Autor Wątek: Budżetowy kij do pellet wagglera ~200PLN  (Przeczytany 2818 razy)

Offline maximgtf

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 26
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Budżetowy kij do pellet wagglera ~200PLN
« dnia: 25.05.2020, 23:33 »
Czy używał ktoś z Was poniższe kije? Niestety muszę się zmieścić z długością transportową 159cm dlatego dwuskład 3m wchodzi w grę. Mało takich kijków niestety. Jest jeszcze middy ale już niedostępny w PL.

Wędka Precision RPL Carp Plus 3m 5-20g
DAIWA CARP MATCH PELLET WAGGLER 305/3-8lbs

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Budżetowy kij do pellet wagglera ~200PLN
« Odpowiedź #1 dnia: 26.05.2020, 08:29 »
Po ostatnim wypadzie nad wodę gdzie ryba zupełnie wyłączyła się z pobierania pokarmu z dna, to zauważyłem że gdy zrobiło się cieplej i tafle wody ogrzewały słońce ryba spławiała się i "naocznie" pływała przy wierzchu. Zastanawiałem się, czy przy właśnie takich chwilach nie przerzucić się na pellet wagglera czy też łapanie powierzchniowe .

Materiału na temat pellet wagglera na forum jest sporo . Niżej masz identyczny temat jak Twój :

- http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=17174.msg465420#msg465420

Ostatnie dwa dni u mnie, to przerzucanie tego tematu jak i szukanie kija pod w/w methode ale fakt do granicy 200 zł ( bo i ja również takiego kija szukałem ) nie ma zbytnio dużego wyboru, a u Ciebie dochodzi jeszcze deklarowana długość 3m.

Ja osobiście typowałem wędziska :

- https://sklepdrapieznik.pl/sklep/daiwa-oferta-szkocka/29012-daiwa-carp-match-10ft-305-pellet-waggler.html?search_query=pellet+waggler&results=103  ( przy tym kiju dostępność 3 lub 3,60m )

- https://allegro.pl/oferta/wedka-matrix-aquos-ultra-c-waggler-3-30m-8169992898  ( tutaj nie znalazłem 3m )

- https://allegro.pl/oferta/wedka-ron-thopmspon-o-t-t-pellet-waggler-300-8783200423

Ale nie ukrywam że ciut droższy byłby lepszy Drennan Red Range :

- https://sklepdrapieznik.pl/sklep/wedki-drennan/18217-drennan-red-range-10ft-pellet-waggler.html

To wszystko zależy na jakie ryby jesteś nastawiony , bo ten Drennan to typowo pod karpie i na pewno będzie on mocniejszy .

Ja osobiście jeszcze nie zdecydowałem się na 100% czy wchodzę w inną methodę połowu. Muszę rozważyć za i przeciw no i jak często taki kij będzie mi potrzebny żeby na darmo nie wydawać kasy . Bo nie ukrywajmy że nie tylko kij będzie tutaj potrzebny a to dodatkowo wydatki .

Daj znać na co się zdecydowałeś i pochwal się zakupem .
Z poważaniem Marcin

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #2 dnia: 26.05.2020, 20:42 »

Ale nie ukrywam że ciut droższy byłby lepszy Drennan Red Range :

Anglicy piszą, że te krótkie Red Range są robione na tych samych blankach co kije od Leedy, które zwykle są dużo tańsze od Drennanów. W UK są one za około 160 zł https://www.anglingdirect.co.uk/leeda-concept-gt-11ft-waggler-rod

Większość fanów pellet wagglera z którymi gadałem z tych tanich kijów poleca Daiwe Ninję ;)

Offline maximgtf

« Odpowiedź #3 dnia: 26.05.2020, 22:56 »
Dzięki za odpowiedzi.

Jeśli jest tak jak selektor pisze to wiadomo, że lepiej wydać 160 niż 300 ;-) niestety jest to długość 330cm.
Jeżeli musiałbym kupić 330 bo nic innego sensownego nie znajdę to stawiam na matrixa ultra c. Wolałbym się jednak zmieścić w pokrowcu bo często jadę na wypady kombinowane z innymi bagażami. Dopłata do Daiwa Ninja nie stanowi większego problemu jeśli faktycznie daje rade :D

Offline maximgtf

« Odpowiedź #4 dnia: 08.07.2020, 21:15 »
Martinus czekam na przesyłkę. Wyhaczona na forum nowa Daiwa Carp Match Pellet Waggler za 140 ziko z przesyłką. Jutro powinna być, a w niedzielę testy. Długość 335 więc niestety będzie wystawać. Jeżeli ta metoda mi podejdzie to kij trafi do kolegi, a ja poszaleję z lepszym kijem :D

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
« Odpowiedź #5 dnia: 08.07.2020, 21:22 »
Martinus czekam na przesyłkę. Wyhaczona na forum nowa Daiwa Carp Match Pellet Waggler za 140 ziko z przesyłką. Jutro powinna być, a w niedzielę testy. Długość 335 więc niestety będzie wystawać. Jeżeli ta metoda mi podejdzie to kij trafi do kolegi, a ja poszaleję z lepszym kijem :D

Hehe, sam się nad nim zastanawiałem bo cena na prawdę super była . Też mnie korci methoda waggler i kiedyś na pewno wejdę w to całym sercem. Daj znać jak przetestujesz ten kijek .
Z poważaniem Marcin

Offline maximgtf

« Odpowiedź #6 dnia: 12.07.2020, 19:03 »
Daiwa Carp Match Pellet Waggler - kij lekko przetestowany. Niestety tylko na płotce powyżej 20cm :D dobrze się rzuca 5g spławikiem (drennan shorty). Rzuty bardzo powtarzalne (pewnie również zasługa spławika z lotkami). Machałem 2h i niestety albo nie ta godzina albo ryby nie przyzwyczajone do takich cudów. Płotka o dziwo rzuciła się na pellet 8mm i zapięła za pysk. Było ją fajnie czuć więc na pewno ten kij nada się do zwykłego wagglera - w przyszłości to sprawdzę. 1/3 wędki patrząc od szczytówki bardzo miękka. Zdziwiły mnie extremalnie małe przelotki szczytowe (mimo, że łowię pickerami, które mają małe przelotki).

Offline elwood

• Ekspert
  • Reputacja: 278
Z pozdrowieniami - Marcin

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #8 dnia: 12.07.2020, 21:01 »
Browning Ck Carp Waggler albo Daiwa ninja to chyba najlepszy wybór wędek tego typu w cenie do 300 zł (gdyby jeszcze w Browningu był jakiś korek ;) ). Ostatnio oba miałem w rękach i podobały mi się. Mam od kilku miesięcy Vertexa, ale tego delikatniejszego (Carp waggler) i gdyby nie nazwijmy to ogólny wygląd Browninga (nie jestem fanem pianki wszędzie :P) to spokojnie brałbym tego tańszego Browninga.