 20.05.2020, 03:34 »
Panowie mam ostatnie pytanie. Czy ten delphin opium nie będzie miał problemu przy łowieniu na klasyczny feeder ze zwykłymi metalowymi koszyczkami? Pewna osoba powiedziała mi że ta wędka nadaje się typowo pod metodę i że ciężko mi będzie łowić nią klasycznymi koszyczkami. Co o tym sądzicie?
Spokojnie się nada To klasyczny feeder o parabolicznym ugięciu, który radzi sobie z klasykiem jak i metodą

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline gracjan

• Nowy użytkownik
  • *
  • Cześć!!!
« Odpowiedź #36 dnia: 20.05.2020, 13:52 »
Zaciekawiła mnie również daiwa n'zon s feeder. Posiada ktoś tą wędkę (Przepraszam bo moje poprzednie pytanie miało być już ostatnie :) )?
Wydaje się również ciekawa

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #37 dnia: 20.05.2020, 23:58 »
Nie wiem z kim rozmawiałeś i nie chce wiedzieć :) łowie tym wędziskiem tylko na "klasyka "
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline gracjan

• Nowy użytkownik
  • *
  • Cześć!!!
« Odpowiedź #38 dnia: 21.05.2020, 00:02 »
No widzisz. Skoro tak to posłucham chyba doświadczonego i zdecyduję się na tego delphina. Chociaż z drugiej strony mogę dosyć tanio kupić tą daiwe n'zon s. Może ktoś coś napisze o tym kijku? Bo szukałem dużo w internecie i nic nie mogłem znaleźć o daiwie n'zon s.

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Wędkarz uniwersalny...
« Odpowiedź #39 dnia: 21.05.2020, 19:18 »
No widzisz. Skoro tak to posłucham chyba doświadczonego i zdecyduję się na tego delphina. Chociaż z drugiej strony mogę dosyć tanio kupić tą daiwe n'zon s. Może ktoś coś napisze o tym kijku? Bo szukałem dużo w internecie i nic nie mogłem znaleźć o daiwie n'zon s.

Mam 2 Feedery n’zon do 100 i do 60gr. Kije bardzo dobrze wykonane, szybkie, mocne ale nie pałowate. W weekend będę na nie łowił i porównam do Katsudo Slim Mikado 3,6 cw90 gr,  które również posiadam od niedawna. Dam znać po weekendzie.

Offline gracjan

• Nowy użytkownik
  • *
  • Cześć!!!
« Odpowiedź #40 dnia: 21.05.2020, 19:22 »
To w takim razie czekam na relacje. Pozdrawiam

Offline gracjan

• Nowy użytkownik
  • *
  • Cześć!!!
« Odpowiedź #41 dnia: 24.05.2020, 21:42 »
I jak się spisała daiwa?

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Wędkarz uniwersalny...
« Odpowiedź #42 dnia: 25.05.2020, 17:57 »
Cześć,
nie powiem, żebym specjalnie połowił (parę leszczyków) ale przy tak paskudnej pogodzie dobrze, że cokolwiek się działo :(
Generalnie miałem uzbrojone 2-a zestawy feederowe: N'zone S 3,6m cw 100gr + Wychwood Riot 45s oraz Mikado Slim Feeder 3,6m cw 90gr + Noctis LCF4000. Poniżej moje subiektywne odczucia (to moja pierwsze mikro recka więc proszę o wyrozumiałość) :P:

Wędki:
Daiwa N'zone i Mikado Slim Feeder to zupełnie różne kije.
Daiwa N'zone S - sztywniejszy o dużym potencjale rzutowym, czuć w nim "mięso", celniejszy niż Mikado. Gdyby jednak przyszła nam ochota na metodę to bym się obawiał o spinki. Generalnie fajny uniwersał do klasyka na wody stojące jak i rzeki.
Mikado Slim Feeder - pracujący bardziej na całej długości (ale nie jak kije do metody), zapewnia przyzwoite możliwości rzutowe, z celnością nieco gorzej - zwłaszcza na dalszych odległościach. Za to dużo fajniej niż N'zone pracuje pod rybą i uważam, że nie powinien gubić ryb przy metodzie co zawdzięczamy progresywnej akcji. Super przyjemny kij do łowienia w wodach stojących lub bardzo wolno płynacych.

Wykonanie obu wędzisk jest na wysokim jak na tę klasę cenową poziomie, w N'zone przelotki w szczytówce upakowane są bardziej gęsto i mają wiekszą średnicę. Przelotki wejściowe - średnica wewnętrzna 19mm w Daiwie i 18mm w Mikado. Co do Mikado zastanawiałem się jak będzie mi się rzucać kijem o cienkim dolniku bez korka - od razu mówię, że nie ma z tym żadnego problemu (może dolnik powinien być 3-5cm dłuższy aby wygodniej się rzucało - ale to moje odczucia a mam długie łapy więc wygodniej mi się operuje kijami z długimi dolnikami, a i dźwignia też jest lepsza)

Kołowrotki: Riot 45s vs tańszy NoctisLCF4000 (Noctis jest tylko pozornie tańszy gdyż Riot sprzedawany jest w komplecie z zapasową aluminiową szpulą)

Kołowrotki wyglądają na identyczne, wielkościowo bardzo fajne do kijów ok 3,6m cw ok 100gr. Różnice są tylko w wyglądzie: złote dodatki w Riocie i drewniana rączka vs T-knob w Noctisie.
Szpule o średnicy ok 56mm + bardzo ładny nawój pozwalają na dalekie i przyjemne rzuty. Ja na swoich zestawach miałem Quantuma Salsa 0,25mm i koszyki 30gr. (szpula Noctisa jest nieco płytsza (ok 2mm) więc nie trzeba ładować kilometrów podkładu jak w Riocie)
Korby identyczne na kwadrat ze śrubką kontrującą po drugiej stronie - w tym przedziale cenowym raczej nie znajdziemy wkręcanych bezpośrednio w przekładnię.
Kołowrotków jeszcze nie rozbierałem ale zakładam, że są oparte na dużym kole napędowym i prostym ale skutecznym mimośrodowym mechanizmie posuwu szpuli. O ile przekładnie nie są z "gównoliny" to młynki powinny posłużyć kilka dobrych sezonów. Oba zapewniają te same odczucia podczas łowienia - jest potrzebna moc i komfort. Niewielkie przełożenie 1:4,6 oznacza, że mechanizm nie jest wysilony a i fizyczna wielkość zębów na przekładni będzie większa niż przy szybszych przełożeniach a to kolejne punkty na plus do trwałości. Dla mnie te kołowrotki to po prostu woły robocze - bez specjalnej finezji, mają kręcić i się nie psuć i wszystko wskazuje, że na takie się zapowiadają ;-)

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
« Odpowiedź #43 dnia: 25.05.2020, 18:12 »
Mikado fajnie wygląda coś a'la delphin black opium. Mógł byś zrobić małą recenzję z fotkami ugięcia?. I o jakich odległościach mówisz??
- Arek -

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Wędkarz uniwersalny...
« Odpowiedź #44 dnia: 25.05.2020, 18:54 »
Ogarnę ugięcia ale dopiero w środę - dzisiaj leje deszcz a jutro delegacja. Mikado jak i Daiwa to bardzo przyzwoite kije - serio, ciężko się do czegoś przyczepić. Bardzo podobna charakterystyka do N'zonów ma Mikado Katsudo Feeder (komponenty nawet lepsze) - gdybym nie miał N'zonów to bym kupił to Katsudo bez wahania - cały na Fuji i super blank (grube scianki - tak jak lubię).