Autor Wątek: Przypon na sandacza w zestawie na trupka - żyłka, plecionka, pike wire?  (Przeczytany 4751 razy)

Offline pioterniak

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 7
Witam

Chciałem zasięgnąć waszej rady co do materiału na przypon w zestawie na trupka podczas łowienia sandaczy.
Opiszę poniżej moje spostrzeżenia.

W zeszłym roku na mtw żwirek postawiłem zestaw na trupka z przyponem ok. 70cm z żyłki 0,28mm.
Pierwszy odjazd jak marzenie, zacięcie i nie ma haka. Dodam że zgodnie z regulaminem łowiska trupek/żywiec ma mieć min. 15cm.

Wędkarz z sąsiedztwa który był przy tym zrobił mi przypon długości ok. 30cm z plecionki z rdzeniem w środku twierdząc że tak łowi i to działa.

Drugi odjazd zakończył się wypluciem ale trzecie branie już sukcesem

Z  kolei na Zalewie Zemborzyckim gdzie dość często łowię jak rozmawiam z wędkarzami to są różne zdania
- tylko żyłka 0,16
- tylko cienka plecionka
- tylko gruba plecionka bo nawet szczupak nie da rady.

Jakbym nie widział jak wycholowali sandacza ok. 50cm na to 0,16 to miałbym większe wątpliwości.

Z drugiej strony próbowałem zeszłej jesieni  przyponów na sandacza z pike wire i każde branie kończyło się na pierwszym szarpnięciu.
Ciężko nie odnieść wrażenia że przynajmniej na tym akwenie raczej im ta linka nie smakuje.

Z jakich materiałów stosujecie przypony i jakiej dłygości?.
Żyłka, plecionka, plecionka z rdzeniem czy też pike wire co wam się sprawdza?.

Z góry dzięki za wszelkie rady.

Online Petryk_05

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
Zarówno na plecionke 0,08 jak i żyłkę 0,20 na przyponie miałem brania sandaczy na rzece. Długość przyponu 0,9-1,2m
Rekordy:
Boleń 62 cm (PZW)
Jaź 37 cm (PZW)
Karp 73 cm (Francja)/ 39 cm (PZW)
Kleń 52 cm (PZW)
Leszcz 61 cm (PZW)
Lin 46 cm (PZW)
Okoń 30 cm (PZW)
Płoć 36 cm (PZW)
Sandacz 65 cm (PZW)
Szczupak 66 cm (PZW)
Sum 167 cm (Francja)/ 140 cm (PZW)
Wzdręga 31 cm (PZW)

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Celowe używanie na sandacze żyłki o gr. 0,16 mm, szczególnie w zestawie gruntowym, to GŁUPOTA. Nawet tego nie trzeba tłumaczyć.
Jacek