Autor Wątek: Łączniki do podajników Method Feeder ARC  (Przeczytany 6794 razy)

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
Odp: Łączniki do podajników Method Feeder ARC
« Odpowiedź #15 dnia: 05.07.2020, 01:47 »
Reasumując z przeczytanych powyżej postów wniosek taki, że do podajników zhibo pasują łączniki mikado w rozmiarze S ?
Jeśli pasują łączniki od mikado, to czy również foremka w rozmiarze do mikadowskich podajników L pasuje? Widzę, że zhibo ma w ofercie foremki z wyciskaczem itp... ale czy warto czy pozostać przy zwykłej gumowej mikado o ile pasuje?
Czy skoro pasują łączniki mikado w rozmiarze S od podajników QMF , to czy pasują również krętliki od zwykłych mikadowskich podajników...tych sprzed "ery" QMF ?

Jak jest z jakością podajników zhibo i które z ich modeli najbardziej polecacie?
Z mikado używam aperio i daglas... a tutaj jako odpowiednik tych pierwszych widzę "boat"... a ciekawie wygląda też spider. Które polecacie?

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 05.07.2020, 08:31 »
Wszystkie podajniki do metody zhibo robi świetne, jak kupiłem pierwszy raz to w szoku byłem że taka jakość można uzyskać przy podajniku za 5 zł. Mam podajniki zhibo boat, arc , classic i polecam wszystkie.
Plastik bardzo dobry ołów się trzyma, foremka ta z przyciskiem działa bardzo dobrze, mam też foremkę zwykła bo tez maja w ofercie. Testuję na 5 wypadach i nie ma się do czego przyczepić, plastik to chyba nawet lepszy jak w prestonowych podajnikach. Co do mocowania to ja łowiąc na sztywno daję pod tym ogonkiem z tyłu podajnika stoper gumowy a w odległości 50 cm nad podajnikiem daję krętlik, a z przodu jest łącznik Drennan quick change bead . Działa to tak że podajnik jest na sztywno a podczas holu ryby odsuwa się  się do krętlika co według mnie pomaga w bezpiecznym holu. Podajnik nie majda się  przy pysku ryby i nie wyrywa haczyka.
Szkoda tylko że najmniejsza gramatura jest 30 gram, przydało by się 20, ja kilka podajników przerobiłem na lżejsze nawiercając w obciążeniu otwory wiertłem 4 mm wkrętarką nie na wylot.
Paweł

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #17 dnia: 05.07.2020, 11:00 »
Podpisuję się pod powyższym. Też tak dokładnie łowię. Do Zhibo używam foremki Prestona a jak łowię równolegle na Zhibo i Mikado to foremki L Guru - jest elastyczna i łatwo ją dopasować do kształtu podajnika. Nie mam foremki L Mikado, myślę, że jako tako będzie pasować. Ale polecałbym jednak tą Zhibo, cena niewielka a dużo większy komfort nabijania.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Boski86

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #18 dnia: 05.07.2020, 13:57 »
Łączniki mikado rozmiar S przy zacieciu ryby wchodza do srodka podajnika i bieda je wyciągnąć, trzeba ciągnąc za przypon. Można zastosowac koszulke termokurczliwa. Osobiscie stosuje kretlik z szybka, wymiana + stoper nad podajnikiem